С германска бира пред руската телевизия

Александър Варкентин - DW Последна промяна на 26 януари 2016 в 18:44 5923 11

Снимка sxc.hu

В Германия живеят 4 млн. изселници от бившия СССР: етнически германци, руснаци, руски евреи. Повечето са свестни хора, но има и такива, чиито представи за добро и зло са тотално объркани, пише Александър Варкентин.

В събота /23.1/ пред канцлерството в Берлин протестираха около 700 души срещу "бежанците-престъпници". Много от демонстрантите говореха руски. В неделя последваха подобни прояви и в други германски градове. Само в провинция Баден-Вюртемберг полицията преброи около 3 000 участници.

На плакатите на демонстрантите можеха да се прочетат призиви за защита на „нашите жени и девойки", на "германските и християнски ценности", та дори на цялата "германска култура". Повод за тези протестни прояви бяха твърденията, че 13-годишно момиченце от руски произход било изнасилено в Берлин от бежанци. Руските медии надигнаха адски вой срещу това "срамно деяние" и дори показаха видео с предполагаемия изнасилвач. Само дето после се оказа, че въпросното видео е правено преди 6 години. Междувременно се изясни, че не е имало нито отвличане, нито пък изнасилване. Не бяха открити и доказателства за полов акт.

"Съветският" човек е и в Германия

По съветско време Партията си беше поставила за цел да създаде нов вид човек: "съветски" човек. От доста време Съветският съюз вече не съществува, комунистите в Русия са анахронизъм на доизживяване, но "съветският" човек оцеля. Явно той си е жив и здрав - даже тук, в Германия.

Един от тях работи на касата на един супермаркет в Бон. Жената говори донякъде свестен немски, но предпочита руския: "Няма да повярвате какво преживяване беше за мен. Толкова съм щастлива, направо съм поразена!", разказва тя за пътуването си до Санкт Петербург. Но да не си помислите, че е била въодушевена от посещение в Ермитажа или в световноизвестния Мариински театър. Нищо подобно - жената разказваше така разпалено за посещението си в родната къща на Владимир Путин. Полюбопитствах дали и тя е усетила острата миризма на котешка урина, за която под сурдинка говори половин Русия. Това обаче обиди госпожата искрено и тя дори престана да ме поздравява. Зная, че в дома й има два телевизора. Мъжът й, който не я придружил в пътуването до Русия, е етнически руснак. Той обаче предпочита да гледа американски криминални филми, а тя, етническата германка, живяла в Сибир, сега гледа само руска телевизия. "Германците лъжат безогледно", убедена е тя.

Друг мой познат, живеещ в Берлин, който иначе е много тактичен и толерантен в отношението си към хората, губи всякаква мярка, когато стане въпрос за конфликта в Украйна. Той е убеден, че украинските "фашисти" разпъват деца на кръст и горят живи жени. "Неопровержимите" доказателства за това той бил видял по телевизията - по руската телевизия, разбира се. Германска той също не гледа: "Тъпите германци много да не се месят. Ние, славяните, ще се разберем помежду си", казва ми той. Изглежда е забравил, че самият той навремето е пристигнал в Германия по квотата за руските евреи.

По съветско време се разказваха какви ли не вицове за телевизията. Например, че ако е свършило млякото в магазина, е достатъчно да закачите канче на телевизора и след не повече от три минути то ще прелее! Разбираемо е, че някои хора сега пренасят това недоверие и върху германските медии. Трудно е обаче да проумеем какво кара същите тези хора да вярват така сляпо на официалната руска пропаганда. Или все пак има някаква основателна причина за това?

Когато са тръгвали за Германия, повечето мои рускоговорящи съграждани са оставили в родината си всичко, което са притежавали. Тръгнали са само с онова, което е било в главите им. И с възпитанието си. Учените наричат това социализация.

Не се чувстват германци

Повечето от изселниците се чувстват добре в Германия. А някои от тях дори са станали известни, като певицата Хелене Фишер, например. Малцина мислят за връщане в Русия или Казахстан, освен ако не става дума за временни гостувания, по време на които да се покажат като богати посетители от Запада. Но има и такива, които и след 20 години престой в Германия все още се чувстват като чужди. И колкото по-дълго Германия остава за тях чужда страна, толкова повече те се прехласват по спомените за страната, в която са прекарали своето детство.

Точно това ги прави податливи на всевъзможни заговорнически теории и чужда пропаганда, без значение дали е руска или неофашистка и ксенофобска като тези на „Пегида” в Германия. Някои от тези хора страдат от истинска мания за величие: ту някакви провалили се личности ще се опитат да създадат етническа партия на руснаците в Германия, ту пък ще крачат в първите редици на демонстрация срещу едно несъстояло се изнасилване.

Любителите на заговорническите теории в Германия може би вярват, че всичко това се организира с пари на Кремъл. Но не са малко онези, които се включват доброволно - по лично убеждение или от искрено възмущение срещу нещо, макар че не винаги им остава достатъчно време да се заинтересуват от фактите. Но, както е добре известно, всеки сам е господар на съдбата си.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2016 в 20:46

Голямата грешка на ФЮРЕРА беше, че обяви русите и въобще славяните за "нисша раса". Всъщност славянската раса е също толкова ВИСША и НОРДИЧЕСКА, колкото и самите германи. Ако вземеш да сравниш антропологических една Герда с една Наташка, и един Иван с един Ханс - приличат си "като две капки вода". Високи, руси, със сини очи.

Правилното беше германци и руснаци заедно първо да унищожат ПРОГНИЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ, и чак след това да си изясняват отношенията,а не да се самоунищожават едни-други. От това спечелиха само западняците. В СССР и Третия райх управляваха тоталитарни братски социалистическа и комунистическа партии, с много близка идеология и социална практика. Елитът на немската армия е учил в РОССИЯ и много от немските генерали и полковници говореха руски.

Генералисимус СТАЛИН направи епохална грешка, готвейки се за война първо срещу Германия, а не срещу общите им врагове - САЩ и Великобритания. За щастие още тогава се появи най-великият КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИДЕР НА СВЕТА - Председателя Мао, който поведе КИТАЙ по правилния ПЪТ НА КОМУНИЗМА. Затова КОМУНИЗМЪТ ПОБЕДИ в Поднебесната, комунизмът победи в Северна Корея, комунизмът победи във Виетнам и е на път да победи ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ.

С вас сме, другари!

https://www.youtube.com/watch?v=RFJBvlmSMoM

27.01 2016 в 11:32

В статията, за утешение на русофилистиците, се пропуска факта, че най близката ду Путин партия в Германия организира протест в Берлин по този случай. Протеста беше посетен от 20-30 привърженици на партията и 9-10 руснака. Обикновенно тази партия организира по-добре протестите си. Лавров също скочи в защита на бедното момиченце, което никой не е карал насила да прави каквото е правило, вследствие възпитанието на родителите си...
Лавров не споменава в гневното си изявление от вчера небивалия успех на протеста. Лавров не споменава и коя е най-близката им пропутинска партия в Германия, организирала протеста (мисля, че протестите по случая вече са два, но участниците са все същите).

Името на партията е NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands ) - приемник на идеите на социалистическата работническа герпанска партия. Пардон, на национал-социалистическата работническа германска партия, виден водач, на която дълго време е бил приятелят на руския народ (с който си разделят Полша), г-н Адолф Хитлер.

27.01 2016 в 10:53

Тук пишат само хора на OFFПЕЕВСКИ!

27.01 2016 в 10:13

Да ви ева сайта. Пишеш, пишеш и рефреш и всичко отива по дяволите.

Всеки ред ли трябва да копирам, тъпанари?

Бяхте останали една от нормалните медии, но вече, като ви глеедам плюсовете и минусите на коментарите, май и вие си продадохте гзо на дебелия!

Благодарете се на Доктора, защото той привлича хора в тъпия ви сайт. И пак ще вюzmd6gизам тука, но само да чета него.

А "професора" си го заврете отзад. Не сме толкова тъпи!

27.01 2016 в 09:26

Дойче веле ли ?! Не знам сериозна медия да се позовава на тях. Пълна липса на коректност и обективност и типична пропаганда от Гьобелсов тип.
То и събитията в Кьолн на Нова година не се бяха случили в продължение на седмица, ако се вярваше на германските медии и полиция. После се оказа друго. Не само в Кьолн, но и в много други градове и държави на ЕС. Добре че бяха социалните мрежи, та да разберем и ние за подвизите на пришълците. Ако чакахме на DW и другите политкоректни медиии .....
А бе, що не им е*а майката на DW ?!

27.01 2016 в 00:43

Мда, руснаците в Германия. Само тези психари ще вземат да протестират срещу "бежанците-престъпници", които иначе се радват на любов от целия германски народ и особено на женска му част начело с фрау Меркел.
А го правят, защото "страдат от истинска мания за величие".
Как смеят тези мизерници да протестират срещу любимите на цяла Германия бежанци от Арабския свят и Африка.
Да се връщат в "Русия или Казахстан" където им е мястото.

26.01 2016 в 20:15

Според Ганьо Балкански "професор" по дървена философия германците и руснаците били близнки нации.

Мдааа много са близки... също както членоете на племената от амазонската джунгла с които още не е остановен контакт са близки с въпросният "професор"

Иначе тази картинка ми е позната. В САЩ и Канада има доста българи които само работят и спят в САЩ и/или Канада а си "живеят" в България.

Гледат САМО бългърска телевизия. Четат САМО българска преса. Ходят САМО на български ресторант. Пият САМО "Загорка" или каквато българска ракия има... И разбира се гасуват САМО за бат Б(Г)ойко

Така, че нищо учудващо... Вероятно и с много руснаци е така.

26.01 2016 в 20:03

Дойче веле е типичен пример за казионна медия вярно бранеща настоящата власт, която и да е тя. Когато Меркел падне ,което е вече неизбежно си представям какви люти статии ще излизат срещу лошите емигранти и как трябва да се бранят Германските национални ценности :), само трябва да почакаме до лято 2016 и новите 1.5 милиона.

26.01 2016 в 20:02

A сега заменете думите "съветски" и "руски" със "арабски" - резултатът е нагледен пример за политиката на г-жа Меркел.

26.01 2016 в 19:49

Така е, за съжаление Октомврийският преврат от 1917 оставя все още дълбоки следи в историята на Стария континент и в съзнанието и съществуването на т.нар. "советски" човек. Поне 2-3 поколения живот в нормално общество (но не като сегашното новосъветско) ще трябват да се изчисти наслоената гигантоманщина, тоталитаризъм и обезценяване ролята на отделния човек.