Сводка на войната, 9 август 2023. Дори след бунта Пригожин продължава да снабдява училищните столове в Москва

Александър Леви и Катрин Гишар 09 август 2023 в 19:11 4544 2

Пригожин

Снимка Getty images

Готвача на Путин наднича през вратите и на училищните столове.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Градовете Мариупол и Грозни вече са побратимени. Кметът на чеченската столица Хас-Магомед Кадиров по време на посещение в Донбас в Източна Украйна подписа споразумение с Олег Моргун, руски представител на администрацията на окупирания град Мариупол, което предвижда сътрудничество в търговската, икономическата, научната, техническата, социалната и културната област между двата града. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка република Денис Пушилин изрази задоволство, че Мариупол ще може да се възползва от опита на чеченската столица във възстановяването си след войната. В Мариупол, град, превзет от руските въоръжени сили през май 2022 г., почти 90% от жилищата са разрушени. А Грозни беше опустошен по време на двете чеченски войни (1994-1996 г. и 1999-2000 г.).

Зеленски признава, че контранастъплението е "сложно". В интервю за латиноамериканска медия украинският президент признава, че контранастъплението е "сложно" и че то се развива "по-бавно, отколкото бихме искали". Но украинският главнокомандващ също така отбеляза, че контранастъпление "има, когато армията напредва, а не когато отстъпва. И това е важен положителен момент, инициативата е в ръцете на Украйна", каза той. Осемнадесет месеца след началото на войната Русия все още окупира почти една пета от украинската територия. Последната голяма украинска победа се състоя през ноември 2022 г. с отвоюването на град Херсон в южната част на страната, на десния бряг на Днепър.

Десетки бивши руски затворници, освободени от Украйна, са задържани в Русия. След размяна с украински затворници тези руски войници успяха да се върнат у дома, но през последните два месеца са задържани без никакво обяснение във военно поделение близо до Москва. Според онлайн изданието Холод те са лишени от мобилните си телефони и дори им е отказана разходка. "Все едно сме в плен в Русия", казва един от войниците, с когото медията успява да се свърже.

Дори след бунта Пригожин продължава да държи здраво пазара на училищните столове в Москва и околностите. Бизнесът си е бизнес. Човекът с прякор "готвача на Путин" може и да е искал да събори властта в Москва, но все още е човекът, който снабдява повечето училищни кухни в столицата. Според разследване на Досие Център през август Пригожин дори за пръв път е навлязъл на пазара на училищни столове в цялата Московска област, където е заел второ място в търг след компаниите на бившия депутат Владимир Пекарев, наричан "краля на водката". В столицата пет от компаниите на Пригожин печелят договори на стойност 85 млрд. рубли (800 млн. евро) през 2022 г., които трябва да се изпълняват до края на август 2024 г. Засега няма признаци тези договори да бъдат поставени под въпрос.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

StinkingSonOf

10.08 2023 в 07:49

Ами може би Пригожин не е сам в това. Може би само препира паричките на цяла група олигарси, които се смучат от бюджета на Русия.

4638

1

Того

10.08 2023 в 05:19

Плаща-получава
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика