13-годишната рускиня излъгала за изнасилването от мигранти в Берлин

OFFNews 29 януари 2016 в 22:28 22073 15

Снимка AFP

13-годишната германка с руски корени Лиза, която стана главна героиня в международен скандал, излъгала за това, че е била отвлечена и изнасилена в Берлин. 

Момичето, което има германско и руско гражданство, беше в неизвестност в продължение на 30 часа на 11 и 12 януари. То заяви пред полицията, че е било отвлечено и изнасилено от група арабски мигранти.

Полицията се опитала да навърже накъсаните показания на тийнейджърката. Експерти успели да възстановят данните от счупения телефон на Лиза, които показали, че момичето е прекарало въпросната нощ в дома на свой приятел. 

Лиза имала проблеми в училище и търсила място, на което да се скрие. 

Успяхме да идентифицираме приятеля на Лиза. Това е 19-годишен младеж, германски гражданин. Тя е търсила при него, така да се каже, убежище, обясни говорителят на прокуратурата в Берлин Мартин Щелтнер. 

Младежът живее с майка си. В апартамента им са открити вещи на Лиза, а младежът признал, че Лиза се е крила в дома му. 

Според прокуратурата момчето не казало на майка си, че Лиза е само на 13 години, още повече, че момичето изглеждало по-голямо.

Няма доказателства за някакви противозаконни действия, допълниха от прокуратурата. 

След като Лиза обяви, че е била отвлечена и изнасилена от мигранти, руският външен министър Сергей Лавров поиска подробности от Германия по случая. 

Информацията беше посрещната от буря от обвинения срещу германската полиция в социалните мрежи и от страна на рускоезични медии, а Берлин обвини Москва в политизиране на случая. Обвиненията дойдоха на фона на критиките към полицията след сексуалните нападения в Кьолн в новогодишната нощ. 

След обявяването на новата информация по случая Руското външно министерство заяви, че объркването е можело да бъде избегнато, ако Германия своевременно бе запознала руските власти с подробностите по него, вместо те да научават за него от медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!