Военен парад на талибаните: Между демонстрация на сила и опит за спиране на протестите

Йорданка Веселинова Последна промяна на 17 януари 2022 в 15:25 1681 0

Снимка Twitter/ افغانستان اینترنشنال - خبر فوری

През почивните дни талибаните си организираха военен парад, предаде АФП. Демонстрацията на оръжия, разграбени от американските военни бази в страната, дойде на фона на поредното възобновяване на протестите срещу режима.

Миналата седмица избухнаха нови протести срещу талибаните в Маймана, столицата на провинция Фариаб. Причината беше арестът на командир на узбекските талибани, който беше обвинен в заговор за отвличане. Протестите предизвикаха етническо напрежение между узбекски и пущунски цивилни и талибански бойци. Появиха се и съобщения за сблъсъци с убити. Тази информация до момента е непотвърдена.

Заради тези събития в северозападната провинция бяха изпратени подкрепления. Този акт привидно успокои напрежението. Все пак обаче талибаните решиха да демонстрират, че имат оръжията, с които да потушат всякакви безредици.

И така, в неделя колони от маскирани бойци, облечени в бяло с кърпи, на които е изписана Шахадата, както и носещи задължителните бронежилетки и автомати маршируваха из улиците на Маймана. Зад тях се придвижваха други бойци, облечени в камуфлажни униформи. Част от тях управляваха и бронираните автомобили, които американските военни изоставиха при изтеглянето си от страната.

Акцията в отдалечените райони има и друга цел - да уплаши командирите в тези райони, които все по-често не се съобразяват със заповедите от Кабул. Причината за това разединение в редиците на талибаните е икономическата криза и гладът в страната. (Според ООН повече от 22,8 млн. души, или повече от населението на Афганистан, са застрашени от глад. От недохранване ще страдат над 3,2 млн. деца под 5 години.) Командирите в далечните провинции нямат достъп до храната и удобствата, с които разполагат тези в Кабул и околностите му. Това е и причината ръководството на правителството да не може да упражнява контрол върху тях. Ето защо управляващите решиха да покажат конфискуваните оръжия и да си върнат контрола върху всички командири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови