Техеран окончателно одобри ядрената сделка

OFFNews 15 октомври 2015 в 10:28 2812 3

Кери и иранци

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери (високият мъж) и висши представители на Иран (вдясно от него на снимката) по време на двустранни преговори в Лозана на 16 март т. г.

Споразумението, свързано с ядрената програма на Иран, е окончателно утвърдено от властите в Ислямската република, съобщи агенция ИРНА, цитирана от „Ал Джазира”. Висш съвет от юристи и духовници одобри в сряда парламентарното гласуване „за”договореността между Техеран и водещите световни сили.

Т. нар. Съвет на настойниците е органът, който се произнася дали даден закон или друг акт съответства на конституцията и на ислямските правила. С дадената от него „зелена улица” влиза в сила споразумението изработено през пролетта и лятото на тази година в сложни преговори между Иран и група световни сили – петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, и Европейския съюз.

Принципното «рамково» съгласие беше постигнато в Лозана и обявено на 2 април т.г., а самото споразумение е подписано във Виена на 14 юли. Според него Иран чувствително ограничава ядрената си програма и достатъчно прозрачно и убедително доказва, че тя е изключително за мирни цели, а в замяна се вдигат наложените върху него санкции.

«Иранската ядрена сделка» беше посрещната в цял свят със задоволство и облекчение, тъй като с нея отпадна един опасен възел на напрежение, в район, който бездруго е гореща точка в международните отношения. Неслучайно се очакваше архитектите на споразумението, включително държавният секретар на САЩ Джон Кери, да получат Нобеловата награда за мир. Това обаче не стана.

Опасения до миналия месец будеше съпротивата в Конгреса на САЩ против сделката. Възражения бяха изказвали и консервативни висши духовници в Иран.

Спорове е имало дори вчера в Съвета на настойниците, е съобщил неговият говорител неятолах Ебрахимян по държавната телевизия в Иран. В крайна сметка обаче споразумението е било одобрено с абсолютно мнозинство.

Очаква се санкциите против Иран да бъдат вдигнати най-късно до края на януари 2016 г. Преди това обаче страната трябва да представи убедителен доклад пред взискателната Международна агенция за атомна енергия. Срокът за това е 15 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!