Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Защо тръбата не е цяла? Дупка се появи в чисто новия `Северен поток 2`, има нещо в Дания

OFFNews 26 септември 2022 в 21:40 11213 4

Северен поток 2 минава в близост до датския остров Борнхолм.

Снимка TV2 Bornholm

Северен поток 2 минава в близост до датския остров Борнхолм.

Техническа авария по неизползваната досега тръба на „Северен поток 2“ е довела до рязък спад на налягането в съоръжението, съобщи говорителят на оператора на тръбата „Nord Stream 2 AG“. По всяка вероятност има дупка в тръбопровода, нещо се е случило в Дания в нейни териториални води близо до остров Борнхолм. Точната причина за аварията още не е установена, уточняват от компанията оператор, цитирани от Газета.ру. Датските власти са препоръчали на корабите да заобикалят петмилната зона около острова.

Налягането в газопровода "Северен поток 2" спадна рязко през нощта срещу 26 септември, предаде ДПА, позовавайки се на данни от оператора на газопровода. Контролерът на наземната площадка на газопровода е регистрирал спад на налягането от 105 на 7 бара.

Ройтерс отбелязва, че операторът незабавно е предупредил "отговорните служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия " за инцидента. В момента се води разследване, но все още не е установена причината инцидента.

Германското министерство на икономиката и опазването на климата обяви, че не знае причината, довела до спада на налягането в газопровода. "Ние сме в контакт със съответните ведомства, за да разберем причините..." - отбелязват от ведомството. Според говорителя на Nord Stream 2 AG Улрих Лисек „някъде“ по тръбопровода „вероятно се е появила дупка“. Лисек не изключва вероятността течът да е някъде на сухопътния участък от газопровода. По думите му, установяването на причините за спадналото налягане се усложнява от режима на санкции и липсата на персонал на място.

Датските морски власти са регистрирали изтичане на газ близо до остров Борнхолм. Според Ройтерс предполагаемата аварийна точка се намира извън териториалните води на Дания, в изключителната икономическа зона. Мястото на теча съответства на трасето на "Северен поток 2". Морските власти предупредиха, че течът може да бъде опасен за навигацията. Затова съветват корабите да заобикалят 5-милната зона около мястото на аварията.

Запитан за предполагаемото местоположение на теча, говорител на "Северен поток 2" допусна пред Ройтерс, че течът не може да е възникнал в крайната точка на газопровода в Лубмин в Северна Германия. „Ако беше в Лубмин, щеше да се чуе.“ – заяви той.

На фона на пълното спиране на подаването на газ по "Северен поток" към Европа бяха направени предложения да се разреши пускането на "Северен поток 2". Германският министър на енергетиката Роберт Хабек повтори многократно, че такава възможност е изключена.

Газопроводът се състои от два е тръби с дължина около 1200 км, които преминават през изключителните икономически зони и териториалните води на пет държави: Русия, Германия, Финландия, Дания и Швеция. Общият капацитет на двете линии на "Северен поток 2" е 55 милиарда кубични метра газ годишно. В момента са заредени с технически газ и са готови за работа, но според Германия приемането на искането за експлоатация на "Северен поток 2" би увеличило зависимостта от Русия и би било вдигане на бяло знаме, пред претенциите на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

27.09 2022 в 09:56

Руска подводница мъти водата

345

3

Джендо Джедев

26.09 2022 в 23:25

Попе,

Да не са се докопали нашето ром до там с кУруците? Поне да има накрая някаква полза от тоя железор.

15914

2

поп Дръвчо

26.09 2022 в 22:01

Джендо, най-вероятно точно този процес наблюдаваме.

345

1

Джендо Джедев

26.09 2022 в 21:56

Тия ненужни тръболяци още ли не са закарани за скрап?
 
X

Подкастът на OFFNews