Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Предатели на родината: Защо Путин и ФСБ преследват руските физици

OFFNews 09 юни 2024 в 17:27 4136 4

Самолет с хиперзвукова ракета Кинжал
Самолет с хиперзвукова ракета Кинжал.

Руският президент Владимир Путин често се хвали, че страната му е водеща в света в разработването на хиперзвукови оръжия, които се движат със скорост над пет пъти по-висока от тази на звука. През последните години обаче редица руски физици, работещи в областта на научните изследвания, бяха обвинени в държавна измяна и вкарани в затвора, което според правозащитни групи е прекалено ревностна репресия.

Повечето от арестуваните са в напреднала възраст, а трима от тях вече са мъртви. Единият от тях е взет от болничното си легло в късен стадий на рак и скоро след това умира.

Друг е Владислав Галкин, 68-годишен академик, чийто дом в Томск, Южна Русия, е претърсен през април 2023 г.

Въоръжени мъже с черни маски пристигат в 04:00 ч., преравят шкафове и изземват документи с научни формули, разказва техен роднина.

Съпругата на Галкин, Татяна, казва, че е казала на внуците им - които обичали да играят шах с него - че той е в командировка. Тя обяснява, че руската служба за сигурност ФСБ ѝ е забранила да говори за неговия случай.

От 2015 г. насам са арестувани 12 физици, които по някакъв начин са свързани с хиперзвуковата технология или с институции, които работят по нея. Всички те са обвинени в държавна измяна, която може да включва предаване на държавни тайни на чужди държави.

Руските съдебни процеси за държавна измяна се провеждат при закрити врата, така че не е ясно в какво точно са обвинени. Кремъл заяви само, че „обвиненията са сериозни“ и не може да коментира повече, тъй като са замесени специални служби.

Но колегите им и адвокатите на защитата твърдят, че учените не са участвали в разработването на оръжия и че някои от делата се основават на откритото им сътрудничество с чуждестранни изследователи.

А критиците предполагат, че ФСБ иска да създаде впечатлението, че чуждестранни шпиони преследват оръжейни тайни.

Хиперзвуковите ракети могат да се движат с изключително висока скорост и да променят посоката си на движение по време на полет, избягвайки противовъздушната отбрана. Русия твърди, че е използвала два типа такова въоръжение във войната срещу Украйна - „Кинжал“, изстреляна от самолет, и крилата ракета „Циркон“.

Киев обаче твърди, че неговите сили са свалили някои ракети „Кинжал“, което повдига въпроси относно техните възможности.

Малко след ареста на Галкин през април 2023 г. той е задържан в съда в същия ден като друг учен, Валерий Звегинцев, с когото е съавтор на няколко статии. Държавната информационна агенция ТАСС се позовава на източник, според който арестът на Звегинцев може да е бил предизвикан от статия, публикувана в иранско списание през 2021 г. Имената на  Галкин и Звегинцев са включени в статия за механизмите за всмукване на въздух за високоскоростни самолети, публикувана в списанието.

През лятото на 2022 г. ФСБ арестува двама други физици от института, в който работи Звегинцев - неговия директор и бившия ръководител на лабораторията за работа по аеродинамика при високи скорости.

Служителите от Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ) написаха отворено писмо в подкрепа на тримата си арестувани колеги. В него се казва, че те са известни с „блестящите си научни резултати“ и „винаги са оставали верни“ на интересите на страната си. Посочват и че работата, която те са споделили публично, е била многократно проверявана за ограничена информация от експертната комисия на ИТАМ - и такава не е била открита.

„Хиперзвуковата технология е тема, за която вече сте длъжни да вкарвате хора в затвора“, казва Евгений Смирнов, адвокат от „Първа дивизия“, руска правозащитна и правна организация.

Той защитава учени и други лица, обвинени в държавна измяна, в съда, преди да се премести от Русия в Прага през 2021 г., опасявайки се от последици от работата си. Смирнов казва, че нито един от дузината учени не е имал нищо общо с отбранителния сектор, а са изучавали научни въпроси, като например как се деформират металите при хиперзвукови скорости или ефектите от турбуленцията.

„Не става въпрос за създаване на ракета, а за изучаване на физични процеси“, казва той и посочва, че резултатите могат да бъдат използвани по-късно от разработчиците на оръжия.

Арестите започват няколко години по-рано с Владимир Лапигин. Сега той е на 83 години и е вкаран в затвора през 2016 г., но четири години по-късно е освободен предсрочно.
В продължение на 46 години е работил за главния изследователски институт на Руската космическа агенция - ЦНИМаш.

Лапигин е осъден заради софтуерен пакет за аеродинамични изчисления, който е изпратил на китайски контакт. Той казва, че е изпратил демо версия като част от обсъждането на потенциална продажба на пълния пакет от името на института.

Но той твърди, че споделената от него версия не е съдържала никаква секретна информация, а само пример, който е бил „многократно описан в публични публикации“.

Лапигин заяви пред Би Би Си, че всички арестувани, които очевидно са свързани с хиперзвуковите технологии, „нямат нищо общо“ с разработването на оръжия.

Друг задържан учен е Дмитрий Колкер, специалист в Института по лазерна физика, също в Сибир, който е арестуван през 2022 г., докато е в болница с напреднал рак на панкреаса.

Семейството му заяви, че обвиненията срещу него се основават на лекции, които той е изнесъл в Китай, но съдържанието им е било одобрено от ФСБ и с него е пътувал агент.
Колкер почина два дни след ареста си на 54-годишна възраст.

„Има конфликт в системата“, казва колега на един от арестуваните учени, пожелал да запази анонимност.

От учените все още се очаква да публикуват в международен план и да си сътрудничат с чуждестранни колеги, „в същото време ФСБ смята, че контактите с чуждестранни учени и писането за чуждестранни списания е предателство спрямо родината“, казват те.

Учените от ИТАМ смятат същото.

„Ние просто не разбираме как да продължим да си вършим работата“, се казва в тяхното отворено писмо. „Това, за което днес ни награждават... утре става причина за наказателно преследване“.

Те предупреждават, че учените се страхуват да се занимават с някои области на изследване, а талантливи млади служители напускат науката. Писмото е рядък пример за обществена подкрепа. Другите институти, в които са работили арестуваните учени, не са коментирали.

Разследването срещу други двама учени е свързано с Hexafly - европейски проект за разработване на хиперзвуков граждански самолет, според адвоката Смирнов, който е работил по случая.

Този проект, който вече е приключил, е бил ръководен от Европейската космическа агенция и е започнал през 2012 г. Агенцията заяви пред Би Би Си, че „всички технически приноси и обмени са били договорени и предвидени“ в споразумение за сътрудничество между участващите руски и европейски страни.

Миналата година двамата учени бяха осъдени на 12 години затвор, въпреки че Върховният съд на Русия нареди повторен процес срещу единия от тях. Другите арести са свързани с изследване на аеродинамиката при навлизане на космически кораб в земната атмосфера.

То е било финансирано по схема на Европейския съюз и е било ръководено от Института по динамика на флуидите „Фон Карман“ в Белгия. Според вдовицата му Олга следователите от ФСБ са били обезпокоени от заоблената конусовидна форма, която прилича на бойна глава, в изследването, което един от учените, Виктор Кудрявцев, е изпратил на института „Фон Карман“.

От института твърдят, че програмата, която е действала от 2011 до 2013 г., „много ясно е изключвала военни изследвания“. Той твърди, че „не е могъл да открие никакви следи от разкриване на секретна информация“ от екипа на Кудрявцев.

Групите за защита на правата на човека виждат закономерност.

Смирнов казва, че в частни разговори офицери от ФСБ са му признали, че делата за споделяне на хиперзвукови тайни се водят, „за да се удовлетворят желанията на по-висшестоящите“.

Той смята, че ФСБ иска да създаде впечатлението, че шпиони издирват руски ракетни тайни, „за да поласкаят егото“ на президента Путин.

Случаите се случват на фона на по-широкото нарастване на делата за държавна измяна.

Сергей Давидис, който ръководи работата в подкрепа на руските политически затворници в правозащитния център „Мемориал“, говори за „атмосфера на шпиономания и изолационизъм“, особено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В изказване от Литва, където неговата организация се премества, след като е забранена в Русия, Давидис казва, че според него ФСБ, която иска да покаже, че постига резултати, „изгражда статистиката си за докладване чрез фалшифициране на случаи“.

Но той смята, че е възможно да има и други фактори за арестите на учени, като например конкуренция за държавни поръчки или дори послание на Кремъл за недоволство, насочено към всички учени, занимаващи се с хиперзвукови технологии.

Смирнов казва, че ФСБ понякога предлага по-леки присъди, ако заподозрените си признаят и замесят други лица.

Според вдовицата на Кудрявцев Олга, на него му е била предлагана сделка, при която той да признае вината си и да посочи някой друг. Той отказва. Кудрявцев умира от рак на белия дроб през 2021 г. на 77-годишна възраст, преди делото му да стигне до съда.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    4

    Telluris Malus

    13.06 2024 в 10:21

    Пиперзвукови ракети, ракети с "атомни" двигатели. Всичко Тоня са спрени проекти от времето на СССР. На пръв поглед изглеждат революционни, но са изоставени те случайно. И в САЩ има такива изаставени проекти за хиперзвукови летателни апарати ("Валкирия") и за "ядрени" двигатели. Всичко това са безперспективни конструкции, които най-вероятно, някой ФСБ-ешник е изравил от архивите и е представил като мудо-оръжие, моята пазработка е спряна от "предателите" на Горбачов. Е, пуснаха ги отново. И се отново се доказа, че не стават. Великите хиперзвукови ракети са лесна плячка за съвременните системи ПРО, "ядлините" двигатели са ненадежден и по-опасни за тези, които се опитват да ги използват, отколкото за противника. Но ФСБ-ешниците няма как да признаят некомпетентност си. И са спретнали процес за предаване на тайните на тези оръжия на врага. Затова и врага се е научил да им противодейства. Сталински схеми.

    710

    3

    Д-р Мазникуров

    11.06 2024 в 00:15

    Благодарение на ненадминатите си хиперзвукови и ракетни технологии, и след десетилетия на задълбочени научни опити и изследвания, съвсем наскоро героите от рашистан ... успешно удариха и поразиха ... Луната :)! Несъмнено точно там - на мястото на кратера, е имало огромен, таен лагер и тренировъчен център на нео-нацисти!

    200

    2

    демотиватор

    09.06 2024 в 17:57

    Как защо- щото имат (малко) повече мозък от средностатистическия орк!
    А това е потенциална заплаха за робовладелското ханство! (ジ) ✊

    145

    1

    Джендо Джедев

    09.06 2024 в 17:52

    Горе-долу същата работа е била и в СССР-1. Знаем как завърши.

     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II