'Планиран удар срещу руския ИТ сектор'. Предприемачът Иля Сачков е осъден на 14 г. затвор за държавна измяна

OFFNews 26 юли 2023 в 15:58 3456 2

Сачков

Снимка ТАСС

Иля Сачков

Основателят на руската компания Group-IB, която се занимава с кибербезопасност, Иля Сачков бе осъден за държавна измяна и получи 14 г. затвор. Според ФСБ Сачков е предавал държавни тайни на чужди спецслужби. За две години разследване така и не стана ясно за какви тайни става дума - материалите по делото са засекретени. Сачков не се признава за виновен.

Би Би Си разказва как е започнала "шпионската" сага на бореца с киберпрестъпниците и кого обвинява Иля Сачков за ареста си.   

Вечеринката в "Москва-Сити"

"Делото срещу мен - това е интерес към мен и не е свързано по никакъв начин с интересите на държавата. На хората, на които моята професия - борбата с киберпрестъпленията, много пречи. Казват, че след моето задържане се е състояла голяма вечеринка в "Москва-Сити", на която са се събрали представители на хакерски компании, за да отпразнуват събитието.

Това разказва за углавното престъпление, в което го обвиняват, Сачков през май 2022 г. чрез адвоката си. 

Към този момент той се намира в ареста повече от 8 месеца.

Сачков е задържан през септември 2021 г. Журналисти разказват, че за обиска в компанията Group-IB пристигнали антимафиоти с маски и други хора, които изнесли вещи от офиса.

Средствата за масова информация извадиха различни версии за неочаквания арест на IT-специалиста. Според Forbes близките на Сачков свързват ареста му с публичното му обвинение по адрес на шефа на групата Evil Corp. Максим Якубец. Evil Corp. е в американския санкционен списък от декември 2019 г. – по данни на американските власти хакерите са похитили над 100 млн. долара, като са заразили с вирус Dridex компютрите на хора, компании и банки в над 40 страни.

На среща с премиера Михаил Мишустин през 2020 г. с IT-предприемачи Сачков разкритикувал властта за неефективната й борба с киберпрестъпниците, като дал за пример Якубец.

"Аз съм патриот и когато критикувам, правя го от любов. Първо - риториката на Русия в областта на киберсигурпрестъпността и кибербезопасността в света. Ето ви пример. Когато цял свят казва, че господин Максим Якубец – хакер, който се разкарва в Москва с ламборджини с вип номера, е компютърен престъпник, създал вируса Dridex, всеки инженер в света го знае... Нито един държавен орган, нито полицията, нито Федералната служба за сигурност, нито МВР отговарят се трогват от това", казва на въпросната среща с Мишустин Сачков.

И допълва: "Максим продължава да кара своята шикозна кола в Москва и, повярвайте, това влияе върху авторитета на руските компании, които се занимават с износ на информационна безопасност". 

"За заговора" на бивш служител на ФСБ

През декември 2022 г. в Тееграм се появява канал, който се управлява от името на Сачков. В него той пише постове за хакери, ChatGPT, руски закони и например как да върнем специалистите по киберсигурност в Русия. Адвокатът на предприемача отказва да коментира въпроса кой публикува постовете на Сачков в този канал.

През лятото на 2023 г. там се появява видео, записано преди ареста на Сачков. "Ако видите това видео, значи нещо се е случило или се случва с мен", казва Сачков във видеото. - Болница, затвор, изчезване - нещо, което е необичайно, но с което вероятно вече сме свикнали." Според бизнесмена срещу него се подготвя "сериозна провокация". "Многократно е искано да бъда неутрализиран под различни предлози, поради което е измислено това безпочвено обвинение", се казва в съобщението след видеото.

"Искам да предам специален поздрав на Олег Инокентиевич Кашенцов (ръководител на Центъра за информационна сигурност на ФСБ - ЦИБ на ФСБ), който работи във ФСБ и отговаря за сигурността на нашия интернет в определен смисъл. Благодарение на такива хора ние нямаме никаква сигурност в нашата страна. Тези хора се занимават с ловене на вътрешни несъществуващи врагове, харчат държавни пари за това, побъркват служителите си и абсолютно демотивират руските инженери", каза Сачков.

В същия канал на Телеграм бизнесменът обвинява за ареста си не само Олег Кашенцов, но и бившия ръководител на отдела на ЦИБ Сергей Михайлов, който също е обвинен в държавна измяна.

Полковникът от ФСБ Сергей Михайлов е арестуван 5 г. преди ареста на Сачков - през декември 2016 г. Според The Bell (признат за "чуждестранен агент" в Русия) Михайлов е смятан за един от основните специалисти в руските служби за сигурност в разкриването на киберпрестъпления. Според материалите по делото Михайлов е предал на американските разузнавателни служби информация за оперативни и следствени действия, свързани с дейността на Павел Врубелски, основател на платежната услуга Chronopay, който в САЩ е смятан за киберпрестъпник.

През 2016 г. Сачков е бил свидетел по делото на Михайлов. През 2019 г. бившият полковник от ФСБ е осъден на 22 г. затвор. Адвокатът му твърди, че Сачков е дал неверни показания, което е позволило на следствието да заключи, че Михайлов е замесен в държавна измяна.

Както казва Сачков във видеоклип, публикуван през лятото на 2023 г., той се е озовал в следствения арест именно "по заговор на Михайлов".

"Това повдига въпроси за компетентността на сегашните шефове на ЦИБ, които търсят врагове там, където ги няма", заяви Сачков в съобщение в канала си в Телеграм.

Видеото, записано преди ареста, се появи в канала на Сачков почти 2 г.  след ареста му. То е публикувано ден преди в медиите да се появи новината, че делото на Сачков е прехвърлено в Московския градски съд.

"Може би са се надявали на компромисно решение", предположи източник, запознат със ситуацията, пожелал анонимност.

Поради засекретеността на делото, както обикновено се случва с делата за държавна измяна, на обществеността не е съобщено в какво точно е обвинен Сачков, казва адвокат Евгений Смирнов от Първо отделение.

"Изглежда, че това дело е просто начин да се справим със Сачков. Подобна ситуация имаше и в случая с Иван Сафронов, който е преследван заради журналистическата си дейност".

Наблюдение и натиск

Видеоклипът, публикуван в канала на Сачков, е нарязан - от монтажа се вижда, че някои фрагменти са махнати. През декември 2021 г. медиите научиха, че в този видеоклип от миналото Сачков е поискал, ако бъде убит, пепелта му да бъде хвърлена в лицето на високопоставен член на агенция за сигурност, когото е подозирал в тормоз. 

Във видеото Сачков също така твърди, че е забелязал наблюдение. През май 2022 г., докато е бил в Лефортово, бизнесменът е разказал за това пред Forbes.

"Усещах натиск и, да кажем, забелязах други признаци от около 2014 г. Но никога не съм имал намерение да бягам от когото и да било, тъй като винаги съм се опитвал да спазвам както руските, така и международните закони", обяснява Сачков.

"Смятам, че това е нов случай Драйфус. Аз не съм предател, шпионин или изменник. Аз съм руски инженер. С работата си неведнъж съм доказвал своята лоялност и полезност към родината си. Много моля моя президент Владимир Владимирович Путин за периода на разследването (да ми позволи) да бъда под домашен арест с максимални ограничения", беше посланието, което Сачков предаде на журналистите от центъра за предварително задържане чрез своите адвокати.

Майката на Сачков също се обръща към Путин малко след ареста му с молба да разгледа случая на сина ѝ.

"Само хакерите са щастливи и ликуват! Арестът и наказанието на Иля ще нанесат огромен удар върху морално-етичния климат в страната, да не говорим за информационната сигурност", пише Людмила Сачкова.

Тя определя сина си като "искрен патриот", който "не би могъл да предаде Родината".

"При цялото ми уважение към ФСБ, всеки си спомня колко достойни хора, цветът на нацията, бяха умъртвени като "врагове на народа". Повтаря ли се историята? Никой няма да разбере в какво точно е обвинен Иля Константинович Сачков, дали тези обвинения са справедливи, или просто е попречил много на някого. Фактът, че е попречил на престъпници, хакери - това е сигурно. И така, кой би имал полза от елиминирането на Иля?", пита майката.

Два дни преди произнасянето на присъдата в канала на Сачков беше публикувано следното съобщение: "Ако има осъдителна присъда, това ще бъде една от най-успешните операции на американските разузнавателни служби и поредният планиран удар срещу руския ИТ сектор." В него се казва още, че Сачков е изрекъл тези думи след края на последното съдебно заседание по делото му.

В последната си дума Сачков още веднъж подчертава, че не признава вината си. Това беше основното в речта му, заяви адвокатът на бизнесмена Сергей Афанасиев, като добави, че речта му е била кратка. "В момента Иля е в много добро състояние, както духовно, така и физически", уточни Афанасиев. - В добро и радостно настроение. Вярва в своята невинност и победа в процеса, дори ако присъдата е осъдителна."

Group-IB преди и след ареста на Сачков

Group-IB се занимава с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления. Сачков основава компанията през 2003 г. като студент в Московския държавен технически университет "Бауман". Брат му дава парите за създаването на Group-IB - само пет хиляди долара. Скоро бизнесът излиза извън пределите на Русия - през 2007 г. Group-IB започва да си сътрудничи например с Microsoft. В същото време Сачков работи с големи руски държавни компании.

След ареста на Сачков съоснователят на Group-IB Дмитрий Волков прогнозира, че заради "шпионското" дело на главния изпълнителен директор може да имат проблеми с клиенти от публичния сектор, за които държавната измяна е "черно петно". В същото време, както казва самият Сачков, основният клиент на Group-IB е бизнесът, а не държавата: "Приходите от държавата са почти нулеви. Първата държава, която купи продукт от нас, не беше Русия, а Сингапур." 

Според сегашния главен изпълнителен директор на компанията Валерий Баулин оборотът на Group-IB се е увеличил през 2022 г. - това се дължи на увеличеното търсене на системи за киберразузнаване (Threat Intelligence) и за откриване и реагиране на инциденти (XDR), което не е изненадващо на фона на зачестилите кибератаки срещу руски компании и държавни агенции след началото на войната в Украйна.

Ако се съди по казаното от Сачков по време на престоя му в Лефортово, той обвинява конкретни служители на правоохранителните органи за ареста си, но не и руските власти като цяло. Той дори пише на Путин с молба да го пусне под домашен арест. 

Сингапур е дом на централата на Group-IB от 2019 г. насам. Сачков обясни, че е невъзможно руска компания да извършва международен бизнес от Русия.

"Ако някой казва, че това не е патриотична стъпка, то този човек е просто идиот. Защо трябва да доказвам на валутния контрол, че не съм шпионин, като приемам пари, които не са от Русия. Износ на руски технологии за водещи банки. <...> Моля, направете система, така че да мога да работя нормално в Русия, моментално глобалната централа на Group-IB ще бъде обединена с руската централа", казва Сачков преди ареста си.

Той заяви, че компанията му "стои настрана" от политиката.

"Ние не работим по случая Навални, не се занимаваме с шпионаж или информационни войни между държавите - всички тези неща могат да попречат на международния ни бизнес", каза Сачков през 2014 г.

В същото време той винаги се е опитвал да установи диалог с властите. На една от срещите си с Путин Сачков му каза, че "руската" компания Group-IB е "четири пъти по-яка" от Kaspersky (Лаборатория Касперски), а през 2015 г. моли Дмитрий Медведев да помогне да се убедят държавните компании да не се страхуват да купуват руски иновативни продукти за информационна сигурност и покани тогавашния министър-председател в офиса на Group-IB. По-късно в едно интервю той обяснява защо са му необходими тези срещи с властите: "Ако един инженер може да покаже нещо на своя президент, мисля, че това е правилната позиция. Мисля, че политиката в този момент трябва да бъде оставена настрана и трябва да демонстрираш какво можеш да направиш."

През април т.г. Group-IB се раздели на руска и международна компания. Висшето ръководство и руските акционери изкупуват бизнеса на компанията в Русия - сега тя се развива под друго име - F.A.C.C.T., което означава Fight Against Cybercrime Technologies (Сачков има най-голям дял в тази компания - 37,5%). Марката Group-IB вече е представена само на външния пазар.

На сайта на Group-IB преди войната и разделянето на активите се посочва, че компанията си сътрудничи с руските разузнавателни и правоприлагащи органи, Интерпол, Европол и ОССЕ. Очевидно за предоставяне на киберсигурност на руски държавни агенции Украйна наложи санкции на компанията му малко след ареста на Сачков през октомври 2021 г. След реорганизацията препратките към руските служби за сигурност бяха премахнати от сайта на Group-IB, а заедно с тях и имената на руските компании, с които са работили.

Напоследък, докато е в следствения арест, Сачков успява да хвали и критикува властите. Коментирайки "изтичането" на ИТ специалисти от Русия, той обясни какво е необходимо, за да започне "обратното преместване".

"Никъде по света в момента един специалист по киберсигурност не може да се реализира така, както в Русия. В страната, която е най-атакувана, а сега е най-малко защитена. И аз се радвам, че държавата предприема правилните стъпки в тази посока, като например отсрочка от армията, "резервация" и благоприятни условия за ипотека. Но това не е достатъчно. Трябва да дадем ясно да се разбере, че те и техните близки ще бъдат в безопасност", каза Сачков от Лефортово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

27.07 2023 в 11:36

Едвам го дочетох, блядовете се ръфали помежду си като плъхове...

12407

1

Bad Horse

26.07 2023 в 16:32

Това е паяка в средата на мрежата за подслушване в Русия. Знае прекалено много, такива не живеят дълго в системата им.

Останалото е бла-бла, може да е истина, може да не е, няма значение.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки