Израел е извършил кибератака срещу ирански ядрен обект

OFFNews 11 април 2021 в 21:19 4169 0

Фабриката за обогатяване на уран в Натанз

Израелската разузнавателна агенция Мосад е извършила кибератака срещу завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, съобщи израелското обществено радио, цитирано от Ройтерс.

По-рано израелски медии вече предположиха, че кибератака може да е причинила инцидента в иранския ядрен обект. Случаят може да изостри още повече напрежението между Израел и Иран, които вече са въвлечени в подмолна война в Близкия изток. Възможно е и той да затрудни връщането на близкия израелски съюзник САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма, отбелязва Асошиейтед прес.

Предполагаемата кибератака съвпадна с посещението в Израел днес на американския министър на отбраната Лойд Остин. Той се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е един от най-яростните противници на иранската ядрена сделка. Тази вечер Нетаняху бе показан да вдига тост редом до шефа на Мосад Йоси Коен и ръководителите на други израелски служби за сигурност в навечерието на националния празник - Деня на независимостта, отбелязва още АП.
"Много е трудно да се обясни какво постигнахме", заяви Нетаняху по повод успехите на Израел, превърнал се за малко повече от 70 години съществуване в световна сила.

Тази сутрин Иран съобщи за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване. Следобед ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената програма.

"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от Франс прес. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.
"Тази акция отразява. . . провала на противниците на преговорите. . . за вдигане на жестоките санкции" на Съединените щати срещу Иран, отбеляза в същото време Салехи.

Той имаше предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.
Вчера в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища.

Пред юли миналата година в подземния обект стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията пак паднаха върху Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови