ООН: В Южна Азия има най-много ''деца булки'' в света

OFFNews 19 април 2023 в 16:44 1367 2

ООН

Снимка Getty Images

ООН

Най-много бракове с малолетни момичета в света се сключват в Южна Азия, сочат данни на УНИЦЕФ, цитирани от Ройтерс и БТА.

Финансови затруднения и затворени училища по време на COVID пандемията принуждават семействата да задомяват дъщерите си, въпреки младата им възраст.

Има 290 милиона "деца булки" в региона, което е 45% от общия брой на малолетните съпруги в света, съобщават от Детския фонд на ООН и призовава за край на тази практика. 

"Фактът, че Южна Азия носи бремето на най-големия брой в света на бракове с малолетни момичета, не е нищо друго освен пълна трагедия", каза директорът на УНИЦЕФ за Южна Азия Ноала Скинър.

"Встъпване в брак в малолетна възраст лишава момичетата от обучение, излага здравето и благоденствието им на риск и застрашава бъдещето им. И едно момиче, омъжено в детска възраст, пак е прекалено", добави тя.

За много родители омъжването на дъщерите им е бил е най-добрият вариант, тъй като възможностите момичетата им да учат по време на COVID пандемията са били ограничени, според проучване на УНИЦЕФ, включващо интервюта и дискусии в 16 района в Бангладеш, Индия и Непал.

Според закона възрастта, на която момичетата имат право да сключват брак в Непал и Афганистан, е съответно 20 и 16 години, докато в Индия, Шри Ланка и Бангладеш е 18 години. В Пакистан момичетата имат право да се омъжат на 16-годишна възраст, с изключение на провинцията Синд, където възрастта е 18 години, посочва агенцията.

Според проучването на ООН семействата са били подтикнати да омъжат малолетните си дъщери с цел намаляване на домашните разходи, заради финансови затруднения по време на пандемията.

Въвеждане на мерки за социална защита и справяне с бедността, защита на правото на всяко дете на образование, осигуряване на адекватна рамка за прилагане на закона и полагане на повече усилия за справяне със социални норми са сред възможните решенията, предложени по време на дискусии, съобщават от УНИЦЕФ.

"Трябва да направим повече и да засилим партньорствата за осигуряване на повече права на момичетата чрез образование, в което да се включва и цялостно сексуално образование, чрез предоставяне на възможности за придобиване на умения, и чрез обединяване и подпомагане на общностите да прекратят тази дълбоко вкоренена практика", каза директорът на Фонда на ООН за населението за региона на Азия и Тихия океан Бьорн Андерсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

19.04 2023 в 21:43

правейки бизнес с педофил не те ли прави съучастник в някаква форма?

615

1

швейк

19.04 2023 в 17:16

а защо да трябва да правите нещо? нали са все недоволни, че европа и сащ им се месят в нещата? оставете ги да си живеят в кочините, ограниченете им достъпа до ес и сащ и да си самоизяждат в "свободните" си държави
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки