Кабулският университет се превръща в център на ислямизма

Йорданка Веселинова 28 септември 2021 в 08:28 3352 0

Снимка Twitter/ @MDRakibBhuyan

Кабулският университет, както и всички институции в Афганистан, e с ново ръководство. Властта навсякъде поеха талибаните, като целта е една - ислямизация.

Мохамад Ашраф Гайрат е новият ректор на университета. Още в първите дни след назначението си, той обяви смяна на преподавателския колектив - ще бъдат назначавани само хора, които ще допринесат за ислямизацията и обучението, спрямо нормите на най-консервативната форма на Шариата - ханбализъм.

Гайрат оправда решението си с позицията на университета в една от рейтинговите системи, според която той се нарежда на 8213 място. Ректорът твърди, че ако преподавателите били компетентни, университетът нямало да бъде на това място. 

Нещо повече, в публикация в Туитър той заяви, че целта е ислямизацията на учебната програма. Това повдига и въпроса ще се превърнат ли университетите в Афганистан в средища за обучение на следващото поколение талибани.

А кой е Мохамад Гайрат?

Новият ректор на Кабулския университет е завършил журналистика. Той обаче има само бакалавърска степен, което е и една от причините за критиките, че не е достатъчно квалифициран, за да ръководи висшето училище. Той не е съгласен. Изтъква, че се е дипломирал през 2008 г. и има 15-годишен опит. За да спечели подкрепа, Гайрат се обяви в защита на журналистите, въпреки че в университета забрани свободното изразяване на позиции.

Защо Гайрат е подходящ за режима на талибаните?

Отговорът е един - стриктното спазване на религиозните норми и единомислието с талибаните, които се опитват да наложат най-консервативната форма на Шариата и да изградят животът в Афганистан в пълно съзвучие с религиозните догми.

Гайрат се хвали в Туитър, че е хафъз (човек, наизустил Корана), че е против "навлизането на западни идеологии" и е борец срещу тях от студентските си години. Той подкрепя създаването на ислямска република.

Междувременно флагът на талибаните беше официално издигнат в университета.

Какво се случва с жените в университета

Вчера новият ректор забрани достъпа на жени до университета. Това се отнася както за студентите, така и за професорите жени. Причината - не е осигурена "ислямска среда", или, с други думи, не са обособени аудитории само за жени.

"Докато истинска ислямска среда не бъде осигурена за всички, жените нямат право да идват в университета или да работят в него. Ислямът първо", заявява в Туитър ректорът.

Според регистрите на Кабулския университет, в него учат около 12 000 жени. 300 от тях живеят в общежитие и в момента са на практика затворници, тъй като нямат право да излизат без мъж придружител.

Думите му са противоречиви, особено на фона на разпространените в началото на месеца кадри от лекции в университета, на които се вижда, че само жени в бурки присъстват в залата. Това се случи дни след като около кампуса бяха изградени пропусквателни пунктове, през които се допускаха само мъже.

По-рано вчера в туит на арабски ректорът заяви, че причината за забраната на висшето образование на жените, е липсата на достатъчен брой професори жени. Предложението е лекциите да се водят от мъже, които обаче да бъдат отделени от студентките чрез завеса, което по думите на Гайрат, е начинът за създаване на "ислямска учебна среда".

В първата си публикация в Туитър той заявява, че обучението в смесени випуски е в разрез с религиозните догми, както и че тези университети "вместо да бъдат центрове на науката и религиозните знания, са превърнати в центрове за проституция и морални престъпления". 

Реакциите

Непосредствено след назначаването на Гайрат започва масово подаване на оставки на преподаватели в университета. До момента около 70 професори са напуснали. Те определят назначаването на новия ректор като "обида" за Кабулския университет. Петиции и призиви за напускане се появиха в социалните мрежи.

Нещо повече, появи се и информация, че кандидатурата на Гайрат е била спорна точка и сред талибаните, част от които са заявили, че той едва ли е достатъчно компетентен, пише Khasa Press.

Негов състудент пък написа във Фейсбук, че Гайрат е бил изключително слаб студент, който едва е взимал изпитите си. Той допълва, че настоящият ректор още в студентските си години се е държал неуважително към състудентките си и професорите жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови