Quantcast

Композитор призна, че в Северна Гърция се говори на български

ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2014 в 20:46 12677 15

Стаматис Краунакис.
Стаматис Краунакис.

Популярният гръцки композитор Стаматис Краунакис предизвика вълна от недоволство в южната ни съседка, след като заяви, че в Северна Гърция се говори на български език, съобщи сайтът Cretalive.

"В Северна Гърция говорят гръцки от 100 години. Преди това са говорели български. В районите над град Ламия не разбират гръцки", коментира той.

Думите му предизвикаха силна реакция, а откритата му подкрепа от години за опозиционната партия СИРИЗА провокира и политически декларации.

От "Нова демокрация" веднага публикуваха съобщение с въпрос към лидера на опозицията Алексис Ципрас дали думите на композитора са официална позиция на партията.

Недоволството срещу Стаматис Краунакис стигна дотам, че според негови колеги той повече няма да свири никога в Северна Гърция, съобщава БНР.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 04:24

Смърт за гърците, по-големи боклуци от тия цигано-арабски мелези на тоя свят

03.12 2014 в 21:29

Чакам с този човек да се снима президента защото за такива изказвания в Гърция убиват.

03.12 2014 в 19:19

Със сигурност няма никога вече да свири в Северна Гърция. Щом опре до българо-македонския въпрос, в Гърция не са и чували за демокрация или свобода на словото...

03.12 2014 в 16:46

Аз пък се запознах в Холандия с Ибрахим от Ксанти. Говорихме си на български. Той няма българско самосъзнание но на въпроса мъ откъде знае български отговори "ами ей там е България". Предполагам му е майчин.

03.12 2014 в 16:05

Един свестен и честен човек казал истината.
Е, разлаял местните идиоти, истината струва скъпо, затова малцина си я позволяват.
Но вие си направете друг извод - творците там явно не чакат на субсидия и могат да си говорят каквото си поискат, тук най-важния разговор кой е в комисията по култура, която дори не е министерство едни вопли едни раздрани ризи едни прокламации ... накрая пак се видя, че цялата завера иде от северовосток.

03.12 2014 в 13:39

Защо се слагат минуси на това, което съм написал, че Ламиа е град в централна Гърция? Не може ли да видите на картата?

03.12 2014 в 13:30

По-миналата година в хотелчето на Ситония, където 3 години ходим на почивка, се поинтересувах хазайката Мария (жена около 60-те) от къде разбира български и от къде се е научила така смешно да го говори. Отговорът й беше, че баба й била българка и самата Мария като дете говорила на български - това бил езика на детството й, но после им забранили да говорят на български и даже ги гонили от училище (от "школото", както тя се изрази), ако ги чуели да говорят на български! И така леля Мария забравила родния си език и сега дори не се замисля, че произхода й е български. Синът и внучката й изобщо не разбират български и със сигурност не знаят за произхода си (българският произход е станал табу в Гърция) и с тях се говореше на английски.
А това, което са направили гърците с българите в Беломорска Тракия се нарича принудително асимилиране!

03.12 2014 в 11:55

Ей богу, право е казал човекът. Масово се говори на родопски диалект, или "помацки" както го наричат те. И независимо, че в голямата си част са мюсюлмани заявяват своята българска идентичност за разлика от немалка част от българите мюсюлмани малко по-насевер в Родопа планина.

03.12 2014 в 10:23

Господина прекалява с узото!

03.12 2014 в 10:10

Ламиа е град в централна Гърция, по-близо до Атина, отколкото до Солун. Статията е някакъв non-sense. Може и да има стари хора, които говорят български, но това ще е в най-северната част.