От приятелски настроен към Кремъл политик до защитник на родния град срещу Русия

Историята на Олександър Вилкул

OFFNews 02 август 2022 в 14:15 7300 0

Вилкул

Снимка Kiyv Independent

Олександър Вилкул

Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, една от най-големите изненади на вътрешнополитическия фронт беше внезапният обрат на Олександър Вилкул, някога централна фигура в проруския политически лагер в Украйна.

Това е неговата история, публикувана в Kiyv Independent.

Вилкул бързо зае ярко изразена антируска позиция и беше назначен за ръководител на военната администрация на Кривий Рих (Кривой Рог). Индустриалният град в Централна Украйна е роден град както на Вилкул, така и на президента Володимир Зеленски.

"Оцеляването на нацията е поставено на карта. Няма значение какъв е бил според вас правилният път за развитието на Украйна вчера. Днес трябва да защитим страната и да унищожим окупаторите по възможно най-ефективния начин", заяви Вилкул, седнал в офиса си в Кривой Рих с тениска каки и шапка - далеч от костюмите, които носеше преди.

Вилкул твърди, че кризисното управление на града е било ефективно: За да предотврати влизането на руските войски в града още в началото, той казва, че е взел някои бързи, но важни решения.

"Ние или блокирахме, или взривихме всички мостове и асфалтови пътища", казва Вилкул за първите дни на инвазията. "Беше ми заповядано да блокирам пистата на летището на втория ден, когато един Ил-76 и три руски изтребителя Сухой се опитаха да кацнат."

Кривой Рих, град с население от 634 000 души, има стратегическо значение и загубата му за Русия би била катастрофа, смята Вилкул.

"Той е вратата към Централна Украйна", казва той.

Според Вилкул с превземането на Кривой Рих руските сили биха прекъснали снабдителните линии на Украйна към Донбас - мястото на най-тежките боеве по време на войната. "Как щеше да влезе оръжие, персонал и боеприпаси?"

Проруско минало

В продължение на повече от десетилетие Вилкул е един от основните участници на проруската политическа сцена в Украйна.

Като виден член на прокремълската Партия на регионите той е губернатор на Днепропетровска област, а след това и заместник министър-председател при президента Виктор Янукович. Когато Янукович бяга в Русия по време на революцията на Евромайдана през 2014 г., партията се преименува на все още приятелски настроения към Русия Опозиционен блок.

Като член на Опозиционния блок Вилкул влиза в парламента през октомври 2014 г. Според изтекъл аудиозапис, публикуван от медията Censor.Net веднага след парламентарните избори, се твърди, че Вилкул е провел празничен телефонен разговор с Владислав Сурков, тогавашен заместник-ръководител на администрацията на Владимир Путин, отговарящ за въпросите на Украйна.

В записа лице, чийто глас наподобява този на Вилкул, приема поздравления за успешните избори и се съгласява да дойде на среща със Сурков в Москва, за да обсъдят бъдещо сътрудничество. По това време Крим вече е анексиран, а войната на Русия в Донбас бушува от шест месеца.

През декември 2016 г., говорейки в токшоу по телевизионния канал "Интер", Вилкул нарече революцията на Евромайдана, която свали Янукович, "преврат", следвайки тезата, прокарвана от Кремъл и прокремълските политици в Украйна. Възмутени, другите гости напуснаха студиото.

Вилкул остава в Опозиционния блок за известно време. Като негов член той неуспешно се кандидатира за президент през 2019 г., като се класира на осмо място с 4% подкрепа на първия тур. Подкрепяха го известни проруски политици, включително бившият депутат и медиен собственик Евгений Мураев, който оттегли кандидатурата си в полза на Вилкул.

Но когато днес говори за миналото си, Вилкул отрича някога да е бил приятелски настроен към Русия.

"Проруски или не проруски. Това са все политически етикети", казва той. "(В Опозиционния блок) имаше различни хора с различни възгледи. Моите винаги са били проукраински".

През юни украински съд забрани Опозиционния блок заедно с други проруски партии. Вилкул заяви, че е приветствал това решение.

"Опозиционният блок" вече беше мъртва партия... Това, което е мъртво, може никога да не умре", добави той, като използва фраза от "Игра на тронове". Останалата част от фразата, която Вилкул не спомена, завършва с "...но възкръсва отново по-твърда и по-силна".

През 2020 г. Вилкул стартира собствен политически проект на регионално ниво, наречен Вилкул Блок "Украинска перспектива". Фокусиран върху Днепропетровска област, той се представя като партия, която "не получава заповеди от Киев".

Първите дни на войната

На 24 февруари, когато Русия нахлува в Украйна, Вилкул е ръководител на обществения съвет при градския съвет на Кривой Рих, оглавяван от баща му Юрий Вилкул. По-възрастният Вилкул изпълнява длъжността кмет на Кривой Рих в продължение на повече от десетилетие с кратко прекъсване.

Когато Русия нахлува в града, Вилкул се хвали, че е излязъл напред, за да организира защитата.

Два дни след инвазията Вилкул е назначен за началник на военната администрация на Кривой Рих. Но той казва, че е започнал да издава заповеди още преди назначението.

В ранните часове на пълномащабната война Вилкул казва, че се е втурнал към кабинета си в градския съвет и е започнал да дава заповеди оттам. Вилкул си спомня, че вратите се отваряли и влизали чиновници и топ мениджъри на големи предприятия, за да кажат, че ще бягат. По думите му той успял да убеди няколко души да останат и да помогнат за защитата на града.

Взривяване на всичко

Вилкул е инженер по образование. Преди да започне да се занимава с политика, той е работил на висши ръководни длъжности в тежката промишленост, включително в "Метинвест" - стоманодобивна група, собственост на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, основен спонсор на Партията на регионите, а след това и на Опозиционния блок.

Според него опитът му е бил полезен в първите дни на инвазията. Първата идея на Вилкул е да взриви пътищата, мостовете и тунелите, водещи към Кривой Рих от Южна Украйна, където руснаците бързо напредват. Той прави това с помощта на бивши колеги от минната индустрия, казва той.

"Привлякох професионалисти, които познавах лично... Обърнах се директно към тях и те, разбира се, ми помогнаха", казва той и добавя, че знае "как се работи с взривни вещества. Всичко се извършваше под моя строг контрол".

Посочвайки карта, Вилкул казва, че е бил част от екипа, участвал в разрушаването на железопътен възел в село Старосилиа в Херсонска област, за да спре настъплението на руските войски към Кривой рог.

"(Руските войски) започнаха да придвижват дизелов локомотив, три вагона и три платформи с пясък по железопътната линия (за да атакуват Кривой Рих)", казва той, посочвайки селата на границата на Херсонска и Днепропетровска област, южно от Кривой Рих.

В Старосилия, на 70 км южно от Кривой Рих, е имало мост и тунел. Вилкул смятал, че взривяването му ще спре руските войски, и според него това проработило.

"За да сме сигурни, смесихме два тона тротил с промишлено взривно вещество... хвърлихме тротиловите блокове в тунела, развихме жицата и ги взривихме с взривни машини", казва Вилкул.

"Два тона тротил са много", обясни той с вълнение, като каза, че са били повече от достатъчни за взривяването на тунела.

Фирми от тежката промишленост като "Метинвест" и "Арсилор Кривой Рих" също помогнали, като предоставили оборудване за изграждане на отбранителни линии около града.

"Разбира се, участваше цялото общинско оборудване, с което разполагаме. Освен това взехме тежко оборудване от кариерите, изкопахме окопи около града, изградихме укрепления вътре в него", каза Вилкул.

Част от тази техника е помогнала за блокирането на пътищата, водещи към Кривой Рих от юг. Някои от тях остават блокирани и до днес.

"Където можехме, блокирахме пътищата със самосвалите БелАЗ, големите булдозери, простреляхме им гумите... Там почиваше минно оборудване на стойност 10 милиона долара."

Променен човек?

Вилкул е убеден, че Кривой Рих е бил сред основните цели на Русия за превземане заради промишлеността и централното си местоположение.

Според Вилкул бившите му съюзници от Партията на регионите, бившият депутат Олег Царьов и бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, които сега живеят в Русия, са се свързали с него, призовавайки го да се предаде и да сътрудничи. по думите му отказал.

За да демонстрира още повече проукраинската си позиция, Вилкул, който говори руски, наскоро премина на украински език и насърчи жителите на Кривой Рих да направят същото.

"Езикът е и наше оръжие", заяви той в своя канал в Телеграм в началото на юли, обявявайки началото на безплатни курсове в града за тези, които искат да научат украински.

Когато го попитаха защо не е действал толкова патриотично, колкото сега, през 2014 г., когато Русия анексира Крим и нахлу за първи път в Донбас, той отговори, че само "изглежда", че е бил непатриотичен.

Той обаче признава, че някои от възгледите му са се променили.

"Преди 24 февруари вярвах, че статутът на необвързаност на НАТО е по-ефективен за нас... Това беше грешка. Да, сгреших", казва той, като подчертава, че сега е "100% за" присъединяването към НАТО.

Друга грешка, каза Вилкул, е убеждението му, че Украйна трябва да приложи Минските споразумения - серия от договори с посредничеството на ОССЕ, Франция и Германия, които Русия и Украйна подписаха за първи път през 2014 г. и измениха през 2015 г., целящи да сложат край на войната в Донбас.

"Вярвах, че пътят за разрешаване на ситуацията минава през мирни преговори... След 24 февруари разбрах, че пътят към мира минава само през бойното поле и ще се определя от броя на ковчезите, които ще бъдат изнесени оттук за Русия", каза Вилкул.

Той отрече някога да е бил "проруски настроен", като заяви, че предишните му политически позиции са били продиктувани от това, което е смятал за най-добро за страната в момента.

Забрава за миналите съперничества

Някои от враговете на Вилкул, напротив, се превръщат в съюзници след избухването на войната. Сред тях е Борис Филатов, кмет на Днипро, областен център на 150 км североизточно от Кривой Рих.

Двамата бяха ожесточени съперници по време на кметските избори през 2015 г. и 2020 г. Филатов спечели и двата пъти, докато Вилкул остана втори през 2015 г. и трети през 2020 г. По време на надпреварата двамата не се сдържаха в публичните си критики и обиди един към друг.

Сега, изглежда, всички минали обиди са забравени.

"Ние бием като едно сърце... И двамата защитаваме родината си".

През април Филатов заяви, че с Вилкул вече нямат никакви разногласия. По думите му сега те работят в тясно сътрудничество, помагат си взаимно, и говорят по телефона по няколко пъти на ден.

През март в интервю за "Новое время" Филатов казва за Вилкул: "Саша (умалителното име на Олександър) е сложен човек, но никога не е бил проруски... или антиукраински настроен".

Други също помагат. Вилкул заяви, че се е обърнал за помощ към двама от най-богатите украински олигарси - Виктор Пинчук и небезизвестния Игор Коломойски.

"Никополският завод за феросплави (съсобственост на Коломойски и Пинчук) доставя пластини за бронежилетки. Обърнах се към Коломойски, когато имахме недостиг на гориво, и го получихме бързо", казва той.

Единственият човек, за когото Вилкул отказва да говори, е президентът Володимир Зеленски, също родом от Кривой рих.

Казва само, че градът не получава специално отношение заради произхода на Зеленски: "Мисля, че президентът има специално отношение към цяла Украйна и към всеки град в Украйна."

Вилкул обаче изглежда особено пристрастен към Кривой Рих.

"Ние сме родени тук. Гробовете на нашите роднини са тук. Няма къде да отидем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!