Мъск намекна, че Х може да стане платена платформа заради ботовете

OFFNews 19 септември 2023 в 21:12 1666 0

Мъск

Снимка Getty images

Илън Мъск

Платформа X, наследник на Twitter, може да стане платена. Според нейния собственик - милиардера Илон Мъск, малка месечна потребителска такса ще помогне за намаляване на броя на ботовете в социалната мрежа.

Мъск направи съобщението си, цитирано от Би Би Си, по време на среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който повдигна въпроса за рязкото увеличаване на антисемитизма в платформата X и методите за борба с него. Мъск отговори, че платените акаунти засега са единственият очевиден метод за борба с ботовете.

"Преминаваме към малка месечна такса за използване на системата", обяви Мъск.

Ботовете са акаунти, управлявани предимно от компютърни програми, а не от хора. Те се използват за разпространение на пропаганда, противоречиви политически възгледи и подбуждане на расова омраза. Все още не е ясно дали Мъск наистина обмисля подобен ход за всички потребители или това са само абстрактни разсъждения.

Противоречива стратегия

Илон Мъск придобива Twitter през април 2022 г. за 44 млрд. долара. След като стана собственик на компанията, се опита да стимулира потребителите на социалната мрежа да плащат за подобрената услуга, която сега се нарича X Premium. Той направи това, като предостави на платените абонати допълнителни функции като по-дълги публикации и по-голяма видимост в платформата.

Сега X Premium струва 8 долара на месец в САЩ. Цената варира в зависимост от това в коя държава се намира абонатът.

Мъск казва, че търси по-евтини варианти за потребителите.

"Всъщност ще въведем по-ниска такса. Така че просто искаме тя да бъде малка сума. Това е дълъг разговор, но мисля, че това е единствената защита срещу огромни армии от ботове", обяви още Мъск.

Колко дълъг е този разговор, не е ясно, но засега потребителите все още могат да използват X безплатно.

Едно е сигурно: Илон Мъск не се страхува от радикални реформи в своята социална мрежа. След като купи компанията, уволни почти половината от служителите (преди той да се присъедини към Twitter в нея са работили 8000 души) и сега персоналът наброява едва около 1500 души.

Освен това съкрати модерацията на публикациите и отблокира акаунтите на потребители, които са били включени в черния списък при предишното ръководство. Например забраната бе премахната от профила на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

След мащабните съкращения в платформата има по-малко цензура и тук могат да бъдат представени по-широк спектър от мнения. Въпреки това социалната мрежа е станала по-уязвима за троловете, разказват бивши и настоящи служители на Twitter/X пред Би Би Си.

Рекламодателите се разбягаха

Макар че Мъск има много поддръжници сред потребителите на X, някои от неговите иновации бяха приети негативно от тази общност и от рекламодателите.

Според Илон Мъск през юли тази година платформата е загубила около половината от приходите си от реклама.

Еврейска организация в САЩ, наречена Лига срещу клеветата (lige Against Defamation), заяви, че социалната мрежа не прави достатъчно за борба с антисемитизма.

Мъск смята, че неоснователните според него обвинения в антисемитизъм срещу X са отблъснали рекламодателите и са навредили на приходите на компанията му. Сега той заплашва Лигата със съдебен иск за милиард долара.

В разговор с Нетаняху Мъск заяви, че е "против антисемитизма". Нетаняху пък призна, че балансирането между свободата на словото и умереното съдържание е предизвикателство, но призова Мъск да намери правилния баланс.

"Надявам се, че ще намерите начин в рамките на Първата поправка (на Конституцията на САЩ) да спрете не само антисемитизма, но и всяка колективна омраза към хората", каза той и добави: "Знам, че сте се ангажирали с това".

Допълнителен проблем за руснаците?

През март 2022 г. Twitter бе блокиран в Русия с решение на Роскомнадзор. Оттогава руснаците могат да използват тази социална мрежа само чрез VPN, но социалната мрежа остава доста популярна сред тях. Руските власти периодично се опитват да блокират VPN, но разработчиците измислят нови системи за достъп.

Въпреки забраната тази социална мрежа продължава да се използва активно както от руски опозиционери, така и от кремълски пропагандисти и политици, като ръководителката на RT Маргарита Симонян и лидера на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов.

Разследване на Би Би Си разкри значително присъствие на руски тролове в социалната мрежа, които са териториално базирани в Русия. Всички те, както и обикновените руски потребители, ще се сблъскат с проблем, ако услугата на Мъск наистина стане платена: като част от антируските санкции международните платежни системи са блокирани в Русия.

Все още не е ясно как руснаците ще могат да плащат за своя X акаунт и как това може да ги застраши потенциално. Дори не е ясно дали Илон Мъск действително обмисля тази стъпка в практически план, или това е просто идея, която все още е далеч от реализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика