Тадж махал остава без туристи заради протестите в Индия

OFFNews 29 декември 2019 в 11:15 2549 0

Снимка Pixabay

Тадж махал е сред най-посещаваните туристически забележителности в света.

Туризмът в Индия бе ударен тежко заради продължаващата вълна от протести, предизвикани от нов закон за гражданството, съобщава Ройтерс.

След като демонстрациите взеха поне 25 жертви при сблъсъци с полицията, седем държави (САЩ, Великобритания, Русия, Канада, Израел и др.) вече издадоха предупреждения за пътуването в страната.

Според властите около 200 000 туристи са отменили или отложили посещението си до одновната забележителност в страната - Тадж махал - само в рамките на две седмици. През декември досега посетителите са намалели с 60 процента в сравнение със същия месец на предишната година, докладва Динеш Кумар - инспектор от туристическата полиция в Индия.

Туристическата забележителност се намира в щата Утар Прадеш, където насилието по време на протестите се покачи най-много и взе най-много жертви. Гогидшно Тадж махал се посещава от около 6 и половина милиона туристи и носи 14 милиона долара от такси за вход.

Законът за гражданството има за цел да ускори даването на гражданство на преследвани индуисти, парси, сикхи, будисти, джайни и християни, пристигнали в Индия преди 31 декември 2014 г. от Афганистан, Бангладеш и Пакистан.

Приемането на законопроекта на 11 декември предизвика масови демонстрации в източния щат Асам, тъй като протестиращите се опасяват, че той ще превърне хиляди нелегални мигранти от съседното мюсюлманско мнозинство Бангладеш в законни жители.

На други места Индия протестиращите посочват, че законът за гражданството ще бъде последван от национален регистър, който според тях може би е разработен от индуисткото националистическо правителство, за да изгони мюсюлманите, които нямат достатъчна документация за гражданство.

Правителството опроверга тези твърдения и обеща да защитава еднакво всички граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови