Нетаняху се отказва от най-спорната част от съдебната си реформа

Министър-председателят разяснява защо Израел отхвърля призивите на Запада да се присъедини към усилията за въоръжаване на Украйна в интервю за The Wall Street Journal

Александра Маркарян 29 юни 2023 в 13:58 1012 0

Бенямин Нетаняху по време на интервюто.

Снимка WSJ, кадър

Бенямин Нетаняху по време на интервюто.

Бенямин Нетаняху се отказва от най-спорната част от плана си за съдебна реформа. Израелският министър-председател потвърди решението си в интервю за The Wall Street Journal, излъчено днес.

Тя щеше да позволи на националния законодателен орган Кнесета да отменя решенията на Върховния съд. Вероятността за това предизвика многохилядни и продължаващи седмици наред протести.

Нетаняху преразглежда и друг спорен момент от плана, който би разширил правомощията на управляващата коалиция да назначават съдии. Редът няма да е сегашният, но няма и да е според заложеното в плана.

Той подчертава, че е взел предвид реакцията на обществото.

Дебатите по законопроекта, ограничаващ правомощията на Върховния съд, започнаха в Кнесета миналата седмица.

Първоначалният план за съдебна реформа предизвика отзвук не само вътре в страната, но и в международен аспект. Мнозина поставиха под въпрос устоите на демокрацията в държавата. Планът стресна и инвеститорите, отбелязва „Джерусалем пост“.

Критиците на замисленото го разглеждат като опит за ограничаване на независимостта на съда от страна на Нетаняху, който е подсъдим по обвинения в подкуп. Обвинения, които той отрича.

В интервюто трикратният министър-председател разяснява защо се въздържа от това да се присъедини към усилията на Запада за въоръжаване на Украйна, но допълва, че е изразил пред Москва безпокойството си относно нарастващите военни връзки на Русия с Иран.

Нетаняху нарича отношенията между Иран и Русия "много обезпокоителни, защото те (руснаците) осигуряват на Иран оръжия или средства, които им позволяват да напреднат в изпълнението на целите си срещу Израел и арабски държави, и срещу много други".

"Иран снабдява Русия с оръжия, които са използвани във войната с Украйна със смъртоносен ефект. Очевидно сме обезпокоени от това. Изразихме нашите опасения пред Русия и, също така, помагаме на Украйна. Помагаме им в гражданската отбрана, в системата за гражданско предупреждение, за да се избегне риска от пращането на половината страна в бомбоубежища за всяка изстреляна ракета", казва Нетаняху.

На въпрос какво е отговорила Москва, премиерът казва само: "Те са наясно с нашите опасения".

Украйна

"Ние сме обезпокоени и от риска системите, които предоставяме на Украйна да попаднат в ръцете на иранците и да бъдат обратно проектирани и да се окажем в ситуация, при която израелски системи се използват срещу Израел" - разяснява премиерът защо Израел е толкова сдържан в предоставянето на системи и подчертава, че тази заплаха "не е теоретична, защото "западни системи - например противотанкови - изминаха точно този път и ние сега ги откриваме по нашата граница с Хизбула".

Не забравяйте, че Израел е страна с размерите на Ню Джърси - напомня Нетаняху. - Тя е била обсипвана с 20 000, с повече от 20 000 ракети в много гъсто населени райони. Ние нямаме много жертви по една причина: защото „Железен купол“ сваля 95% от ракетите, които навлизат и биха могли да ударят наши населени центрове. Ако тази система попадне в ръцете на Иран, милиони израелци ще бъдат оставени беззащитни и застрашени.

Той отрича Израел да е заел позиция на неутралитет по отношение на войната в Украйна.

Ние сме изразявали нашето състрадание и позиция за Украйна, но казвам, че имаме лимит, ограничения, притеснения и интереси. И моят основен интерес - независимо от съчувствието и стъпките, които предприемаме - е да осигуря сигурността на единствената еврейска държава.

Нашите пилоти летят редом с руските в небето на Сирия, за да попречат на Иран да установи втори фронт на Хизбула в Сирия.

Липсата на покана от Белия дом за посещение израелският министър-председател коментира така:

"Приятелството ни не е поставено под въпрос. Ето какво хората не знаят: сътрудничеството по отношение на сигурността, военното сътрудничество, разузнавателното, включително кибер-, е по-силно от всякога между двете правителства.

Аз може и да не отивам във Вашингтон, но Вашингтон идва тук. Потокът е постоянен и включва съветника по национална сигурност Джейк Съливан, държавния секретар Блинкен, директора на ЦРУ. С всички тях аз се срещнах, разбира се. Също и телефонните разговори, които са регулярни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки