Льо Пен иска мораториум за присъединяването на България към Шенген

Вероника Шербанова 19 септември 2013 в 16:53 3631 6

Марин Льо Пен
Марин Льо Пен

Лидерът на френските националисти Марин льо Пен обяви, че ще поиска мораториум върху присъединяването на България и Румъния към Шенген, съобщи „Фокус“.

Причината за това е, че голяма част от ромите във Франция идват от тези две страни, обясни тя.

„Ще искам политиците, които са гласували за влизането на Румъния и България в ЕС, да спрат да ни баламосват. Защото от 2014 г. тези две страни ще бъдат пълноправни членове, а ромите ще могат да се установят свободно където искат във Франция“, посочи Льо Пен.

Чрез Шенген ЕС ни лишава от контрол на границите ни, а така ни лишава и способността да обезпечим своята сигурност. От 1 януари 2014 г. нещата ще станат още по-зле – ромите от България и Румъния ще си бъдат у дома във Франция, коментира тя.

Тогава изсмукването на социалната ни система ще върви с пълна пара и последствията ще бъдат невиждани, уточни Льо Пен.

В същото време вътрешният министър на Франция Манюел Валс заяви, че до момента не е взето никакво решение за разширяването на Шенген, като подчерта, че Марин льо Пен не е компетентна да коментира тези въпроси. 

"Все още не е взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Съвсем открито казвам, че този въпрос не стои на дневен ред. Не и засега, не и на първи януари, не и докато не бъдат предприети мерки за гарантиране на сигурността на останалите страни и останалите граждани”, категоричен е Валс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!