Иновации за руските новобранци: От дигитални повиквателни в армията - към цифров ГУЛАГ

OFFNews 30 април 2023 в 18:53 2560 5

Снимка

Повиквателните ще се раздават през портала "Госуслуги".

Законът за създаването на единен регистър за отчет на военнозадължените, предвиждащ връчването на електронни повиквателни беше приет по безпрецедентна ускорена процедура от Държавната дума в рамките на три гласувания само в един ден – на 11-и април. На следващия ден той беше утвърден от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент). На 14-и април президентът Путин подписа съответен указ и с неговото публикуване същия ден на официалния интернет портал на правителството законът незабавно встъпи в сила.

Съгласно новите правила се създава единен регистър на военно-задължените, който включва наборниците и подлежащите на мобилизация. Практически на цялото мъжко население в активна възраст (по ориентировъчни данни това засяга около 34 милиона души).

Нов момент е, че повиквателните за служба в армията ще се изпращат в електронен вид чрез правителствения портал „Административни услуги“. Ще се счита, че призовката е връчена незабавно след като е оформена в електронен вид и бъде изпратена до личната пощенска кутия на военно задължения в портала на „Административно обслужване“. Такива пощенски кутии се създават и поддържат масово, особено от живеещите в градовете, защото облекчават достъпа им до редица административни услуги.

С изпращането на електронната повиквателна на съответния гражданин автоматично ще бъде забранено да напуска страната. Ако в следващите 20 дни той не се яви във военния комисариат, по отношение на него се въвеждат автоматично редица ограничения: блокира се възможността му за сделки с недвижимо имущество; за регистриране и работа като „самонает“; за нова адресна регистрация, за получаването на кредити; анулира се удостоверението му за правоуправление на превозни средства. Предмет на тълкуване на закона е дали ограниченията могат да включват и блокиране на личните банкови сметки.

Според специалния кореспондент на руското издание „Медуза“ Андрей Перцев, с приемането на закона – само за един ден беше унищожен един от най-успешни проекти на руските власти:

Андрей Перцев изтъква, че удобните електронни услуги в рамките на правителствения портал „Административно обслужване“ бяха предмет на гордост на правителствено ниво. Те допадаха и на гражданите, които се възползваха масово да пестят лично време и вместо да „протриват праговете“ на безбройните учреждения, можеха да получат необходимите им документи „от дивана вкъщи“.

Чрез портала е възможно издаването на различни видове справки и удостоверения; плащането на данъци; на наказателни решения; записването на деца в детски градини и училища; дори записването за медицински преглед. Това беше своеобразен „цифров рай“ за тези, които помнят съветската и постсъветска бюрокрация, действаща по формулата: „за да получиш дадена служебна бележка е необходимо да представиш служебна бележка, че такава бележка ти е необходима“…, сочи Андрей Перцев. За това именно, порталът се превърна в един от редките примери, при които гражданите повярваха на местните власти.

Андрей Перцев е категоричен, че на 11-ти април (датата на гласуването на закона) образът на „цифровия рай“ на „Административно обслужване“ беше окончателно разрушен. Удобното и усвоено от гражданството пространство на портала се превръща в заплаха, от която е необходимо да се държиш възможно най-далече. Защото дори премахването на акаунта и закриването на личните пощенски кутии не спасяват от последствията на „връчената“ електронна повиквателна.

За това, според Андрей Перцев, „руините на цифровия рай се превръщат в истински цифров ад и сигурен предвестник на цифровия ГУЛАГ“. И подобно на старообрядците, от времето на императорска Русия избрали доброволно да се преселват в неусвоени райони на тайгата за да избягат от репресивната държавна машина, съвременниците в Русия ще търсят спасение като устройват живота си „офлайн“. Това няма да засили доверието към държавните институции. Но външната легитимност, според Андрей Перцев повече не е необходима на режима, за който е достатъчно комфортно да се опира на репресиите и страха.

Руският адвокат и правозащитник Николай Полозов счита, че въвеждането на електронните повиквателни е равносилно на обявяването на военно положение.

Законът предвижда автоматическото затварянето на границите за тези, които потенциално представляват „пушечно месо“. Същността му е изключително удобният за властите механизъм за провеждане на мобилизация без организирането на хайки защото неявяването на призованите във военните комисариати автоматически ги изключва от легалната правова система в държавата.

Законът е свързан не само с пълното игнориране от страна на властите на личните права на гражданите, но и с фактическото въвеждане на

крепостно право.

Прилагайки този закон властите създават „конвейерен“ механизъм за провеждането на мобилизационните мероприятия, който им позволява безпрепятствено да „черпят“ сред населението жива сила в съответствие със собствените им цели по отношение на войната в Украйна.

Формално е предвидено законът да обслужва есенния редовен набор в армията тази година, но фактически неговите механизми започват да действат незабавно, подчертава Николай Полозов. Защото единният регистър на военнозадължените се разработва от средата на миналата година и съответната база данни вече е създадена.

Отговорната сътрудничка на Московския център на Фонда „Карнеги“ за мир - Татяна Становая изтъква, че приетия закон е не само противоконституционен, но е свързан със създаването на мащабен механизъм за „цифров“ контрол над гражданите на Русия, като се ограничават техни базови техни права и свободи.
Според Татяна Становая в Русия се въвежда съвършено нова система за контрол над гражданското поведение.

Тя обосновава, че още от 2019 г. наблюдаващите вътрешната политика в Администрацията на президента започват обсъждането на система от формални и неформални правила, свързващи благосъстоянието на отделния гражданин с неговата политическа лоялност към режима. За да се поощрява поведението в поддръжка на властите и да се създават проблеми за тези, които се отклоняват от одобрената линия.

Това е свързано с тоталното събиране на цифрова информация за всеки гражданин за систематизирането на индивидуален цифров профил, под контрола на съответни държавни органи.

Съществен напредък е бил отбелязан през периода на COVID епидемията. Тогава съответните служби трупат богат опит в работата с различни цифрови инструменти: QR кодове, отчет на ваксинациите чрез административни платформи, регистрация на нарушенията с използването на видеорегистрация, със системи за разпознаване на лица. Но обединяването им в обща платформа при тогавашните условия било все още невъзможно.

Татяна Становая застъпва становището, че войната с Украйна е свързана с необходимостта от нови, съществено по-ефективни форми на цифров контрол. И чрез новия закон се търсят решения не просто за регулиране на призива и мобилизацията, а за преформатиране на традиционната система за принуждение от страна на държавата.

Става дума за цифров контрол над обществото чрез регулиране на достъпа на отделния гражданин до права и преференции. Откритото противопоставяне на системата води до отпадане от легалния правови ред и до „социална смърт“. А самата цифровизация вече не е просто сбор и съхраняване на информация, а средство за формиране на социални профили в съответствие с нуждите на властите.

Въвеждането на електронните повиквателни и създаването на единна база данни за военен отчет, това е първият системен, но не последен опит от страна на властите да въведат елементи на „цифров тоталитаризъм“. С новия закон се преследва моделиране на обществените настроения и поведение чрез формирането на „зелена и червена зони“ за достъп до обществени блага, този път в рамките на традиционния институт на армията и задълженията и правата на гражданите в системата на отбраната, заключава Татяна Становая.

Руският политолог и писател Станислав Белковский изтъква, че най-важната сфера на сътрудничество на Руската Федерация със „старшия партньор“ Китай е създаването на „цифровия ГУЛАГ“. Путин разчита на помощ за въвеждането на система за тотален контрол над населението. Защото се счита, че именно липсата на такъв контрол е довела до провала на обявената през септември м.г. на „частична мобилизация“.

От гледна точка на Кремъл, най-ползотворните резултати от неотдавнашното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Москва се отнасяли именно до тази област. Не случайно той прояви особен интерес и проведе лична среща с главния „цифровизатор“ в Русия, с премиера Михаил Мишустин, който е и основен архитект на „цифровия ГУЛАГ“.

Според Станислав Белковский, за това свидетелства и председателят на Комитета на Държавната дума по въпросите на отбраната генерал Андрей Картаполов. Той изтъкна, че въвеждането на единен регистър на военнозадължените и на електронната система за провеждане на редовния набор и на мобилизационното развръщане е първата, пълно форматна стъпка за изграждането на цялостна система за цифров отчет и контрол на населението.

Станислав Белковский предполага, че следващата стъпка е въвеждането на системата на „социалния капитал“, както в Китай, въпреки че този термин в Русия не се използва официално. Но сегашният закон ясно указвал, че ако даденият военно задължен изпълнява разпорежданията на военния комисариат, той може да сключва кредити, да управлява моторно превозно средство и дори хипотетично да напуска пределите на страната. Логично можело да се очаква надграждане на системата според принципа: „пресичаш на червено, например - лишават те от избирателни права“, както се замисляло в Китай. Според Станислав Белковский именно в това е самата философия на „социалния капитал“. Разпорежда се набор от параметри, съобразно които държавата може да оценява всеки гражданин в режим на реално време и съответно да се разпорежда с него. В този смисъл сегашния закон надхвърля параметрите на войната и мира и на специалната военна операция в Украйна и въвеждал в „тестов режим“ елементи от системата на „цифровия ГУЛАГ“.

На 18-и април военният комисар на Москва Максим Локтев официално заяви, че за определяне на местожителството на подлежащите на военна служба в столицата вече се прилага видеонаблюдение и система за разпознаване на лица. Това щяло да позволи да бъдат установени и призовани всички бъдещи наборници, в това число и не малък брой от тях, които не живеят на адреса, където са регистрирани.

За тази цел в тестов режим на подлежащите на пролетния призив тази година щели да бъдат връчвани електронни повиквателни, независимо, че това първоначално се предвиждаше за призива през есента.

Пролетният призив се провежда от 1-ви април до 15-и юли и тази година ще обхване общо 147 хиляди души, с 12.5 хиляди повече от аналогичния период миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

01.05 2023 в 12:54

WOW, или Вовочка, да внимава за кой гласува.

Късоклечкин харесва власт през системка много и бързо би наложил груповия си патриотизъм над човешките права.

Ти не се притеснявай за западната култура и цифровата идентичност и ролята и при старите демокрации.

4738

4

Того

01.05 2023 в 07:33

Това е дигитален болшевизъм (сталинизъм) в действие. Само гражданска война е спасението за Руzия.

345

3

Джендо Джедев

30.04 2023 в 22:16

Както са го подкарали рашняците, няма да е за чудене ако скоро им направят и полиция на мисълта. :D Съвсем по Оруеловски!

6136

2

WOW

30.04 2023 в 19:35

Трябва да се замислим как този цифров свят да не дойде в България. Китай и Русия използват интернет за репресии. В ЕС и САЩ също има много "иноватори" които искат да ни създадат дигитална самоличност. Засега само с благовидни предлози и добри намерения. Историческия опит обаче показва, че пътят към ада обикновено почва с добри намерения - например комунизма.

2073

1

Johnny B Goode

30.04 2023 в 19:21

Мдаааа, Оруел пасти да яде.