Руският политически цирк гастролира в Берлин

Игор Айдман - DW Последна промяна на 01 февруари 2016 в 20:52 7790 20

В Берлин започнаха гастроли на руския политически цирк. Но в една демократична страна като Германия изтърканите циркови номера не минават, коментира Игор Айдман по повод историята с „изнасиленото” руско момиче.

В края на януари станахме свидетели на серия от демонстрации на руснаци, живеещи в Германия. Поводът бяха информациите, че мигранти в Берлин са отвлекли и изнасилили руско момиче. По-късно се изясни, че 13-годишната лиза нито е била похищавана, нито изнасилвана. води се следствие за извършване на сексуални действия със съгласието на малолетното момиче.

Това обаче не разколеба руснаците да протестират. Как стана така, че традиционно неорганизираната и фрагментирана "руска" общност нагази дълбоко в голямата германска политика - при това по един толкова съмнителен повод? Дори министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер беше принуден, с необичайно остър тон, да отговори на нападките на своя руски колега Сергей Лавров.

В началото бе словото

В колониалната епоха в нарочените от европейците територии първо пристигали мисионери, а след тях идвали и войниците и колониалните чиновници. Днес ролята на проповедници изпълняват специалистите по информационни технологии и пропагандаторите. Всяка експанзия в съвременния свят започва с информационна война. Агресията срещу Украйна също започна първо в информационното пространство, преди да заговорят оръжията.

В началото на 2014 година, когато падна режимът на Янукович, интернет беше задръстен с обяви на прокремълски пиар-агенции за нуждата от специалисти за "проекти" в Украйна. Безредиците, обхванали по-късно Донбас, бяха резултат от масираната руска телевизионна пропаганда, която разпространяваше сред населението слухове за "кръвожадните бандеровци", които щели да правят етнически чистки сред руснаците. А след пиар-експертите и "специализираните" журналисти, от Русия пристигнаха десантчиците и танкистите, които или се бяха заблудили, или прекарваха "отпуската" си в Донбас.

Дълго време съм работил в сферата на политическите технологии и знам как се подготвят такива кампании. В началото анализаторите изучават щателно ситуацията - изравят всичко, което може да се използва за разпалване на конфликта и дискредитиране на противника. Определят се слабите места на противника и се избират целевите групи, върху които може да се въздейства най-лесно. На този основа се изграждат лъжливи или полулъжливи хипотези, които изпробват върху целевите групи. За целта се използват платени публикации, откровени слухове, чисто провокативни по своя характер публични акции и други безобразия. В крайна сметка се избира версията, която изглежда най-правдоподобна за хората, от една страна, а от друга - предизвиква у тях силно негативно отношение към бъдещия обект на "черния пиар".

Най-ефикасен е методът, при които лъжата се напасва към реалността. По тази схема в момента се използва проблемът с бежанците, който естествено предизвиква безпокойство сред германците. В това число и сред руската общност. Към реалните проблеми се добавят различни слухове и измислени кошмарни истории, които целят да създадат паника или масова истерия в обществото.

Лично Меркел е взета на мушка

Съдейки по всичко случващо се сега, очевидно руският "пътуващ политически цирк" е пристигнал на гастроли в Берлин. Цялата циркова трупа от прокремълски тролове се опитва да влияе върху политическата среда в Германия. На сайта на руската агенция ANNA-News, много активна и в германското информационно пространство, до неотдавна се мъдреше дълъг списък с имената на пропутиновски настроени германски журналисти, блогъри и политолози, с които агенцията официално си сътрудничи. Забележителното е това, че Кремъл поддържа най-активно крайнодесните, чийто изолационистични, антилиберални и ксенофобски възгледи ги нареждат редом до руските путинисти.

Тяхната главна цел сега е Ангела Меркел. Дяснорадикалните "приятели на Путин" единодушно искат нейната оставка. Около бежанската криза Меркел изпадна в много тежко положение и би било странно, ако Кремъл беше пропуснал да използва това, за да се избави от най-силния си европейски опонент. Главната роля на детонатор на масовото недоволство е поверена на рускоезичните граждани на Германия. Неслучайно по време на последните демонстрации на руската общност, наред с обвиненията срещу бежанците, бяха издигнати и призиви за оставка на канцлерката.

Вярвам, че голямото мнозинство руснаци в Германия няма да позволи да бъде използвано в спектаклите на руския политически цирк. Защото подобни машинации са възможни само в условията на информационен дефицит или пълен монопол над информацията. А в една демократична страна, каквато е Германия, подобни циркови номера не минават.

Дойче веле; заглавието е на редакцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2016 в 11:30

Хайде, хайде, всички знаем с какво се занимават рускините на Запад. Жрици и златотърсачки. Не й платили на малолетната, та оревали света за глупости.

Победена Германия събира цялата руска коака, но няма немец, който да е имигрирал към "победителката" русия.

02.02 2016 в 23:38

Ааа, БЕЗ ТАКИВА ИНСИНУАЦИИ: че "...полицията уж била нарушила правилата...", защото не са нарушени "правилата", а ЗАКОНА.

Според немския НК полицията няма право да дава ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНИЯ на подобни случаи, когато предполагаемата жертва е под 18-годишна възраст. Къде остана тогава еврогейско-педероатлантическото "ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА"?

И какво е това "...голямо МНОЗИНСТВО руснаци в Германия...", за което се говори в горния пасквил? Откога нашите братушки православни славяни и двойни освободители били станали в Германия "ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО"? Това е пълен НОНСЕНС и абсурди. Става дума за правата на една МАЛЦИНСТВО да протестира, иначе в Германия може да се говори не руско, а примерно за ТУРСКО "мнозинство" (10 милиона!!!).

Гьобелсова пропаганда тип "ПЕЩЕРНА РУСОФОБИЯ". Verstehst du?

02.02 2016 в 20:07

Балкански полицията наруши правилата заради такива като тебе виещи на умряло, че някой бил изнасилил малката курва. И още нещо името й беше побликувано първо в руските медии с обвинения, че полицията прикрива случая. Оказа се че не била точно изнасилена, а сама си дала на педофила. А руснаците не били точно набили тарамбуките, а счупили един прозорец(може би ги е било страх да не ги изнасилят тарамбуките или пък са се надявали да го направят, освен това не е доказано, че въпросния прозорец е счупен от руснаци). Стана като в стария виц филма не е шведски, а съветски.

02.02 2016 в 18:04

Всъщност в този казус закона третира само ВЪЗРАСТА НА ЖЕРТВАТА, а не на извършителя. Когато връзката е била консумирана за пръв път, въпросният младеж вероятно може и да е бил бил под 18-годишна възраст (което обаче няма значение в случая), тъй като потърпевшата и в момента е под 18-годишна възраст.

Тоест, тя се ползва от закрилата на законовата ЗАБРАНА ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕ ИНФОРМАЦИЯ по случая. Немската полиция в такъв случай вероятно е НАРУШИЛА ЗАКОНА, според който полицията няма право да дава ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНИЯ на подобни случаи, когато предполагаемата жертва е под 18-годишна възраст.

Очевидно, че медиите обаче са били най-подробно уведомени, и сега върви ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА на ниво ПЕЩЕРНА РУСОФОБИЯ.

02.02 2016 в 15:31

# 12 - +++++++++++++++++++!!!!!!!

02.02 2016 в 11:58

Колкото и да плащат на тролове, колкото и да водят хибридна война, тъпите блядове са обречени! Ще гладуват така, както не са гладували и украинците пак заради скапаните руслямски боклуци! А бг олигофрените дето защитават съвецкия съюз са жалки идиоти!

02.02 2016 в 09:56

Ае, Ганьо Балкански, научи се да пишеш на български. Пълният член, освен в гъзеца ти, се слага и на други места...

02.02 2016 в 09:21

Дааааа, руски политически цирк в Берлин, гьобелсовата пропаганда на DW - тук в ОФФневс ! Няма отърване, нито от едните, нито от другите!

02.02 2016 в 08:12

Балкански в момента въпросния младеж е на 19 ха сега обясни как преди месец е бил под 18. Поне като си решил да пишеш лъжи гледай да е за нещо за кожето няма да те хванат.

02.02 2016 в 08:00

Явно е, че се води информационно-пропагандна война. Защо обаче? Защо Кремъл не си стои мирно и не си гледа многобройните вътрешни проблеми, ами се пъха в работите на Европа? Донякъде това е обуславено от историческия комплекс по отношение на Стария континет, а в по ново време и от ревност към по-силното влияние на САЩ (отделен е въпросът доколко това за Европа е полезно или не). Особено след падането на Берлинската страна, при което паднаха и последните контролирани от тях европейски територии. Но ще е смешено да се твърди, че в нещо могат да изместят САЩ от Европа или да разклатят водещата роля на Германия. Доставките на нефт и газ ги прави търговски партньори, но в никакъв случай влиятелна държава. Та те просто няма какво да предложат на цивилизована Европа! Затова и се хващат за ксенофобски ентиевропейски партийки и движения. Но това едва ли ще им донесе някакъв успех, предвид слабата поддръжка у европейците за тези крайни партии.
И все пак защо го правят да се опитват пак да наврът ботуша си в Европа? От една страна = за да оправдаят окаяното вътрешно положение и играят националистическата карта пред страдалния си , но наивен народ. От друга - както го заяви Путин - искат многополюсен свят. Това добре, но за да обърне светът глава към Москва и за да се захласне по няр, руснаците трпбва да предложат валидна алтернатива. Преди 100 г. такава се оказа химерата на комунизна, която подхлъзна милиони хора по света. Но сега? Само с дрънкане на оръжие в 21 век не могат да спечелят никого освен есктремистки и авантюристични шовинисти и крайни елементи и движения. С противипоставяне, конфронтация и показване на мускули ще си докарат само една нова катастрофа, вместо да тръгнат по пътя на сътрудничеството и взимопомощта.