Главният ядрен учен на Иран е убит при покушение край Техеран

OFFNews 27 ноември 2020 в 20:31 7313 2

Снимка АП / БТА

Ученият Мохсен Фахризаде, водеща фигура в ядрената програма на Иран, е убит днес при нападение край Техеран, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция Фарс, близка до Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, твърди, че в град Абсард, източно от столицата Техеран, е атакувана кола, в която се е намирал Фахризаде. Районът около Абсард е пълен с ваканционни вили на иранския елит.

Агенция Фарс цитира очевидци, които са чули звук от експлозия, а после - автоматична стрелба. Мохсен Фахризаде е бил тежко ранен, лекарите не са успели да го реанимират.

Формално Фахризаде заемаше поста началник на отдела за изследвания и иновации в иранското министерство на отбраната, но в чужбина е смятан за водеща фигура в ядрената програма на Иран.

Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини за убийството Израел. Той нарече покушението "терористичен акт".

Има "сериозни индикации за роля на Израел" в убийството, каза Зариф.

Кой е Мохсен Фахризаде?

Западни служители и експерти предполагат, че убитият учен е имал водеща роля за разработване на материали за ядрена бойна глава зад прикритието на програма за обогатяване на уран, официално обявена за граждански цели. Иран отрича някога да се е стремил да разработва ядрено оръжие.

В доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през 2011 г. Фахризаде беше посочен като основна фигура в предполагаемата иранска дейност за разработване на технологии и умения, необходими за атомни бомби.

Фахризаде, за когото се предполагаше, че е висш офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, беше единственият иранец, споменат в доклада.

МААЕ отдавна искаше да се срещне с учения по проточило се разследване за това дали Иран е извършвал неправомерни изследвания за ядрени оръжия.

Без да показва признаци, че е склонен да изпълни искането, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, но заяви, че той е армейски офицер, който няма участие в ядрената програма.

Ученият беше споменат и в резолюция на ООН за Иран през 2007 г. като човек, участващ в ядрени дейности или програми за балистични ракети.

По информация на изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран Фахризаде е роден през 1958 г. в град Кум. Има докторат по ядрено инженерство и преподава в университета "Имам Хусейн".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3118

2

fishcake

28.11 2020 в 08:22

Израел иска да блокира JCPOA - подновяване на договора между Иран и САЩ от времето на Обама. Вижда се ясно кой иска да дестабилизира нещата.

10372

1

elbarbudo

27.11 2020 в 20:54

Тва иранците верно са уникални тъпанари... Не знам израел какво толкова им се страхува.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика