Оланд дава заден ход за лишаването на терористи от френско гражданство

OFFNews 22 декември 2015 в 09:59 2271 1

Оланд

Снимка АФП

Президентът социалист Франсоа Оланд ще оттегли част от конституционните поправки, които обеща три дни след атентатите в Париж.

Френският президент Франсоа Оланд се отказва от идеята си да впише в конституцията лишаването на осъдени за тероризъм от френско гражданство, съобщава в. „Паризиен”.

Такава мярка президентът беше обявил на 16 ноември в твърдата си реч пред Конгреса – съвместно заседание на двете камари на парламента. Тя би се прилагала към все осъден за посегателство против националните интереси или за тероризъм, „дори ако той е роден французин, в случай, че има и друга националност”.

Тогава за държавния глава ставаше дума, коментира „Паризиен”, подемайки една идея на десницата и на Националния фронт, да демонстрира твърдост и същевременно да лиши опозицията от боеприпаси.

Но утре Министерският съвет, който трябва да приеме текста на конституционните поправки, ще погребе тази разпоредба (ако не се случи някакъв малко вероятен завой в последния момент).

„Елисейският съвет е осъзнал какво разцепление би внесло това (нормата за лишаване от гражданство) не само в социалистическата партия, но и в цялата левица”, подчертава депутат социалист.

Сега конституционната реформа ще се сведе до по-ефикасно налагане на извънредно положение. А и не е сигурно, че тя изобщо ще мине. За поправка на Конституцията във Франция са необходими 3/5 от гласовете в парламента, събран на Конгрес (Националното събрание плюс Сената).

Утре правителството, чиито заседание се председателстват от президента, ще обсъжда въпроса. Но в последно време зачестиха сигналите, че той вече е решен. А и съпротива сред социалистите е все по-видима.

Тези дни говорител на министър-председателя Манюел Валс дори гласно постави въпроса струва да се вгражда в Конституцията една мярка, която засяга шепа хора и при това всички признават, че възпиращото й действие е нулево.

Освен политическите мотиви за подготвяната от Оланд крачка назад, има и юридически. Специалисти отбелязват, че лишаването от гражданство на терористи и възможно след малка промяна в един–два закона, т.е. няма смисъл да го има в конституцията.

Това че Оланд дава заден ход само по себе си прави впечатление и днес е широко коментирано в целия френски печат. „Либерасион” отбелязва, че президентът „обгрижва своята левица”. А уводната статия на консервативния „Фигаро” е озаглавена „Как Оланд се вкара в капан”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови