Започва процедура по импичмънт на президента на Южна Корея

OFFNews 27 ноември 2016 в 14:31 4635 1

Прокуратурата на Република Корея получи аудиозаписи, които потвърждават вината на президента Пак Кън Хе, която се оказа в центъра на шумен корупционен скандал, съобщи БГНЕС.

В. „Корея таймс“ пише, че е получил тази информация от близък до разследването източник.

"Достатъчно е записите да се пуснат само за десет секунди и гражданите ще излязат на улицата не със свещи, а с факли“, казва източникът.

Миналата събота в Сеул се състоя демонстрация с призиви за оставката на президентката, в която участваха около 1,5 милиона души със запалени свещи в знак на протест.

Около 50 аудиофайла, съдържащи устни разпореждания на президента за нейната близка приятелка Цой Сун Сил, са били намерени в паметта на телефона на съветник на президента, който вече е признал за участие в злоупотреба с власт и редица други престъпления. Тези записи съдържат устни инструкции на Пак към Цой.

Мнозина от участниците в разследването били ядосани и разочаровани от президента. Те били поразени как лидерът на страната може да бъде толкова некомпетентен и наивен, отбелязва корейският вестник.

На 20 ноември прокуратурата на Южна Корея разпространи неокончателни резултати от разследването. Според тези данни към Цой Сун Сил и двама висши високопоставени сътрудници на президентската администрация са предявени обвинения в корупция, изнудване и злоупотреба със служебното положение.

Смята се, че те са принуждавали над 50 южнокорейски компании да прехвърлят десетки милиони долари в два контролирани от Цой Сун Сил фонда, специално създадени с тази цел. Към фондовете са били насочени над 70 милиона долара. Според следователите президентът Пак Кън Хе е знаела за тези действия на своята приятелка и подчинените й служители и най-вероятно сама е участвала в тях.

Парламентът на Република Южна Корея смята тази седмица да задейства процедура по импичмънт на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови