До няколко години всички телефони в ЕС ще са с USB-C зарядни устройства

Стефан Йончев 23 септември 2021 в 19:49 2988 0

Европейската комисия предлага всички смартфони и малки електронни устройства, продавани в ЕС, да имат едни и същи зарядни устройства USB-C.

Целта е да се намалят отпадъците, като потребителите се насърчават да използват повторно съществуващите зарядни устройства, когато купуват ново устройство.

Ако влязат в сила новите правила, производителите ще бъдат принудени да създадат универсално решение за зареждане на телефони. Apple обаче предупреди, че подобен ход би навредил на иновациите.

Технологичният гигант е основният производител на смартфони, използващи персонализиран порт за зареждане. Серията iPhone, например, използва конектор "Lightning", произведен от Apple.

„Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава. Това ще навреди на потребителите в Европа и по света“, заявиха от компанията пред Би Би Си.

Същевременно повечето телефони с Android се продават с USB micro-B портове за зареждане или вече са преминали към по-модерния стандарт USB-C. А новите модели на iPad и MacBook използват портове за зареждане USB-C, както и моделите телефони от висок клас от популярни производители на Android като Samsung и Huawei.

Промените, предлагани от Еврокомисията, трябва да се прилагат към порта за зареждане на тялото на устройството, докато краят на кабела, свързан към щепсел, може да бъде USB-C или USB-A.

Около половината от зарядните устройства, продавани с мобилни телефони в Европейския съюз през 2018 г., са имали USB micro-B конектор; 29% са имали USB-C конектор, а 21% - конектор Lightning, установи проучване на ЕК.

Предложените нови правила ще се прилагат за:

  • смартфони
  • таблети
  • камери
  • слушалки
  • преносими високоговорители
  • ръчни конзоли за видео игри

Предложението също така стандартизира бързите скорости на зареждане - което означава, че устройствата, способни за бързо зареждане, ще се зареждат при еднакви скорости.

Предотвратяване на отпадъците

Редица политици в ЕС се борят за общ стандарт повече от десетилетие, а изследване на ЕК констатира, че изхвърлените и неизползваните кабели за зареждане генерират повече от 11 000 тона отпадъци годишно.

В Европейския съюз през последната година са продадени около 420 милиона мобилни телефони и други преносими електронни устройства. Средностатистическият европеец притежава около три зарядни за мобилни телефони, от които редовно използва две.

През 2009 г. имаше повече от 30 различни зарядни устройства, докато сега повечето модели се придържат към три: USB-C, Lightning и USB micro-B.

„Наличието на общ стандарт за зареждане би било победа на здравия разум в очите на потребителите“, казва пред Би Би Си Бен Ууд, анализатор от CCS Insight.

Въпреки че Apple даде силен аргумент за запазване на своя Lightning конектор, предвид милиарда активни потребители на iPhone, някои от продуктите на компанията, включително Mac и iPad, вече поддържат USB-C. Надяваме се, че в крайна сметка това няма да е проблем, ако Apple продължи да добавя USB-C към още устройства, обясни Бен Ууд.

Всъщност вероятно ще минат няколко години, преди предложенията на ЕК да влязат в сила. Директивата на ЕК тепърва ще бъде обсъждана в Европейския парламент и от националните правителства. Евродепутатите и страните членки могат да предложат изменения и допълнения към директивата.

Плановете на ЕК са новите правила да бъдат приети на ниво ЕС през 2022 г., но след това държавите членки обикновено разполагат с две години, за да въведат правилата в националното законодателство. Производителите също ще имат 24 месеца, за да променят своите устройства за зареждане.

"Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега е настъпил моментът за законодателни действия за общо зарядно устройство. Това е важна победа за нашите потребители и околната среда - в съответствие с нашите зелени и цифрови амбиции", заяви европейският комисар по конкуренция и развитие на цифровата икономика Маргрете Вестагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови