Украйна показа автономно наземно изстрелване на дронове-камикадзе Switchblade 300

OFFNews 26 май 2022 в 08:23 6128 1

Switchblade 300

Снимка AeroVironment

Switchblade 300 дава преимущество на украинските войници при атакуване на жива сила и небронирана техника на противника.

Украински военни за първи път показаха автономно наземно изстрелване в бойни условия на доставените от САЩ блуждаещи боеприпаси – дроновете Switchblade 300, наричани камикадзе, съобщи Туитър каналът Ukraine Weapons Tracker. Switchblade 300 започват да бъдат прилагани широко по фронтовете на Изток и са идеални срещу небронирани цели и жива сила на пехотата, коментират авторите на публикацията в Туитър.

Първите доставки на Switchblade 300 и предназначените за еднократно използване при атаки и на бронирани цели Switchblade 600 бяха направени в края на март и началото на април, а обучението на украинските оператори е осъществено в Съединените щати. За първи път останки от използван вече боеприпас бяха показани от руснаците в края на март. Тогава незапознати с действието му руски войници писаха, че са свалили дрон.

Моделът, обозначен с числото 300 съдържа по-малка бойна глава, която съответства на ръчна граната с малък обсег. Блуждаещият боеприпас може да порази жива сила на врага или камион. С езика на неспециалистите – дронът камикадзе след изстрелването му може да кръжи известно време във въздуха, изчаквайки удобен момент за атака. На практика боеприпасът е ръчна граната, която може да бъде хвърлена по жива сила и небронирана техника на противника на разстояние 10 километра. При такова разстояние този, който го използва не е изложен на опасност от контраатака, посочват военни експерти.

Плюсът е, че един дрон-камикадзе струва ок. 6000 щатски долара, в сравнение, например с близо 80 хиляди, каквато е цената на един Javelin. Освен това изстрелването на Javelin изисква по-близко разстояние до противника, което излага въоръжените с него на опасност от контраатака.

Системата за управление на Switchblade 300 е базирана на таблет с тъчскрийн, което позволява боеприпасът да бъде управляван ръчно, или да му бъде зададен автоматичен режим. Оборудван е с вградени шифровани връзки за данни и GPS модул със селективен достъп, което не позволява някой да влезе в управлението на дрона с чужда самоличност.

Switchblade 300 е практически труден за откриване и е проектиран за еднократна употреба. Дължината му е 610 милиметра и тежи заедно с установката за изстрелване и калъфа 2.7 килограма, което позволява да бъде носен нормално от един войник. Достига скорост от 157 километра в час. Сгънат е в цилиндрична форма, а крилете му се разгъват след изстрелването. След изстрелването му операторът има 10 километра или 10 минути за поразяване на цел. Този дрон-камикадзе е с електрически двигател, поради което е много тих и врагът го забелязва, когато вече е късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

26.05 2022 в 10:09

Украинската армия вече е една от най-съвременните по отношение на въоръжението. А розовите слончета на трола са резултат от кофти самогон.