Путин възражда съветския комплекс „Готов за труд и отбрана“

OFFNews 24 март 2014 в 18:39 8257 36

Съветски пропаганден плакат от 30-те години на XX в.

Руският президент Владимир Путин обяви връщането на съветския физкултурен комплекс програма „Готов за труд и отбрана" (ГТО), която ще бъде задължителна за учениците и ще се изисква  за покриване на физически изпити, съобщи Газета.ру, позовавайки се на официалния сайт на Кремъл.

Програмата ще носи съветското си име, „като данък към традициите“, обяви президентът. Той заяви, че възстановяване на ГТО ще научи децата „да се справят сами, техните семейства и в окончателен план - Отечеството".

Програмата, която е въведена през 1931 година по времето на Сталин, ще задължава всички ученици и студенти редовно да държат физически тестове в т.нар. военно приложни дисциплини. Отличните ще получават позлатени или сребърни значки.
В първите години на програмата се е целяло децата да бъдат подготвени за служба в Червената армия. Тя е изгубила своята важност в течение на годините и е прекратена през 1991 година.

Руският спортен министър Витали Мутко заяви на правителствена среща, председателствана от Путин, че неговото ведомство ще въведе на национално ниво физическите тренировки на 1 септември 2014 година.

Путин изтъкна, че Русия трябва да отделя повече внимание на физическите тренировки, защото изостава от други държави. По думите му руските деца сега, по отношение на физическа форма, са „значително по-зле" в сравнение с десетилетия преди това.

Според него стандартите за физическа подготовка трябва да бъдат гъвкави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!