Германия решава дали "не" наистина означава "не"

OFFNews 07 юли 2016 в 10:44 7771 9

Снимка EPA

Стотици жени бяха нападнати в Кьолн в навечерието на Нова година, но нападателите им не бяха осъдени.

Очаква се германският парламент да одобри нов закон, който да разшири дефиницията на това какво означава изнасилване, по-широко известен като "Не" означава "не".

Критиците смятат, че Германия е много изостанала от другите развити страни, когато става въпрос за законодателството, свързано с изнасилването и не са уверени, че той ще реши проблема. Какъв е той?

Сега действащият Наказателен кодекс определя, че жертвата трябва да се е защитила по някакъв начин от изнасилване и че отговорът й "не" не е достатъчен, за да се осъди обвиняемият в изнасилване. Текстът не дефинира какво точно е съгласие в случая.

Неадекватността на закона води това, че много извършители остават ненаказани. Това сочи проучване от 2014 г. на 107 случая. Авторите му казват, че във всеки един случай насилието е било извършено против волята на жертвата, но извършителите не са били осъдени, защото това е било изразено устно и съдът не намира доказателства и не осъжда насилниците. Авторите на изследването посочват, че законът се фокусира твърде много върху съпротивата на жертвата и не отразява реалните житейски ситуации, при които хора биват изнасилвани.

Само едно от 10 изнасилвания в Германия се съобщава и от съобщените само в 10% извършителите биват осъдени.

Новата регулация ще вземе под внимание и физическите, и вербалните сигнали на жертвата, което на практика означава, че "не" може да докаже липсата на съгласие, тоест на изнасилване.

Германия отдавна е критикувана, когато става въпрос за законите за изнасилването. Един от аргументите е, че изнасилването в брака е признато за криминално престъпление чак през 1997 г.

Няколко известни случая отново привлякоха вниманието към този проблем. Един от тях беше вълната от нападения в навечерието на Нова година в Кьолн шокира Германия. Недостатъчно категоричното правосъдие провокира протести с искане за промени под хаштага "NeinHeisstNein" ("Не" означава "не").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

9

Traian Savov

08.07 2016 в 06:37

небе не означава да, не сте ли го разбрали

7506

8

Прав си дедо попе.

9918

7

Пешо

07.07 2016 в 14:30

Не стана ясно меченцето е другата участваща страна от деянието, участва наравно с мургавия субект в деянието, мургавия субект го използва да извърши деянието, меченцето използва мургавия субект за деянието и т.н. ?
Пак е нещо неясно ...

77927

6

El Commandante

07.07 2016 в 13:56

Ето бе, казвам ви веднага: ако деянието е извършено от мургав субект с меченце,значи НЕ Е изнасилване, кво не е ясно....

15914

5

поп Дръвчо

07.07 2016 в 12:47

@Маргарит

Крайно ще се изненада дедо поп, ако според германската дефиниция за изнасилване в България осъждат и 1 от 5000.

Жокерът е че германската дефиниция за изнасилване изобщо не изисква контакт с полови органи. Ако събитията в Кьолн се гледат по българските закони, думичката изнасилване няма да я има никъде в делото. Половината случаи щяха да минат за хулиганство, част от останалите щяха с мъка да се доберат до състава на "блудство".

9918

3

Пешо

07.07 2016 в 11:17

Извинявай, ама ако в държава, дето като се изплюеш на улицата и се телепортира служител до теб да те глоби, не са си решили "проблема" с изнасилванията -- значи има нещо много, ама много гнило.
Явно вратичките в закона са много, много удобни за някои хора -- все пак добър адвокат в немско струва доста парички, та предполагам "бедните" изнасилвачи си го отнасят, за разлика от "богатите".
Та затова -- да им имам проблемите ...
Пък теб като те е страх от изнасилване -- не ходи в гората за гъби...

13709

2

Маргарит

07.07 2016 в 11:11

Пешо, по-добре да им нямаш проблемите.
Ако в Германия осъждат само 1 от 100 изнасилвачи, проблемът е ужасно сериозен.
Но сега ще се забързат, щото брадатите майки не разбират немски и не знаят, че "НЕ" означава "НЕ".

9918

1

Пешо

07.07 2016 в 10:51

Да им имам проблемите ...