САЩ и Русия в луда надпревара да продадат оръжие на Виетнам

OFFNews 08 декември 2022 в 14:08 4044 3

Виетнам

Снимка Архив

Виетнам

Американски и руски компании в областта на отбраната представиха днес своите оръжия и рекламираха модели на самолети по време на първото голямо оръжейно изложение във Виетнам. Двете държави се борят за влияние и оръжейни продажби в стратегическата страна от Югоизточна Азия, която граничи с Китай, съобщи Ройтерс.

Събитието, което се провежда във военновъздушна база в Ханой, привлече 174 изложители от 30 държави, в това число и всички големи производители на оръжие, с изключение на Китай.

Оръжейното изложение "представлява нов етап от усилията на Виетнам да се глобализира, диверсифицира и модернизира и Съединените щати искат да бъдат част от него", обяви посланикът на САЩ в страната Марк Кнапър. Вашингтон иска да засили военното си сътрудничество с Виетнам - ограничено предимно до кораби за брегова охрана и самолети след края на оръжейното ембарго през 2016 г., и е готов да обсъди нуждите на страната в областта на отбраната, особено по отношение на военноморските способности, добави той.

Виетнам и Китай са в дългогодишен териториален спор, свързан с група от острови и енергийни проучвания в Южнокитайско море, който в бъдеще би могъл да доведе до конфронтация, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че получи покана да се присъедини на оръжейното изложение във Виетнам, Пекин отказа да участва.

Сега Ханой се стреми да диверсифицира оръжейните си източници "с цел защита на нацията", заяви при откриването на изложението виетнамският министър-председател Фам Мин Чин.

Диверсификацията се възприема като нарицателно за намаляването на зависимостта от Русия по отношение на оръжейните доставки, въпреки че някои анализатори подчертават, че всяка възможна промяна ще бъде постепенна.

Руската държавна агенция за търговия с оръжия "Рособоронекспорт" присъства на изложението и представи руски дронове, бронирани машини, хеликоптери, самолети и различни видове леко стрелково оръжие.

Агенцията "е готова да обсъди сътрудничеството в областта на индустриалното партньорство и изграждането на инфраструктурни обекти", посочи изпълнителният директор на държавната агенция Александър Михеев.

Русия безспорно е основният оръжеен доставчик на Виетнам, покривайки 80% от нуждите му. Напоследък обаче търсенето на руско оръжие започна да намалява, освен това войната в Украйна може да ограничи износа на отбранителни стоки от Москва, а пък санкциите възпират потенциални купувачи.

Сред компаниите, представили своите военни стоки, е и притежаваният от чешки холдинг оръжеен производител "Колт", чието леко оръжие е било сред най-използваните от американските войници по време на войната във Виетнам, уточни Ройтерс.

"Бившите врагове могат да се превърнат в приятели", заяви Йенс Хайдер, директор на отдела за международни продажби на компанията.

Изложението даде възможност и на виетнамските компании в областта на отбраната да представят за първи път своите оръжия пред потенциални международни купувачи.

"Виетел" (Viettel Military Industry and Telecoms Group) е мултинационална телекомуникационна компания, собственост на армията, и най-голямата компания в сферата на отбраната във Виетнам. Тя представи на изложението нови радари, дронове и системи за видеонаблюдение, които според нейните служители са привлекли вниманието на представители от Монголия, Камбоджа и Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

08.12 2022 в 16:36

мухахаха

виетнам ще купят накрая от Китай, че и със Сащ о с Русия лош вкус в устата имат.

-529

2

6екеr4о

08.12 2022 в 15:35

След малоумната инвазия в Украйна целият свят се убеди в безспорните качества на руското оръжие. Сладурчето Путлер успя да пренасочи всички свои пациенти към американския военно - промишлен комплекс, що ли!? Най-смехотворното в статията са опитите да руССия да рекламира/продава дронове, имаше такава карикатура, нарисувани два дрона, които се разминават във въздуха, на единия пише Шахид, на другия - Байрактар, единият вика на другия: Аз отивам да трепам православни, другия отговаря: И аз!
Да, ама Байрактарите, доколкото съм информиран, са с двигатели, произведени в Украйна...

345

1

Джендо Джедев

08.12 2022 в 14:45

"Руската държавна агенция за търговия с оръжия "Рособоронекспорт" присъства на изложението и представи руски дронове, бронирани машини, хеликоптери, самолети и различни видове леко стрелково оръжие."

До една - безаналогови, разбира се! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!