Терористичните атаки по света са се увеличили с една трета

OFFNews 20 юни 2015 в 14:45 3871 1

Глобална карта с най-засегнатите точки от терористични атаки през 2014 г.

През 2014 г. броят на терористичните атаки по света се е увеличил с една трета, показва ежегодният анализ на американския Държавен департамент, съобщава BBC.

Броят на загиналите заради тероризъм също се е увеличил с 80% до близо 33 хил. души.

Острият скок на загиналите се дължи най-вече на действията на Ислямска държава в Ирак и Боко Харам в Нигерия, казват от Държавния департамент. Междувременно атаките в Пакистан, Филипините, Непал и Русия са намалели.

Най-смъртоносната терористична атака през 2014 г. е дело на Ислямска държава в иракския град Мосул, където групировката уби 670 затворници. Докладът на департамента определя завземането на територии от Ислямска държава в Сирия и Ирак като "безпрецедентно" и като най-сериозната тенденция в развитието на тероризма миналата година. Втората тенденция са "самостоятелните" екстремисти в Запада.

Докладът посочва, че провалите на правителствата в Йемен, Сирия, Либия, Нигерия и Ирак спомагат за радикализма. През миналата година терористичните групировки са започнали да използват много по-агресивни тактики спрямо предходните години. Най-фрапиращи са обезглавяванията и разпъването на кръст, се казва в доклада.

Тина Кайданау, която е координатор по контратероризъм, допълва, че докладът не може да нарисува достатъчно точна картина на тероризма по света. Тя заявява, че САЩ "са сериозни притеснени" от насилието, което се упражнява от Ислямска държава и нейните съюзници. Освен това само през миналата година над 16 хил. бойци на терористични организации от над 90 държави по света са отишли в Сирия.

Повод за притеснение са и групите Хизбола и Иранската революционна гвардия.

"Не можем да предвидим какво ще се случи след десетилетие и дори след година. Но вярваме, че можем да защитим интересите на Америка и на хората в дългосрочен план, като се съсредоточим в дипломацията и промотираме върховенството на закона", коментира Кайданау.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!