Московски съд хвърли за 22 години в затвора руския журналист Иван Сафронов по обвинение за измяна

OFFNews 05 септември 2022 в 18:50 4456 4

Иван Сафронов

Снимка Getty Images

Нямаше никаква измяна, имаше журналистика, заяви в последната си дума пред съда 32-годишният Иван Сафронов

Московският градски съд призна журналиста Иван Сафронов за виновен по дело за държавна измяна и го осъди на 22 години строг затвор, съобщи РИА Новости. Присъдата включва и 500 хиляди рубли глоба, както и две години ограничаване на свободата след освобождаването му от затвор. Присъдата е с 2 години „по-лека“ от това, за което настояваше прокуратурата – 24 години затвор.

Според ФСБ, на чиито доказателства се крепи обвинението, през 2015 г. Сафронов е съобщил на политолога Демури Воронин, който е гражданин на Русия и Германия, информация за руските войски в Сирия, а през 2017 г. чрез приятеля си, чеха Мартин Лариш, е предал секретна информация на чешките специални служби .

В хода на разследването Сафронов не се призна за виновен и многократно отказа сделка със следствието. Той свърза наказателното дело с журналистическата си работа. „Ако вярвате на обвинението, аз по някое време (неизвестно кога), на някаква дата (неизвестно коя) от някои лица (неизвестно кои) съм разбрал нещо тайно. Издирваха тези митични носители на тайни, но не ги намериха. Защо? Имам отговор: защото няма такива хора, от които да съм разбрал нещо тайно”, каза в последната си дума пред съда журналистът.

Според защитата на Сафронов политологът Демури Воронин, който е бил свидетел на обвинението, е дал показания в съда, оневинявайки Сафронов. Освен това изданието „Проект“ е проучило документите по случая на журналиста и е стигнаро до извода, че по-голямата част от „секретната“ информация, която той уж е предал на Запада, е свободно достъпна в интернет. Руската служба на BBC установи, че истинската причина за преследването на Сафронов може да е статията му за доставката на руски изтребители в Египет.

Иван Сафронов беше задържан през юли 2020 г. Той е бивш журналист на "Комерсант" и "Ведомости", по време на ареста е работил като съветник на ръководителя на „Роскосмос“.

В продължение на почти две години от ареста на Сафронов не му беше позволено да се вижда с роднините си, забранено му беше да се обажда на майка си на рождения й ден и беше ограничен да се запознае с материалите по делото.

Двама от неговите адвокати, Иван Павлов и Евгений Смирнов, бяха принудени да напуснат страната, а друг, Дмитрий Талантов, беше арестуван по делото за "фейкове" за армията.

Европейският съюз , както и руските независими медии призоваха за освобождаването на Сафронов. За делото срещу Софронов думата взе самият президент на Русия Владимир Путин, който заяви, че съдебното преследване за държавна измяна не е свързано с журналистическата му дейност. Следенето му, обаче започва именно след публикуването на статия за продажбата на руски изтребители Су-35 на Египет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1642

4

NWO

06.09 2022 в 10:31

Мачкай всичко умно, що е останало у губернята, путо, така се прави велика държава.

12078

2

edin slep

05.09 2022 в 23:38

С малко късмет ще го сменят за някой руски шпионин, ако не - като Навални ще го търкалят по концлагери докато умре из Сибир.

865

1

Constanza

05.09 2022 в 23:29

По цял свят се знае, че каквото знае журналистът, е обществено достояние, само тези се правят на ощипани моми.