Година след превземането на Кабул талибаните празнуват ''независимостта'': какво се промени

Йорданка Веселинова 15 август 2022 в 20:35 3497 1

Архив

Снимка Getty Images

Архив

Миналата година на 15 август талибаните окончателно превзеха Кабул, а днес, година по-късно - днес празнуват "денят на независимостта".

На големия Площад Масуд в столицата на Афганистан - Кабул, цари празнична атмосфера - стотици талибани са се събрали, звучи музика и се веят знамена с надписа "С Божията милост ние победихме Америка".

Около площада пък са разположени сергии за талибански знамена със същия надпис във всякакви размери. Междувременно проверките на талибаните не са приключвали, предава Би Би Си. Днес обаче целта са продавачите по пазарите, чиито сергии насилствено се затварят, за да бъде отбелязан празникът подобаващо, а обявеният неработен ден да бъде спазен.

В Кандахар пък бойците си спретнаха парад по главните улици, като движението е спряно.

Какво се промени през изминалата година?

На 15 август миналата година талибаните влязоха без съпротива в столицата Кабул след светкавична офанзива на цялата територия на Афганистан срещу правителствените войски. Това се случи след изтеглянето на американските сили и бягството на президента Ашраф Гани. Последваха и отчаяните опити за бягство на жителите на града, голяма част от които с дни чакаха на летището в Кабул (последният американски самолет излетя на 31 август - б.а.). 

През септември 2021 г. талибаните формираха ново правителство, като в него влязоха само мъжe, въпреки обещанието, че в него ще участват и жени. Междувременно жените бяха спрени от училище (разрешено е основното образование), а висшето образование за жени бе на практика забранено. Освен това, заради изискването жените да не излизат без придружител мъж, на практика бе отнето и правото им да работят. Талибаните обаче намериха алтернатива - жените да преотстъпят работните си места на роднини мъже.

През октомври десетки бяха убити, а стотици ранени при взрив в шиитската джамия в Кандахар по време на петъчната молитва. Отговорност за атентата пое "Ислямска държава". Последваха още няколко такива атаки в шиитски джамии в цялата страна.

През декември талибаните въведоха ново ограничение и забраниха на жените да пътуват сами на дълги разстояния. Освен това на неносещите бурки им бе забранено да се качват в таксита.

През януари 2022 г. представители на талибаните се срещнаха със западни политици в Норвегия за първите разговори в Европа, откакто поеха контрола в страната. Целта бе да се обсъдят човешките права и хуманитарната криза в страната, където по данни на ООН 95% от населението няма достатъчно храна. В средата на месеца талибаните си спретнаха и военен парад, на който бяха демонстрирани оръжия, разграбени от американските военни бази в страната. Парадът се случи на фона на възобновяването на протестите срещу режима.

През март гимназиите най-сетне бяха отворени. Няколко часа по-късно обаче достъпът на момичета бе забранен.

През май жените и момичетата бяха задължени да носят бурки на публични места. Телевизионните водещи, които се опълчиха на забраната, пък бяха уволнени. 

През юни при голямото земетресение на границата с Пакистан загинаха повече 1000 души, а ранените бяха над 1500. Това е най-смъртоносното земетресение, регистрирано в страната от две десетилетия насам. То се превърна в голямо изпитание за правителството на талибаните.

През август лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири – заподозреният организатор на атентатите от 11 септември – бе убит при атака на американски дрон в Кабул.

Статистиката

Днес, година след смяната на властта в страната, повече от половината от афганистанските жени са били жертва на физическо насилие, 17% пък са жертвите на сексуален тормоз, а 60% от браковете са принудителни. Същите данни бяха цитирани и в Европейския парламент от ръководителя на делегацията на ЕС в Афганистан Андреас фон Брандт.

Освен човешките права обаче, е разбита и афганистанската икономика. Около 75% от публичните приходи идваха от чуждестранни безвъзмездни средства, които бяха блокирани, след като талибаните дойдоха на власт. Според доклада на Световната банка от април повече от една трета от населението вече не е в състояние да посрещне основните хранителни нужди.

Според ООН повече от 22,8 млн. души са застрашени от глад. От недохранване ще страдат над 3,2 млн. деца под 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови