Най-високопоставеният американски генерал загрижен за Европейския съюз

Лъчезар Вълев 12 декември 2011 в 13:52 2157 1

Мартин Демпси
Мартин Демпси

Американският генерал Мартин Демпси изказа тревогата си за бъдещето на Европейския съюз в днешните времена на финансова криза и потенциално „публично неспокойствие“. Според него стъпките, които европейските лидери са поели, може и да не се окажат достатъчни за опазване на еврозоната, което от своя страна ще има последствия и за Пентагона.

26 от 27 страни в Европейския съюз се съгласиха на по-строго фискално обединение. Единствено Великобритания се отдръпна от подписване на новото споразумение, тъй като това не е от националните интереси в страната.

Генерал Демпси, който е председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ разкри, че на среща във Вашингтон се е стигнало до заключението, че „еврозоната е в сериозен риск“.

„Знам, че са взети мерки и че 17 членки на еврозоната се опитват да изравнят своите... монетарни и фискални политики. Не е ясно обаче, поне за мен, дали това ще бъде „лепилото“, което да успее и да задържи нещата под контрол“, казва Демпси.

По негови думи за САЩ може също да има последствия, тъй като из Европа в момента има 80 000 американски военни и 20 000 цивилни американски работници, много от които в Германия. Заедно с това заради намаляване бюджетите за защита на много страни под заплаха е и съвместната разработка за обмяна на старото военно-въздушно оборудване на САЩ, Великобритания, Канада и техните съюзници с нови F-35 “Lightning II” стелт-изтребители. На извънредна среща на страните членки на Европейския съюз в Брюксел този петък Великобритания се възползва от ветото си, за да блокира опитите на Франция и Германия за подписване на договор между всички 27 членки на съюза.

Вместо това членовете на еврозоната и други държави ще усвоят споразумение за глоби при нарушаване законите за дефицит. То ще бъде подкрепено от споразумения между отделните правителства. Споразумението ще бъде подписано най-късно през март. Анонсът в петък не повлия особено на финансовите пазари, които все още се надяват на интервенция от Европейската централна банка. Много икономически експерти предупреждават, че напускането на която и да е страна от Европейския съюз ще създаде грандиозни последици за целия свят. Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания са сред страните, които експертите смятат за най-голямата заплаха до този момент. Излизането от еврозоната "ще повлече не само европейската банкова система, но и цялата североатлантическа финансова система, както и други държави, свързани с нея", смята бившият член на Английската банка Уилям Бътър.

През септември тази година икономистът Лари Хатауей и колегите му от Обединената швейцарска банка Пол Донован и Стивън Доу пуснаха доклад, в който дават своите прогнози за това какво ще се случи, ако Европейският съюз се разпадне. Моментално ще настъпи "глобална депресия, траеща години" и "хаос" с 20% понижение на брутния вътрешен продукт за държавите кредитори и 40% за държавите длъжници, както и безработица в Запада, надминаваща 20%. В последните си доклади обаче Хатауей казва, че това е била оптимистичната гледна точка. "Веднъж пропадне ли Европа (и световната икономика) политиката няма да успее да задържи упадъка. Провала на финансовите системи и разрушената икономика ще доведат до дългосрочна дефлация или по-лошо", твърди експертът. Според Хатауей еврозоната е била с "огромни пропуски още от самото си начало". Той обяснява защо ЕС не може просто да "изрита" Гърция: "Веднъж държавата напусне ли Европейския съюз, страни, които също са в рисково положение, ще стигнат до заключението, че следващи ще са именно те. Логиката следва те да пратят благосъстоянието си по чужбина, което ще предизвика срив на местните банки и в резултат колапс на финансовия сектор и икономиката".

Хатауей предоставя своята представа за това какво трябва да правят хората в случай, че еврозоната все пак пропадне: "Предполагам, че все пак има някои ценности, които си струва да бъдат опазени, като например благородни метали. Но освен тях дори обикновените метали биха били добри инвестиции. Сред тях консервираните храни и малокалибрените оръжия".

Американският президент Барак Обама и финансовият министър на САЩ Тим Гайтнер, които се завърнаха от Европа миналата седмица, бяха категорични, че Европа може да оправи проблемите си. "Вижте, Европа е достатъчно богата, за да се притесняваме, че няма да се оправят", каза Обама в четвъртък. Въпреки това коментарът на Демпси не е първият, в който висши щатски офицери сочат икономическото състояние в света. През 2009 г. Денис Блеър предупреди Конгреса, че глобалната икономическа криза може да засенчи тероризма като "най-големият противник на сигурността в САЩ".

Американските експерти обаче рядко се изказват по повод състоянието в Европа, тъй като кризата в собствената им страна е в далеч по-лошо състояние, както сочи популярният "часовник" на щатския външен дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови