Израелските младежи – лидери и иноватори

OFFNews 23 октомври 2020 в 09:47 3205 0

"Млади посланици" на Израелския център за млади лидери на среща с връстниците си от "American English Academy" в София.

Младите хора са важна част от израелското общество, държавната и местната власт. Те имат ясна и видима отговорност към тях.

Еврейската младеж играе важна роля още в основаването на държавата. През последните години се забелязва и ясна тенденция към все по-активно навлизане на неправителствени и частни организации в грижата за младото поколение.

Израел е сред най-гъсто населените страни в света и сред малкото развити държави на планетата, в които няма сериозен демографски проблем. Въпреки тенденцията към ръст на застаряването, през последните години средната възраст на израелското население е 30,2 г. по данни от 2015 г.

В Израел съществуват много младежки организации и движения, някои от които са свързани с политически партии, с религиозни групи или са базирани на специфични групи по интереси.

За частните и неправителствени организации финансирането идва от филантропи в страната, но и от еврейски организации извън Израел, от международни организации, дори от правителства, които подкрепят различни насоки и дейности на израелските младежи.

"Младите хора трябва да са първа линия на глобалната промяна и иновации. Те могат да са движеща сила за развитието и мира по света", каза навремето нобеловият лауреат за мир и бивш генерален секретар на ООН, покойният вече Кофи Анан.

Израелската младеж наистина олицетворява тази визия, пише в блога си Инбал Ариели, която бе номинирана за един от най-влиятелните израелци за 2019 г., призната за една от стоте водещи фигури в сферата на високите технологии в Израел, бизнес лидер и основател на "Синтезис"- компания за оценка на лидерството.

От израелската младеж се очаква да поеме отговорността за развитието на обществото в бъдеще и дори за това какво е днес. И това е общият знаменател в дейността на повечето водещи младежки организации в страната.

"Цофим" е първото ционистко младежко движение, основано е през 1919 г. Днес това е вероятно най-голямата младежка организация в Държавата Израел. В нея членуват над 90 000 души в повече от 100 градове, села и кибуци. В скаутската организация участват представители на всички сектори на обществото – религиозни и светски тийнейджъри, нови имигранти, деца на чуждестранни работници в Израел. А целта на организацията е да научи децата да бъдат положително настроени, да участват активно в обществения живот на страната, да развият самооценката си, лидерски качества, способността да работят в екип в името на общото благо, да бъдат активни и инициативни в своите общности.

"Маген Давид Адом" (МДА) също залага на младите лидери в израелското общество. Това е нещо като израелски червен кръст и обучава медицински сестри, координира кръводарителските акции, помага на възрастни хора и хора с увреждания, осигурява спешна и неотложна помощ. Сред 14-те хиляди доброволци в организацията 8500 са тийнейджъри на възраст от петнадесет до осемнадесет години.

Над 60 на сто от доброволците в Червения кръст в Израел са тийнейджъри и посвещават повече от 1 500 000 часа доброволен труд годишно в организацията.

Младите израелци са мотор в дейността на МДА още от създаването и през 1930 г. Те формират младежките бригади във войната за независимост през 1948 г., евакуират ранени по време на военни конфликти и терористични нападения. И за разлика от младите доброволци в червенокръстките организации в западния свят, израелските младежи – доброволци. Те оказват сърдечна и белодробна първа помощ, сами спасяват хора, пострадали при пътни или трудови злополуки. След като са преминали първата година от дейността си в МДА, младите доброволци могат да участват в специален курс за подготовка да бъдат ръководители на нови активисти.

Военната служба е друга форма на изключително отговорно участие на младите израелци в обществения живот. Момчетата служат минимум - три години, а момичетата – минимум две години. Задължителната военна служба далеч не е просто служба в отбраната. Част от младите хора в набора се обучават за работа със свои връстници. Това са така наречените "учители", които носят зелени барети и служат, като помагат на възрастни или хора със специални потребности, подготвят учениците за военната служба в училище или в извънкласни форми.

Скаутските организации са много популярни сред израелските младежи вследствие на традиционните връзки на родината им със САЩ.

В Израел има немалко примери, в които компании от различни сфери инвестират в младежки организации, като разчитат след това да привлекат обучените там млади лидери в бизнеса си. "Гвахим" е мрежа, която обединява израелски компании, бизнес лидери и професионалисти, търсещи образовани новопристигнали имигранти в Израел, за да улесни достъпа им до трудовия пазар, да ги превърне в активни членове на израелското общество и да им помогне да реализират потенциала си.

Младите хора в Израел са много отворени към света. Традиционните връзки между родината им и САЩ намират отражения в ярки форми на сътрудничество между младежки организации в двете страни. Пример за това са връзките и съвместните инициативи на скаутските организации.

Двустранните контакти между България и Израел дадоха възможност през 2018 г. на израелски гимназисти да посетят за пръв път България като част от програмата "Млади посланици" на Израелския център за млади лидери.

Израелски гимназисти, които посетиха България по програмата "Млади посланици" на Израелския център за млади лидери, на среща в българския парламент.

Освен това сътрудничеството между ЕС и Израел дава възможност на младите хора да общуват, да учат и да работят заедно. Студентският обмен дава възможности на младите хора да учат в различни учебни заведения в страните от ЕС. Израел участва в програмата Еразъм Плюс, която предвижда сътрудничество в няколко области.

През 2019 Мария Ковачева е "Посланик за един ден" на Израел в рамките на инициативата, организирана от Посолството на Великобритания в София.

Младежките обмени осигуряват на младите хора от участващите страни възможности да работят заедно по различни теми, като същевременно опознават културите, бита и начина на живот в страните. Европейската доброволческа служба също е възможност за сътрудничество на млади хора на възраст от 17 до 30 години и в това отношение израелските младежи имат какво да покажат.

Нобеловият лауреат по химия Дан Шехтман на среща с ученици в София.

Организацията "Лийд" посвещава усилия да оформи млади лидери в Израел. Програмата й е фокусирана върху методи на развитие на младите хора и се прилага от интердисциплинарна група с експерти в областта на образованието, психологията и общественото лидерство.

Програмата на "Лийд" е отворена за младите граждани на Израел, навършили 16 години, независимо от произхода им. Образователната инициатива за "посланици" ангажира юношите в независими проекти – от замисъла за тях до планиране, изпълнение и управление. Краят на двегодишното обучение в инициативата съвпада със завършването на средното образование, след което "чираците" в програмата могат да се присъединят към по-горната фаза на програмата и да продължат да действат до над тридесетгодишна възраст. "Лийд" организира обучения с водещи професионалисти от академичните, научните среди, от бизнеса, правителството, образованието и много други сфери.

"Фондация Раши" е една от най-големите и влиятелни филантропски организации в Израел. Тя обедини усилия с министерство на отбраната за създаването на Кибер образователен център, който да предлага програми за младите хора в областта на технологичното обучение.

Образователният център си е поставил за стратегическа задача да оглави социалната промяна чрез образование и развитие на умения и знания, които да позволят на израелските момчета и момичета да се превърнат в пълноправни и продуктивни членове на обществото, и след време да заемат ключови позиции в технологичния сектор, отбраната и академичния свят.

Една от най-силните програми "Магшимим" е създадена през 2010 г. като пилотна програма в град Беер Шеба. Тя е насочена към млади момичета и момчета, които имат интерес към компютрите и им предоставя знания и професионални умения. Заради успехите на програмата, правителството я обявява за официална образователна програма в кибер технологиите и тя се развива вече в различни градове на страната. Центърът разработва и технологични образователни програми за деца, защото експертите в него са убедени, че образованието в сферата на технологиите трябва да започва колкото е възможно по-рано.

Младите израелци не са бъдещето, те са настоящето на държавата, както твърди Инбал Ариели в една от статиите в блога си.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови