Хакване по руски: Британското правителство обвини ФСБ в кибератаки срещу Обединеното кралство в продължение на години

Обект кибератаки са били политици, общественици, университети и пр. А целта - да се дестабилизира страната

OFFNews 07 декември 2023 в 16:01 2015 2

Русия

Снимка Ройтерс

От Русия с любов...

Великобритания обвини руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в кибератаки, продължили с години, насочени към политици и общественици.

Правителството заяви, че след хакване са откраднати материали, свързани с изборите през 2019 г., които по-късно са били публикувани, съобщи Би Би Си.

Русия многократно е отричала твърденията, че е замесена в подобна дейност.

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън обаче обяви, че действията на ФСБ са "напълно неприемливи".

"Въпреки многократните им усилия те се провалиха. Ще продължим да работим заедно с нашите съюзници, за да разкрием руската тайна кибердейност и да потърсим отговорност от Русия за действията ѝ", заяви бившият премиер.

Днес министърът за Европа на Обединеното кралство Лио Дохърти заяви пред Камарата на общините, че посланикът на Русия е бил извикан за обяснения, а на двама души са наложени санкции. Единият от тях е действащ офицер от ФСБ.

Руският посланик не се е отзовал на поканата, вместо това британски официални лица са се срещнали със зам.-ръководителя на мисията и са изразили дълбоката загриженост на Обединеното кралство във връзка с предполагаемите кибератаки.

Хакерската група е обвинена в извършването на стотици целенасочени атаки срещу политици, държавни служители, работещи в мозъчни тръстове, журналисти, учени и други представители на обществения живот. Те са били насочени главно към личните им имейли след задълбочено проучване и създаване на фалшиви акаунти, представящи се за техни доверени контакти.

Сред набелязаните лица е депутат, който през февруари съобщи пред агенцията, че имейлите му са били хакнати.

ФСБ е наследник на КГБ, който е действал по време на Студената война. През 90-те години на миналия век руският президент Владимир Путин е бил директор на ФСБ за известен период от време, напомня Би Би Си.

Смята се, че групата, свързана с ФСБ - и по-конкретно частта от нея, известна като Център 18 - се е насочила към Обединеното кралство, като е крала информация от лица от политическия и обществения живот поне от 2015 г. насам. Твърди се, че групата продължава да е активна.

Очаква се САЩ също да предприемат мерки срещу въпросната група.

"Русия се прицелва към демократичния процес в Обединеното кралство", заявиха западни представители.

Въпреки това е преценено, че кампанията не е успяла. Публичното оповестяване на скандала днес цели да наруши работата на групата и да повиши осведомеността преди големите избори по света през следващата година.

"Тази група се е сдобила с огромно количество данни. Информацията се използва за подкопаване на Запада по различни начини", коментират западни служители.

Великобритания вече обвини Русия в намеса в изборите през 2019 г., след като открадна документи за търговията между САЩ и Обединеното кралство от депутата от Консервативната партия Лиъм Фокс, които след това изтекоха. Но когато това обвинение беше отправено през 2020 г., конкретната група, която стои зад тази атака, не беше назована. Сега тя се свързва с по-широките дейности на ФСБ.

Хората, към които се е прицелила групата, са от целия политически спектър.

Депутатът Стюарт Макдоналд заяви през февруари, че група, за която се смята, че е свързана с руското разузнаване, е откраднала имейлите му, след като се е представила за един от неговите служители. Той се е обърнал към обществеността, за да предотврати изтичането на всички имейли. Те не се появиха.

В четвъртък, говорейки в Камарата на общините, говорителят по външните работи на SNP О'Хара, заяви, че действията на Русия са част от "устойчив модел на поведение", и попита дали правителството е "обмислило да направи обучението по киберсигурност задължително за всички депутати и техния персонал".

Дейвид Лами от лейбъристите заяви, че демокрацията е "изградена върху доверие" и попита дали правителството е "уверено", че пълният обхват на атаката е разкрит.

Смята се, че самата група, свързана с ФСБ, се е съсредоточила върху хакването на данните, а други са участвали в разпространението им по различни канали и засилването на въздействието им.

Сред другите мишени са мозъчният тръст Institute for Statecraft и неговият основател Крис Донъли, чиито данни изтекоха онлайн, както и бившият ръководител на MI6 сър Ричард Диърлав.

Според западни официални лица групата е участвала в "придобиване на разузнавателна информация" чрез хакване на имейл акаунти и кражба на данни. В някои случаи тя е предавала информацията на други лица, за да бъде публикувана.

Обвинението от страна на Обединеното кралство, което ще бъде последвано от допълнителни стъпки от страна на САЩ, има за цел да наруши дейността на групата ФСБ, като я разкрие.

Смята се, че САЩ и Обединеното кралство са имали нужда от няколко месеца, за да установят с достатъчна увереност, че Център 18 на ФСБ е отговорен за тази дейност, и да координират публичните съобщения за нея.

В предишна препоръка на Националния център за киберсигурност от януари се предупреждаваше за заплахата електронните пощи да бъдат обект на посегателства от страна на Русия и Иран, а днес те са допълнени.

Всички лица, за които е известно, че са били хакнати, са били информирани.

Длъжностните лица искат да повишат осведомеността за опасностите, тъй като Обединеното кралство се насочва към избори, които вероятно ще се проведат през следващата година. Изборите в САЩ, които ще се проведат през ноември, също могат да бъдат обект на хакери.

През 2016 г. друга част от руското разузнаване беше обвинена в кражба и публикуване на имейли, принадлежащи на кампанията на Хилари Клинтън - ход, който някои смятаха за важен в напрегнатата надпревара.

Хакерската група е известна с различни имена, включително Star Blizzard, Cold River и Seaborgium.

Смята се, че през последните години групата на ФСБ е откраднала голямо количество данни, като само малка част от тях са били публично оповестени.

Реакция по въпроса дойде и от британското посолство в София. От съобщението стават ясни имената на двамата санкционирани руснаци в посолството в Лондон - разузнавачът от ФСБ Руслан Александрович Перетятко, който е член на Star Blizzard, известна още като Callisto Group, и Андрей Станиславович Коринец, известен още като Алексей Догужиев, също член на Star Blizzard.

Обединеното кралство е установило, че ФСБ - чрез дейността, извършвана от Star Blizzard - е участвала в:

o Tаргетирането, включително от типа „spear-phishing“, на депутати от множество политически партии, поне от 2015 г. насам.

o Хакването на търговски документи между Обединеното кралство и САЩ, които изтичат преди парламентарните избори през 2019 г. – което вече беше посочено, чрез писмено министерско изявление, като извършено от Русия през 2020 г.

o Хакването през 2018 г. на Института за държавна политика, британски тинк-танк, чиято работа включва инициативи за защита на демокрацията от дезинформация, както и по-скорошното хакване на неговия основател Кристофър Донъли, чийто акаунт бе компрометиран от декември 2021 г.; и в двата случая в следствие на атаката изтичат документи.

o Таргетиране на университети, журналисти, публичния сектор, НПО и други организации от гражданското общество, много от които играят ключова роля за демокрацията в Обединеното кралство.

Разкритата днес дейност е част от по-широк модел на злонамерена кибердейност, извършвана от руските разузнавателни служби по целия свят. През последните години Обединеното кралство и съюзниците му разкриха ролята на руското разузнаване в програмите ViaSat, SolarWinds и насочването им към критична национална инфраструктура. През май Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство заедно с партньорите от “Петте очи“ разкриха усъвършенстван инструмент за кибершпионаж, разработен и използван от Център 16 на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия за дългосрочно събиране на разузнавателна информация за чувствителни цели, посочват от британското посолство в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

07.12 2023 в 20:21

Не се мотайте, ами дайте на Украйна необходимите самолети ракети и каквото трябва за да се свърши комедията.

400

1

демотиватор

07.12 2023 в 17:09

... така че дайте на Украйна, най-после, заедно със САЩ, ФРГ и останалия Запад, необходимото въоръжение не само за стабилизация на фронта, а за победа!
 
X

Да помогнем на украинските деца!