Китай обвини свой журналист в шпионаж заради срещата му с японски дипломат в ресторант

OFFNews 25 април 2023 в 17:19 1387 1

Снимка БТА / АР

Дун Юйюй

Китайски журналист, който работи във вестник, свързан с управляващата комунистическа партия, и е бил стипендиант в Харвардския университет, е обвинен в шпионаж, след като бил задържан по време на среща с японски дипломат в ресторант, предаде Асошиейтед прес, като се позова на семейството му.

Дун Юйюй, заместник-ръководител на редакционния отдел на изданието "Гуанмин дейли", се срещал редовно с чуждестранни журналисти и дипломати, за да научи повече за световните тенденции. Китайските власти обаче смятат контактите му с чуждестранни дипломати като доказателство за шпионаж, каза неговото семейство.

Дун е поредният китаец с по-либерални убеждения, обвинен от правителството, че е свързан с т. нар. чуждестранна намеса в страната, отбелязва АП.

Той не е член на Китайската комунистическа партия, но е един от най-гласовитите привърженици на реформите сред журналистите от "Гуанмин дейли" и е писал статии, в които се обявява за независима съдебна система, заяви семейството му.

В периода 2006-2007 г. Дун получава стипендия "Ниман" в Харвардския университет, а през 2010 г. става гостуващ стипендиант в университета "Кейо" в Япония. Четири години по-късно той изнася лекции в университета "Хокайдо" в Япония като гостуващ преподавател. През 2017 г. партийно разследване стига до извода, че "някои от статиите му са антисоциалистически", и Дун е заплашен да бъде понижен на работа.

През февруари 2022 г. той бива задържан, докато обядва с японски дипломат в ресторант в хотел в Пекин, където често се среща с чуждестранни приятели, се казва в изявлението. Дипломатът също бил арестуван, което предизвикало остра реакция от страна на японското външно министерство. Дипломатът бил освободен след няколко часа, но Дун остава в ареста.

Миналия месец семейството му е било уведомено, че ще бъде заведено дело срещу техния роднина, но все още не е ясно кога, се казва в изявлението.

В Китай шпионажът може да бъде наказан с лишаване от свобода за над 10 години, посочва АП.

Китайското външно министерство не даде коментар по въпроса.

Случаят на Дун привлече вниманието на международната общност, като вчера Националният пресклуб във Вашингтон направи изявление, в което призова за освобождаването му.

Повече от 60 души, сред които видни чуждестранни журналисти и учени, от своя страна подписаха петиция, в която отправят апел към китайското правителство да преразгледа обвиненията срещу Дун, като се аргументират, че срещите с чуждестранни дипломати и журналисти не трябва да се разглеждат като доказателство за шпионаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!