Турция публикува нова карта на границите си в Средиземно море

Анкара не се отказва от сондажите за природен газ и нефт край Кипър, въпреки санкциите на ЕС

OFFNews 02 декември 2019 в 15:39 7634 0

Турски сондажен кораб

Снимка АА

Министерството на външните работи в Анкара обнародва карта, на която са очертани границите на континенталния шелф и изключителната икономическа зона в Източното Средиземноморие.

Картата е съставена според условията на споразумението между Турция и Либия за определянето на границите на изключителната икономическа зона в Средиземно море, подписано на 27 ноември.

Очертана е линията на морската зона между Турция и Северно-Кипърската турска република /призната единствено от Анкара/, установена с междуправителствено споразумение от 2011 г. Освен това, на картата е посочена „средната линия“ между бреговете на Турция и Египет.

OFFNews припомня, че през юли т.г. министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър. То предвиждаше прекратяване на дипломатическите контакти и спиране на финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС.

Дипломати тогава прогнозираха, че Анкара ще загуби около 150 млн. евро от предвидените за 2020 г. 400 милиона за различни сфери на обществото и икономиката - от политическа реформа до проекти в земеделието.
Анкара веднага отговори, че ще продължи проучванията в Средиземно море и че не се интересува от санкциите на ЕС, а това е постоянно повтаряната й позиция. Турция оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър и изпрати два кораба за сондажи в района.

През юни гръцките власти в Кипър издадоха заповед за арест на екипажа на единия кораб „Фатих“, но Турция изпрати и „Явуз“. Президентът Ердоган заяви, че страната му е готова да защитава правата на кипърските турци върху находищата на горива, дори с употребата на военна сила.

В началото на октомври т.г. американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция да спазва международното право и да прекрати сондажите в кипърската зона в източната част на Средиземно море. От Атина, където бе на посещение, Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия.

Гръцкият премиер Мицотакис поиска помощ и подкрепа от Вашингтон,защото "последните действия на Турция нарушават правата и суверенитета на Кипър". Наблюдатели допълват, че Атина се страхува от агресивно поведение на Анкара в Егейско море и сондажи до гръцкия остров Кастелоризо.

През ноември президентът Реджеп Ердоган за пореден път заплаши ЕС, че ще отвори границите си за мигранти и терористи от Ислямска държава. Той е гневен на готвените европейски санкции срещу Анкара заради сондажите й за природен газ в Средиземно море, в изключителната икономическа зона на Кипър.

Ердоган реагира остро на решението на външните министри от ЕС, които одобриха правната рамка за налагане на икономически санкции на физически и юридически лица от Турция. Анкара твърди, че има право на сондажите в близост до признатата само от нея Северно-Кипърска турска република.

„Европа да си преразгледа поведението и да не смее да извива ръцете на Турция. Казвал съм го и преди, затова може и да не го приемете на сериозно, но портите към Европа ще се отворят и ще ви пратим арестантите от Ислямска държава, както вече започнахме. Да се оправяте сами!“, предупреди Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови