Събраха над 1197 кубически метра морска слуз от Мраморно море за 4 дни

OFFNews 13 юни 2021 в 17:52 7019 0

Снимка Anadolu Agency/Getty Images

Слузта в морето до Чанаккале

Tурските екипи са събрали над 1197 кубически метра морска слуз от Мраморно море през последните четири дни, заяви министърът на околната среда и урбанизацията на страната Мурат Курум, цитиран от “Анадолската агенция“

В изявление Мурат Курум казва, че операциите по пречистване на морето от веществото, известно още като „морска слуз“ продължават на 77 места, като добавя, че събраната слуз е изпратена за обезвреждане.

Турските власти тази седмица обявиха план за действие от 22 точки за премахване на прилива на слуз, който покрива части от Мраморно море в северозападната част на страната.

Слузта, натрупана най-вече в района на Муданя, залива Гемлик, Гебзе и околностите му, крайбрежните райони на азиатската част на Истанбул и около Принцовите острови, също частично покри бреговете на Мраморно море.

Веществото, покриващо централното крайбрежие на северозападната провинция Ялова, беше разпръснато от вятъра в крайбрежните райони на Чинарджик и Армутлу, както и град Есенкьой, които са важни туристически центрове.

От къде идват "морските сополи"?

От месеци насам турското Мраморно море южно от Истанбул е покрито от дебел слой слузеста сиво-кафява органична материя - т.нар. "морски сополи". Пестицидите, отпадните води и високите температури представляват благоприятна среда за разрастването на тази морска слуз. Тя се състои от живи и мъртви морски организми, вкл. фитопланктон.

Тези микроводорасли обикновено отделят кислород във водата, но когато са "стресирани", образуват допълнително и слузеста маса, която се разпростира на километри във водата.

Мраморно море има проблем с т.нар. "морски сополи" още от 2007 година насам. Но положението никога не е било толкова сериозно. Измерванията сочат, че на места шлаката достига до 30 метра на дълбочина, частично дори до самото морско дъно - невиждани досега нива.

Трудно е да се каже какво е причинило внезапното разрастване на морската слуз, казва Барис Салиоглу от Института за морски науки METU цитиран от DW. Според него обаче нитратите, фосфорът и климатичните промени несъмнено играят огромна роля.

Замърсяване и покачване на температурите

"Знаем, че през последните 20 години в Мраморно море температурата на водата се е повишила с до около 2,5 градуса над средния ръст на морските води в световен мащаб", казва той. Освен това от 50 години насам други стресови фактори влияят на съществуващата екосистема, като я отслабват допълнително, обяснява експертът.

Сред тях са например замърсяването на прилежащата акватория, причинявано от земеделието и промишлеността, но и от отпадните води на двайсетте милиона души, живеещи край бреговете на Мраморно море. Освен това прекомерният улов на риба и други морски видове се отразява пагубно на морето - прави го по-уязвимо за проблеми като сегашния с морската слуз. "То просто вече не може да издържа на такива шокове", допълва Салиоглу.

В Мраморно море живеят многообразни морски видове - миди, раци, корали и около 230 вида риби. Когато слузестата покривка на повърхността започне постепенно да прониква в дълбочина и достигне морското дъно, тя отнема кислорода от водата и така задушава морските организми. В резултат екосистемите в засегнатите райони са застрашени.

Освен, че вреди на туризма слузта застрашава поминъка на хората, които традиционно се изхранват с риболов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови