Quantcast

NYT в репортаж от Дамаск: Взривове в нощта, миризма и поток от сирийски жертви

Последна промяна на 27 август 2013 в 16:34 4880 12

Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.
Атаката с химическо оръжие в Сирия взе много жертви, сред които много деца.
"Взривове в нощта, миризма и поток от сирийски жертви" - така е озаглавен репортажът на кореспондента на "Ню Йорк таймс" (NYT) в Дамаск. Журналистът Бен Хъбърт описва от първо лице какво е видял в нощта на атаката с химическо оръжие, в която загинаха стотици невинни, а хиляди бяха ранени.

Още преди настъпването на зората хиляди хора постъпиха в болниците в Дамаск часове след падането на първите ракети. Телата им се извиваха в конвулсии, а от устите им излизаше пяна. Зрението им бе замъглено, много от тях не можеха да дишат, разказва репортажът. Публикуваме го със съкращения:

На разпространена от сирийската опозиция снимка можеха да се видят човешки тела. Според бунтовниците хората са загинали от атаката край столицата Дамаск.

Претоварените лекари работеха на страхотни обороти, като инжектираха пациентите с единствения наличен антидот - атропин, надявайки се да противодействат на атаката върху нервната система, причинена от предполагаемо химическо оръжие. Тъй като потокът от пациенти не секваше, само за няколко часа атропинът свърши.

За да бъде избегнат допълнително отравяне, лекарите събличаха новодошлите по бельо и ги обливаха с вода преди да ги допуснат в сградите.

Не спираха да пристигат нови и нови пациенти. Лекар от град Кафар Батна оприличи сцената на филм на ужасите. Коли докарваха цели семейства - бащи, майки и деца - всички мъртви.

Скоро докторите се изправиха пред нов проблем: къде да сложат труповете. Някои бяха покрити с блокове лед заради лятната жега, други увити в бели чаршафи и подредени в редици, така че семействата да могат да ги разпознаят.

Едва часове по-късно държавниците във Вашингтон щяха да се събудят в сряда сутрин и да научат за мащабите на масовото поразяване. Президентът Обама, който наскоро се завърна от едноседмична ваканция и бе планирал да прекара спокоен ден в Белия дом преди да отпътува на двудневна обиколка с автобус през щатите Ню Йорк и Пенсилвания, бе информиран за атаката същата сутрин в Овалния кабинет по време на редовния му брифинг с разузнаването.

Малко преди обяд Белият дом излезе с предпазливо публично изявление, но президентът и съветниците му по националната сигурност бяха напълно наясно с неотложността и грандиозните размери на случилото се: най-голямото масово убийство в сирийската гражданска война и, както изглежда, най-смъртоносната атака с химическо оръжие откакто войската на Саддам Хюсеин изби хиляди кюрди с газ зарин в последните дни на Ирано-иракската война през 1988 г. Този факт се потвърждава от разказите на над дузина активисти, бунтовници и лекари в засегнатите райони, както и от прегледа на над 100 видеоклипа и снимки на последиците.

Един американски президент, който отчаяно се опитваше да не въвлича САЩ в нова война в Близкия Изток, сега претегля възможността за военна намеса в Сирия мотивирайки се със собственото си твърдение, че мащабните удари с химически оръжия ще са "червената линия", която би накарала Вашингтон да отговори.

Правителството на Асад многократно отрече употребата на химическо оръжие и обвинява бунтовниците за атаките. Но западните нации твърдят, че разполагат със солидни доказателства за използвано от сирийското правителство химическо оръжие поне на два пъти преди миналата сряда. А запасите от атропин в контролираните от бунтовниците райони около сирийската столица свидетелстват за повтаряща се, макар и не многократно, употреба на реактиви като тактическо оръжие във водената улична война на изтощение, коментират бунтовници и медици.

Последната атака причини такъв хаос сред жителите, че броят на загиналите още не е ясен, а много хора още не знаят какво се е случило с техни роднини.

“Това са братовчедите ми", казва човек, заснет в кратко видео от град Хамурийе, и сочи положените на земята тела на мъж и неговите две деца.

“Все още не съм открил останалите - петима или шестима", казва мъжът. 

С падането на нощта разпознатите тела бяха погребани в архипелаг от нови масови гробове. Преди да ги положат там, активисти слагат на челата на загиналите номера и ги заснемат - в случай, че по-късно близките ги потърсят.

Започна малко след 2 през нощта.

Тези, които са чули експлозиите и оцелели след тях, разказаха, че са били изненадани от звука. Описаха го "като избухване на резервоар с вода" или "отваряне на бутилка с Пепси".

После дошла миризмата, която горяла очите и гърлата. Като лук или хлор.

Ефектите дошли веднага и били опустошителни.

По време на ударите, няколко часа преди сутрешната молитва, повечето хора още спели в домовете си. Пуснатото от ракетите вещество над предградията от двете страни на Дамаск убило много хора още преди да успеят да станат от леглата си.

Най-смъртоносна била атаката в сърцето на района, наречен Източна Гута, разположен североизточно от Дамаск. Малко след началото на атаките бунтовниците разпространили новината, крещейки "Химическа атака!" по уоки-токита, докато високоговорителите по минаретата призовавали жителите да бягат и да търсят свеж въздух на покривите на къщите си.

Както в много населени с бунтовници райони, жителите са свикнали да реагират при атаки от страна на правителството. Развитият им инстинкт обаче този път увеличил броя на жертвите. Според местни лекари някои хора потърсили убежище в мазетата, където газът се бил натрупал и ги задушил. Медици и фотографи, свикнали да реагират бързо и да се отзоват мигновено на мястото на атаката, също били покосени от газа.

Подобни атаки изглежда нямат за цел да убият бунтовници, а да всеят ужас сред цивилните им поддръжници в стратегически райони, които силите на Асад не са успели да покорят.

“Знаят, че синовете са на фронтовите линии. Когато ударят семействата им, те ще се завърнат да проверят как са и ще бъдат по-лесно превземаеми", казва активист на име Фирас.

Според някои военни анализатори очевидната химическа атака е част от по-мащабна операция на силите на Асад, които искат да изтръгнат от бунтовниците контрола върху районите около Дамаск.

Активистът Фирас разказва, че пътувал към вкъщи с приятели, когато научил за атаката през уоки-токито си. Обзел го ужас, тъй като никой не знаел точно кои райони са били атакувани и докъде се е разпространил газът. Покрили устите и носовете си с мокри парцали и с бърза скорост напуснали града, отправяйки се към полева болница.

Почти седмица след атаката местен лекар разказва, че хората постоянно го питат къде да спят, за да се предпазят от нови атаки. Някои още търсят свои роднини, дори деца, които непознати са взели виждайки, че родителите са загинали. 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 19:24

Благодаря за изтрития коментар - ето ви го отново "(лично мнение - не пряко свързано с репортажа) В мен се поражда, малко по малко, едно неприятно чувство ... че това, което става ,сякаш съм отворил стар учебник по история ... Май тези ,които дърпат конците отгоре ,умишлено подтикват света към война... много удобно решение. Хората в цял свят все по-вече недоволстват /не само в България/ против "дърпащите конците" /не знам как да ги нарека/ и с една война толкова хубаво ще ни отвлекат вниманието от себе си ... и дори ще се превърнат в спасители на човечеството ... ще се забравят подслушвания, мафиотски сделки /включително и тук/ и т.н. ... ще искате свобода, демокрация и по-добър живот ? Ето ви война ... а ние ще продължим да си пълним гушите ............... накакви такива неща ми се въртят в главата ... /за съжаление/"

28.08 2013 в 15:15

авиатор-е

Боже, боже колко ДЕМОКРАТИЧНА смрад в коментарите. Това може да е родено само от безмозъчни кухи кратуни на на български ДЕМОКРАТУНКОВЦИ. А дано някоя ошантила се американска много, ама много умна ракета се пообърка па се отклони и ви прасне по кухите лейки, та белким ви дойде малко акъл в тиквите. Като онази в Горна баня, при бомбардировките над Сърбия. И тогава собственика на къщата ДЕМОКРАТУНКОВЕЦ като вас само дето не изпищя от радост,че го е посетила американска ракета. Големи мозъци сте.

28.08 2013 в 13:33

При заразяване с иприт от 2-8 часа въобще не разбираш това. После го разбираш ама е късно. Това имах предвид.

28.08 2013 в 09:13

Това е истината,Мен. Кой ще дойде след Асад? Някой побъркан молла или аятоллах? За кого отиват да воюват тъпите американци? А какво ще прави Иран, ако започне война, макар и малка? Иран е още един кандидат да се превърне във водач на мюсюлманите под зеленото знаме на пророка в свещената война против Запада. Странното е, че след Афганистан и Ирак Обама се прави на неразбрал, какво следва по-нататък. Най-лошият вариант е ракетно нападение срещу Израел, заплашващо самото съществуване на тази малка страна. Да не се случва подобно нещо, защото Израел може да загине, по преди това ще посади две-три гъбки над Техеран. Повтарям - да ни пази Създателя от всички възможни провокатори и идиоти. АМЕН!!!

28.08 2013 в 06:05

Лично мое мнение е, че атаката е дело на бунтовниците. Те от две години чакат 'Запада' да се намеси и да им помогне. И (очевидно) единствения начин това да стане е като изкарат Асад масов убиец на собствения си народ. Това което 'Запада' не вижда или си затваря очите е, че дойдат ли на власт бунтовниците Сирия ще се превърне в развъдник на ислямски терористи. Те и в момента 80% от бунтовниците са ислямисти ама тогава ще стане просто кошмар!

28.08 2013 в 03:43

Не разбира се. Прост иприт не е произвеждан стотина години, сернистия вони на чесън, действа мигновенно, за 20 минути минава през един пръст вакса на кубинките, ако това му казваш инкубационен период.
От задушливите няма нито да се оплакват, нито да дават интервюта. Изобщо няма да могат да говорят, ако не умрат - половин година само ще кашлят. От учебна концентрация.
И за зарина не си струва. Театър.
А виж статията е впечатляващо дебилна. Вероятно предишния труд на аффтора, е бил сценарий за нискобюджетен тинейджърски филм за дъното на Бронкс, който обаче е бил отхвърлен даже от беден продуцент. Поради което е и бил публикуван в новойоркската газета. Едните не са имали кво да треснат на предплатеното място, другия спешно е трябвало да гаси абстиненцията, а 20 долара са си 20 долара ...

27.08 2013 в 23:47

екстра! чака ни това общо взето...
http://www.youtube.com/watch?v=0Sl5-Cl6LOo

27.08 2013 в 22:19

Гадове мръсни!!! Сега адът ще им се стовари на глава!!! Напред US and UK.

27.08 2013 в 19:58

Мдамм, така е открай време

27.08 2013 в 17:26

Много тенденциозна статия... Горкия Обама, мислел да си почива, а то какво, пак трябва да спасява света!