Китай осъди доживот професор мюсюлманин за сепаратизъм

ОFFNews 23 септември 2014 в 12:18 2888 1

Илхам Тохти.

Снимка Би Би Си.

Илхам Тохти.

Съдът в Китай осъди професор мюсюлманин от уйгурски произход на доживотен затвор по обвинение в сепаратизъм, съобщи Би Би Си, като се позова на адвоката на осъдения.

Илхам Тохти започна полемика относно правителствената политика спрямо мюсюлманското малцинство, населяващо размирния смесен Синдзян-уйгурски автономен регион, наричан само Синдзян.

Кореспонденти съобщиха, че Китай започва по-строги мерки срещу хората, набедени за "сепаратисти", откакто насилието в Синдзян започна да се покачва.

Международната неправителствена организация за защита на човешките права"Амнести интернешънъл" осъди строго присъдата.

Тохти, който отрича обвиненията, е в затвора от януари месец, като не му беше позволено дори да се види с адвоката си за 6 месеца. ЕС, САЩ и ООН са поискали неговото освобождаване, но без ефект.

Той беше обявен за виновен след едва двудневен процес. Съдът също така нареди всички имоти и пари на професора да бъдат конфискувани.

Синдзян-уйгурски автономен регион.

Строгото наказване на тези, които призовават за независимост в Китай, не е нещо ново, когато се отнася до член на уйгурското малцинство. Необичайното в случая е, че наказаният Илхам Тохти не е бил активист за независимост, още по-малко терорист, ами виден радетел на построяването на "мостове" между китайската и уйгурската общности, които населяват почти равностойно размирния район.

Той даже често се е обявявал против отделянето на Сяндзян от Китай и против нарастващото насилие от страна на уйгурите към китайската държава. Тохти обаче критикува насилието на конната полиция от последно време, като я обвини, че радиказилира младите уйгури и ги кара да мислят, че борбата не е между Китай и тероризма, а между Китай и исляма.

Китай обвинява уйгурските сепаратисти, подкрепени от задморски терористични групи, за редица скорошни нападения, които убиха стотици. Малцинствените активисти от своя страна казват, че Китай захранва насилието, като репресира уйгурските култура и религиозни практики.

Уйгурите са етнически тюркски мюсюлмани. Те наброяват 45% от населението на Сяндзян, докато ханските китайци са 40%. Китай си връща контрола над региона, след като премазва съществувала за малко време Източен Тюркестан. Оттогава в региона се наблюдава масово заселване на хански китайци, в следствие на което уйгурите се притесняват от заличаване на културата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови