САЩ и Обединеното кралство са осуетили най-голямата атака на хутите срещу кораби в Червено море

OFFNews 10 януари 2024 в 15:27 8866 2

Кораб

Снимка GettyImages

Военноморските сили на Обединеното кралство и САЩ са отблъснали най-голямата досега атака на йеменските бунтовници хути срещу кораби в Червено море, казва британският министър на отбраната, цитиран от Би Би Си. Подкрепяната от Иран групировка е изстреляла най-малко 21 дрона и ракети през нощта, според американската армия. Те са били свалени от военни самолети и четири кораба. Няма данни за пострадали или щети. 

Централното командване на американската армия заяви, че атаката във вторник е 26-та от 19 ноември. Хутите не са коментирали, но са атакували кораби в отговор на войната в Ивицата Газа. Те твърдят - често невярно - че корабите са свързани с Израел.

Около 21:15 местно време, проектирани от Иран еднопосочни атакуващи безпилотни самолети, противокорабни крилати ракети и противокорабни балистични ракети са били изстреляни от контролираните от хутите райони на Йемен към международните морски пътища в южната част на Червено море.

Осемнадесет дрона, две крилати ракети и една балистична ракета са били свалени от бойни самолети F/A-18 от самолетоносача USS Dwight D Eisenhower, който е разположен в Червено море, и от четири разрушителя USS Gravely, USS Laboon, USS Мейсън и HMS Diamond.

HMS Diamond е свалил седем дрона на хутите, използвайки своите ракети и оръдия Sea Viper, казва източник от британската отбрана. Всяка от ракетите струва повече от 1,3 милиона долара.

"Обединеното кралство заедно със съюзниците си по-рано даде ясно да се разбере, че тези незаконни атаки са напълно неприемливи и ако продължат, хутите ще понесат последствия. Ние ще предприемем необходимите действия, за да защитим невинни животи и световната икономика“, предупреди министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс в изявление.

Преди седмица САЩ, Обединеното кралство и десет други държави - включително Германия, Италия, Австралия, Бахрейн и Япония - отправиха подобно предупреждение в съвместно изявление, което беше широко тълкувано като заплаха от военни действия срещу цели на хутите в Йемен, включително там, където ракетите се съхраняват и изстрелват. Те казаха, че атаките представляват "пряка заплаха за свободата на корабоплаването, която служи като основа на световната търговия в един от най-критичните водни пътища в света".

Почти 15% от световната търговия по море минава през Червено море, което е свързано със Средиземно море чрез Суецкия канал и е най-краткият морски път между Европа и Азия.

Опасенията са, че цените на горивата ще се повишат и веригите за доставки ще бъдат повредени заради атаките над плавателни съдове. Международната камара по корабоплаване казва, че 20% от световните контейнеровози сега избягват Червено море и вместо това използват много по-дългия маршрут около южния край на Африка.

Хутите  твърдят, че са атакували израелски или пътуващи за Израел кораби , за да покажат подкрепата си за "Хамас".

В петък външното министерство на управляваното от хутите правителство в Сана отхвърли изявлението на западните съюзници и настоя, че корабоплаването в Червено море е "напълно безопасно"  "с изключение на кораби, насочени към пристанища в окупирана Палестина".

"Това е хуманитарна мярка в резултат на варварските практики, извършени от ционисткото образувание [Израел] срещу цивилни в Газа", се казва още в позицията на външното министерство, която няма да се промени "до вдигането на жестоката обсада" на палестинската територия. 

Официално известни като Ансар Аллах (Божиите привърженици), хутите започнаха като движение, което подкрепяше мюсюлманското малцинство зайди шиити в Йемен.

В началото на 2000-те те се бориха с поредица от бунтове срещу йеменското правителство в опит да спечелят по-голяма автономия за северната част на границата със Саудитска Арабия.

През 2014 г. хутите поеха контрола над столицата Сана. Те превзеха големи части от Западен Йемен през следващата година, което накара ръководената от Саудитска Арабия коалиция да се намеси в подкрепа на международно признатото йеменско правителство.

Съобщава се, че последвалата война е убила повече от 150 000 души и оставила други 21 милиона нуждаещи се от хуманитарна помощ.

Саудитска Арабия и САЩ обвиниха Иран в контрабанда на оръжия, включително дронове и крилати и балистични ракети, за хутите в нарушение на оръжейното ембарго на ООН. Иран отхвърли обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

10.01 2024 в 19:47

че стрелите дето свалят стрели по 1-2 милиона струват...

345

1

Джендо Джедев

10.01 2024 в 16:03

Трябва не да се свалят стрелите, а да се счупи лъкът!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика