Обединеното кралство намери доказателства за етническо прочистване в Судан

OFFNews 18 октомври 2023 в 10:54 556 0

Судан

Снимка Pinterest

Етническо прочистване в Западен Судан

Би Би Си намери нови доказателства за брутално етническо прочистване в Западен Судан. Откакто избухнаха боевете между две враждуващи военни фракции през април, населението е подложено на репресии. Анализът на сателитни и социални медийни данни разкрива, че най-малко 68 села в Дарфур са били опожарени от въоръжени милиции от началото на гражданската война, съобщава Би Би Си.

Министърът, който отговаря за развитието и Африка, Андрю Мичъл казва пред Би Би Си, че това е знак за "етническо прочистване". Това е първият път, когато британското правителство използва термина, за да опише случващото се в Судан.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, който ръководи едната страна в конфликта - Суданските въоръжени сили, съобщава пред Би Би Си, че ще сътрудничи на Международния наказателен съд, за да изправи виновните пред правосъдието.

Голяма част от етническото насилие се приписва на милиции, които са част от - или свързани със - Силите за бърза поддръжка, паравоенната група, която се бори със Суданските въоръжени сили за контрол над страната.

Силите за бърза поддръжка многократно отрекоха всякакво участие в насилието в региона и призоваха за независимо международно разследване.

Анализът е извършен от Центъра за информационна устойчивост, изследователски орган, частично финансиран от британското правителство, който събира доказателства от отворен източник за боевете в Судан.

Те използват технологията на НАСА за разпознаване на топлина, за да идентифицират пожари. Наблюдават сателитни изображения, за да открият дим и изгорели сгради. Съпоставят всичко това с изображения от земята в социалните медии, които са геолокирани с помощта на карти и снимки.

Последните проверени пожари бяха в село Амарджадид, в Южен Дарфур, където НАСА и сателитни изображения показаха следи от изгарания между 18 септември и 9 октомври.

Така Центърът за информационна устойчивост установява как един конвой на милицията опожарява най-малко девет села в един ден -16 август.

Центърът проверява и социалните медии, където открива кадри, на които се вижда как милиции опожаряват села, както и плячкосват зърно, телевизори и превозни средства.

Те слушаха какво говорят бойците и проверяваха какво носят, за да се опитат да идентифицират кои са. Белите панделки, които някои от милицията носеха, показват, че принадлежат към арабската група Бани Халба, която е слабо свързана със Силите за бърза поддръжка.

Снимките в социалните медии бяха геолокализирани, съпоставяйки показаното с разпознаваеми планини и сгради.

Всичко това установява, че бойците са започнали да подпалват село Буро, преди да се преместят на север, за да направят същото при Австани, а след това на изток към други села.

„Мащабът на това, което успяхме да документираме, е по-голям от това, което сме виждали досега“, казва Бен Стрик, директор на разследванията на Центъра за информационна устойчивост.

„Документирахме 89 пожара, които са нанесли щети на 68 села от 15 април насам, което е огромно количество. В някои от тях на прицел са били малки сгради, но в други- цели села са били унищожени. Този мащаб е огромен, когато мислим за въздействието върху цивилните", споделя още той.

До опожаряване на цели села понякога се стига заради вътрешни борби между съперничещи си арабски групи или нападение на араби срещу други етнически групи. Например масалитите, най-голямата местна етническа група, съсредоточена в столицата на Западен Дарфур, Ел Генейна, са били нападнати от арабите и принудени да напуснат домовете си. 

"Конфликтът се превърна в етнически, но всички са еднакво засегнати. Никой не спи нощем. Всеки трябва да лежи на пода цяла нощ заради престрелките. Точно сега всички са напуснали нашия малък град. Никой не е останал там, доколкото знам“, разказва мъж, избягал от Ел Генейна.

Преди двадесет години стотици хиляди бяха убити в Дарфур по време на боеве между неарабски бунтовнически групи и милиция, известна като Джанджавид, която по-късно прерасна в  Силите за бърза поддръжка. Някои лидери на Джанджавид и дори президентът по това време Омар ал-Башир бяха обвинени от Международния наказателен съд по обвинения в геноцид и престъпления срещу човечеството, които те отрекоха.

Има опасения, че подобни жестокости се извършват в региона отново по същите етнически причини.

„Това, което се случва в Дарфур е, че невинни хора биват нападани от милиции, особено от Силите за бърза поддръжка. Те са преследвани от домовете си и убивани, жени са изнасилвани, къщи са изгаряни, реколта и добитък са унищожени. Това има всички белези на етническо прочистване. И продължава точно както беше от 2003 г. нататък. Продължава по същия начин днес, дори с още по-голяма жестокост“, казва Мичъл.

Организацията на обединените нации е също толкова загрижена.

Клементайн Нквета-Салами, координатор по хуманитарните въпроси на ООН в Судан, казва, че с разрастването на боевете получават доклади за нарастващи случаи на сексуално насилие и насилие, основано на пола, насилствени изчезвания, произволни задържания и тежки посегателства върху правата на хора.

Целта на лондонските изследователи от Центъра за информационна устойчивост е да съберат доказателства, които един ден биха могли да изправят виновните пред правосъдието. Техният уебсайт, съдържащ това, което са открили, ще бъде публичен и постоянно актуализиран.

Най-малко 7000 души са били убити от началото на боевете.

ООН казва, че повече от пет милиона са били принудени да напуснат домовете си, като много от тях са заминали на безопасно място извън Судан. Около половината от населението, 24 милиона души, се нуждаят от хуманитарна подкрепа.

Има опасения, че боевете могат да се разпространят в съседни страни и да подхранят регионалното напрежение. Съществуват също така опасения, че може да се превърне в прокси конфликт на фона на докладите, че Обединените арабски емирства са предоставяли оръжия на Силите за бърза поддръжка. Служители на ОАЕ обаче отричат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки