"Булсатком" вече обмисля и втори български сателит в космоса

OFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 17:17 8466 1

„При благоприятно развитие на ситуацията, не е изключено в следващите 4-5 години да чуете отново за нас с проект за втори сателит.“ Това заяви Максим Заяков, управляващ собственик на България Сат по време на „Космическа закуска“, организирана по повод предстоящото изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит на 15 юни.

Той добави, че за разлика от повечето от останалите функциониращи европейски сателити, България е от малкото, чиито проекти са осъществени без финансова подкрепа от държавата.

Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. долара, осигурени основно от американската държавна Ексимбанк. Тя отпусна дългосрочен кредит при изгодни условия от 150 милиона долара. Останалите средства са осигурени от консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк.

Около 46% от капацитета на BulgariaSat-1 ще се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета да се отдава под наем.

Заяков обяви, че вече има интерес от доста компании, които да се качат на българския спътник.

"Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави, като с някои от тях договарянето е в последна фаза", каза той.

Заяков обясни, че вече са водени разговори с българското Министерство на отбраната, което проявявало интерес към космическия проект.

„Световна тенденция е да се използват търговски сателити и за други нужди, включително и военни“, обясни той.

Българският сателит ще бъде изстрелян чрез суперсинхронна трансферна орбита - една от последните иновации на компанията на магната Илон Мъск SpaceX. Тя ще позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си на геостационарната орбита.

"Обикновено от изстрелването до позиционирането на съоръжението в космоса се изразходват 90% от горивото. Чрез използването на суперсинхронна трансферна орбита се намаляват разходите и се увеличава допълнително технологичният живот на сателита", обясни Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат.

Заяков обясни, че получаването на космическа позиция от страната ни е било изключително сложно.

„Геостационарната орбита е изключително ограничен ресурс. Съществува напрежение около него. За България е много важно, че ще използва ресурса си, защото нашата точка бе заета от друга държава и костваше много време, политическа воля и международна подкрепа, за да намерим решение на този въпрос“, обясни той.

В космоса съседи ще ни бъдат Швеция и Норвегия. Обхватът на BulgariaSat-1 е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови