Всички очи ще са вперени в Тръмп на годишната среща на ООН

ОFFNews 18 септември 2017 в 14:05 2548 0

Годишната сесия на Общото събрание на ООН е най-голямото събитие в дипломатическия календар и тази година тя ще бъде домакин на един от най-малко дипломатичните световни лидери - президента на САЩ Доналд Тръмп. В продължаващото цяла седмица събитие всеки е поканен да се качи на трибуната да говори по тема по свой избор, а по традиция президентите на САЩ говорят втори.

"Наистина всичко ще се върти около това какво ще каже Доналд Тръмп и как хората ще реагират", каза Ричард Гоуън, експерт в нюйоркския университет, цитиран от БТА.

Дали ще чете от предварително подготвен текст? Ще се отклони ли, за да се впусне в тиради против ООН? Ще призове ли за повече "огън и ярост" срещу Северна Корея? Както обичайно стоят нещата с Тръмп, е трудно да се предвиди, посочи Гоуън - "поведението на Тръмп към ООН е донякъде шизофренично - известно е, че много пъти е бил груб към нея."

Тръмп настоява, че ООН харчи "безконтролно" и по-рано тази година заплаши да съкрати с около 1 милиард долара вноската на САЩ за миротворчески операции в предложението си за бюджета.

Но когато постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли доведе делегация на Съвета за сигурност да го посети във Вашингтон по-рано тази година, той им каза, че парите са "дребно нещо" в сравнение с работата, която вършат.

Тъй като САЩ са най-големият вносител в бюджета на организацията, заплахата за съкращаване на вноската - САЩ плащат 25 процента от общия бюджет и 28 процента от фондовете за мироопазване - не беше подмината леко. Хейли полага големи усилия да намали парите за мироопазване и коментира, че реакциите, предизвикани от предложените съкращения, са нещо положително, защото показват, че на САЩ вече няма да се гледа като на даденост в ООН.
Реформата в Обединените нации е сред първите места в дневния ред и е темата на традиционното събитие в понеделник, на което домакин са САЩ, преди да започнат речите.

Тръмп ще поиска от останалите страни членки да подпишат декларация в подкрепа на плановете за реформи на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в която към него се отправя призив да направи организацията "годна за целите й".

В проект на документа, с който се запозна ДПА, е включен призив "за по-голяма прозрачност и предвидимост на необходимите ресурси".

Що се отнася до речта, голяма част от нея ще е посветена на критики срещу ООН, смята Майкъл Дойл, експерт за ООН в Колумбийския университет и бивш съветник на Кофи Анан.

Всички речи са предназначени за вътрешната публика, каза Дойл, така че няма да е учудващо, ако Тръмп пробута своята политика "Америка на първо място" и на световната сцена.

"ООН често е служила на американските президенти като полезна изкупителна жертва в смисъл, че институцията се ползва с проблематична популярност в САЩ и очернянето й им спечелва точки - няма да се учудя, ако чуем остра риторика в речта на Тръмп", каза Дойл.

На каквато и тема да говори Тръмп, можем да очакваме фойерверки, допълни Дойл.

А и е важно да не пропускаме, че Тръмп не е ограничен само до трибуната - цялото Туитър пространство е негова трибуна.

Туитър е предпочитана медия от Тръмп за критики срещу ООН. След като беше избран за президент, той обвини в туит световната организация, че е "клуб за хора, които се събират да си говорят и да се забавляват".

Тази година не е първата, когато Тръмп отправя съвет към ООН за съкращаване на разходите. През 2005 г. роденият в Ню Йорк магнат на недвижими имоти предложи да обнови централата на ООН в Манхатън срещу една трета от цената, предвидена от ООН.

През 2012 г. той написа туит, че мраморните облицовки зад трибуната на ООН са "евтини".

Но тази година за първи път ще застане на подиума пред същите тези облицовки. И тази година предложението на президента Тръмп за предекориране е вероятно най-малката грижа на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!