Светът разпределя афганистанските бежанци: Великобритания приема 20 хил., Уганда - 2000

Г-7 се събира заради кризата в Афганистан

Александра Маркарян 18 август 2021 в 08:34 12198 2

Мигранти, бежанци

Снимка Getty Images

Афганистански мигранти, заловени в Турция

Държави започнаха да определят квоти за броя мигранти от Афганистан, които могат да приемат.

Правителството на Великобритания обяви, че до 20 хил. ще получат правото да се заселят във Великобритания през следващите няколко години след превземането на властта в Афганистан от талибаните тази неделя. Съобщението на външното министерство уточнява, че през първата година в кралството ще могат да се заселят 5000 афганистански преводачи и други служители, които са работили за Великобритания. С приоритет според новата схема са също жените, момичетата и други хора, които са в най-голям риск от нарушаване на човешките права и нехуманно третиране от талибаните.

Решение за прием на бежанци взе и Уганда. Източноафриканската държава ще приеме 2000 души, избягали от Афганистан. Решението е взето след искане от американското правителство, съобщи министърката по бежанските въпроси Естер Аниякун пред Би Би Си. Очаква се първата група от 500 афганистанци да пристигне идния вторник.

Уганда е известна с топлия си прием на бежанци. И в момента тя е дом на около 1,3 млн. - най-много от всички африкански държави и третата в света.

Новодошлите афганистанци ще бъдат тествани за COVID-19, преди да бъдат изпратени в центрове, казва Аниякун.

Талибаните се върнаха на власт 20 години след като водената от САЩ коалиция ги свали през 2001 г. Това се случи, след като американците изтеглиха военните си, а това беше последвано и от съюзническите сили. Кабул беше превзет от талибаните в неделя, а това беше съпроводено с паника и опита на хиляди хора да избягат от страната. Местните жители започнаха да напускат още с обявяването на решението на американския президент Джо Байдън за изтегляне на американските военни. Това се случи на 8 юли.

По-рано днес Джонсън е разговарял с американския президент Джо Байдън, които са се договорили за провеждането на онлайн среща на Г-7 в близките дни.

"Министър-председателят и президентът Байдън се съгласиха, че е необходимо световната общност заедно да предотврати хуманитарна криза в Афганистан. Министър-председателят очерта британския план, който включва увеличаване на хуманитарната помощ за региона и заселване на бежанци. Министър-председателят подчерта важността на това да не бъдат загубени постиженията в Афганистан през последните двадесет години, да защитим себе си от нарастващата заплаха от тероризъм и да продължим подкрепата за народа на Афганистан", се казва още в изявление от Downing Street.

Кои са страните, в които афганистанци търсят най-често убежище?

Данните на Върховния комисариат за бежанците към ООН за 2020 г. показват, че страна №1 е Турция, която миналата година е приела 125 104 агфганистанци, търсещи убежище. На второ място е Германия с 33 103 души. Трета е Гърция - 19 706. Следват Франция (13 560), Пакистан (9 668), Индия (6 857), Австрия (6 473), Белгия (4 215), Великобритания (3 227) и Австралия (1 761).

В противовес на тази политика днес Иран затвори границата си с Афганистан. Трите гранични провинции са инструктирани да връщат афганистанците, използвайки включително аргумента за ограничения, свързани с пандемията от коронавирус. По данни от октомври 2020 г. в Иран живеят около 780 хил. афганистанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

18.08 2021 в 09:35

Не преводачи и вишисти, а прости чалми да приемат ЮК. Такива, каквито при нас ще цъфнат до няколко месеца с хиляди.Също така очакваме да приберат 100-200 000 иракчани, либийци и всякакви подобни бежанци, които са си стегнали торбите след като страните им бяха разрушени от ФАЮ, ЮК, Франция, Италия и пр. пишман колониалисти. Като бонус в ЕС да приемат и 5-6 млн украинци, след като им спретнаха цветна революция. Ние скромно ще приемем тия от тях с българско самосъзнание, колко бяха там?
 
X

Да помогнем на украинските деца!