В Южна Корея зпочна предсрочното гласуване на президентските избори

OFFNews 04 май 2017 в 12:04 1819 0

Снимка EPA, архив

В Южна Корея започна предсрочното гласуване на президентските избори, на които ще бъде избран наследникът на отстранената чрез процедура за импийчмънт Пак Гън-хе, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес и утре желаещите да упражнят правото си на глас могат да направят това в около 3520 секции в страната преди официалния изборен ден във вторник. 

За първи път в Южна Корея има възможност за предсрочно гласуване на президентски избори. От няколко години практиката е въведена на парламентарни и местни избори.

Само до обяд днес са гласували около 4 млн. души от общо регистрирани около 42,5 млн. избиратели с право на глас.

Предизборни сондажи сочат, че либералният кандидат Мун Дже-ин има солидна преднина пред двамата си основни съперници - центрист и консерватор.

Победителят ще встъпи в длъжност веднага, без обичайния двумесечен преходен период, тъй като постът на държавен глава е свободен.

Импийчмънтът и отстраняването на Пак предизвикаха предсрочни избори. Редовните избори трябваше да се проведат в края на годината. 

Пак Гън-хе в момента е под арест в затвор край столицата Сеул и очаква съдебен процес по обвинения, че е изнудвала бизнес компании за пари, че е вземала рушвети от някои от тези компании и за други закононарушения, всички те в съучастие със своя стара близка приятелка. Очаква се процесът срещу нея да започне по-късно този месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!