Руската православна църква не дава на поповете да пипат оръжие, даже при мобилизация

Красимир Крумов 26 септември 2022 в 21:12 4777 3

Свещениците не бива да докосват оръжие, смята синодът на Руската православна църква.

Снимка pikabu.ru

Свещениците не бива да докосват оръжие, смята синодът на Руската православна църква.

Свещениците от руската православна църква може да участват в Специалната военна операция в Украйна единствено като духовници. Това съобщи заместник-ръководителят на Синодалния отдел по въпросите на взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Вахтанг Кипшидзе, цитиран от Газета.ру.

Изявлението идва само ден, след като патриархът на Москва и Вся Русия Кирил на практика благослови миряните да се бият в Украйна, като дори ги успокои, че смъртта на бойното поле, ще измие греховете, които са натрупали приживе.

В понеделник обаче Руската православна църква обяви, че свещениците нямат право да хващат оръжие. Според Вахтанг Кипшидзе поповете могат да бъдат единствено „доктори на душите“ на войниците. „В смисъл, като какъв ще иде (духовникът, б. р.) на фронта? Свещениците служат в армията като военни свещеници.

Това е единствената възможност за тях да участват във военната операция“, обясни Кипшидзе.

Професорът от Московската духовна академия, доктор по богословие Алексей Осипов обясни, че забраната за свещениците да докосват оръжие за духовници се отнася включително и за време на провеждане на частична мобилизация за участие в Специалната военна операция. „Ако мобилизират някого, само като полкови свещеници, духовници и водачи. Но не и като военна служба, когато трябва да стреляш и да убиваш“, уточни професорът.

На преден план, отбелязва Осипов, свещениците могат да изпълняват образователни и психологически задачи, наред с другите си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

26.09 2022 в 23:34

Попе,

Абе всички го вадят голям, ама като замирише на барут... Позволявам си да цитирам великия Джендо Джедев:

"Втори раздел: симпатизирующи патриоти. В тая група фигурираха такива личности, които спомагаха с по някоя пара активните работници, радваха им се, казваха им: "Да сте живи, момчета" - целуваха с благоговение левчето "Свобода или смърт"; но никога не питаха: "Кога ще да замирише на барут?" - хиляди пъти бяха по-благодарни да не доживеят до деня, когато ще зазвънтят ножовете. Тия бяха мирни главици."

15914

2

поп Дръвчо

26.09 2022 в 22:12

Интересно.

И РПЦ проявява ветропоказателни свойства.

345

1

Джендо Джедев

26.09 2022 в 21:56

Е нищо, ще ги пускат да кадят. Пред войската. :D
 
X

Подкастът на OFFNews