Кабинетът в Лондон остро бе критикуван за 'липса на разбиране' за дейността на 'Вагнер' в Африка

OFFNews 26 юли 2023 в 13:34 1362 0

наемници

Снимка Вагнер груп

Наемниците на "Вагнер" са извън полезрението на британското правителство.

Правителството на Великобритания остро бе критикувано от парламентарната комисия по външни работи, че е подценило опасното влияние на руската наемническа група "Вагнер". В язвителен доклад междупартийната комисия обвини кабинета в това, което нарече "ужасяваща липса на разбиране" на дейностите на "Вагнер" в Африка.

"Дълбоко сме обезпокоени от ужасяващата липса на разбиране от страна на правителството за влиянието на "Вагнер" извън Европа, и по-специално за влиянието им върху африканските държави", казва председателят на комисията Алиша Кернс, цитирана от Би Би Си.

В доклада се посочват седем държави, в които е установена военна дейност на "музикантите": Украйна, Сирия, Централноафриканската република (ЦАР), Судан, Либия, Мозамбик и Мали. В тези държави "Вагнер" е развил изключително успешен и печеливш бизнес модел, обогатявайки себе си и своите клиенти-управници, най-вече за сметка на местното население.

Комисията, на която за първи път се възлагат разследващи функции по открити източници за своя доклад от 82 страници, твърди, че в продължение на 10 г. британското правителство "е подценявало дейността на мрежата "Вагнер", както и последиците за сигурността на Европа".

Темата стана още по-актуална тази седмица, когато между 3000 и 10 000 наемници на Евгений Пригожин се установиха в Беларус и обявиха намерението си да извършат трансграничен набег в Полша, държава от НАТО.

В доклада на комисията са използвани доказателства, предоставени от високопоставен източник на "Вагнер", дезертьор, който разкрива, че неговата организация се е похвалила, че е обучавала местните полицейски власти в ЦАР как да изтезават цивилни пленници.

Групата "Вагнер" е обвинена в убийството на стотици цивилни граждани в тази страна, като същевременно е помагала за поддържането на режима, който плаща заплатите им.

Мали е нагледен пример за страна, в която наемниците успешно изместват западните, ръководени от Франция сили, като същевременно се сближава с автократичното правителство, което наскоро завзе властта.

"Там, където Западът се оттегля, "Вагнер" навлиза, виждайки възможност в страданието и печалба в хаоса. Обединеното кралство трябва да предостави алтернатива на страните, които изпитват затруднения. Външнополитическата цел на Кремъл е да принуди закъсалите държави да разчитат на мрежата "Вагнер", се казва в доклада.

Освен в Африка, наемниците на Пригожин са допринесли за създаването на условия за незаконната окупация и анексиране на Крим от Русия през 2014 г. Оттогава те са една от най-ефективните бойни сили на Русия в Украйна и наскоро създадоха база в Беларус. В днешния доклад подходът на правителството към "Вагнер" е наречен "забележително самодоволен".

Кернс коментира, че групата "Вагнер" е симптоматична за по-широката необходимост от регулиране на частните военни компании (ЧВК).

Макар че жестокостите, за които се твърди, че са извършени от групата "Вагнер", особено в ЦАР, тя призна, че критики могат да бъдат отправени и към подкрепяни от Запада ЧВК, като американската охранителна компания "Блекуотър", която беше обвинена в убийства на цивилни по време на работата си в Ирак.

Съществува и постколониална история на западни наемници, които в миналото са действали в Африка, без да се съобразяват с правата на човека, особено в Конго.

"Санкциите не са достатъчни. Обединеното кралство трябва да обяви групата "Вагнер" за такава, каквато е: терористична организация", бе категорична Алиша Кернс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика