Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Франциск е първият папа, присъствал на среща на Г-7. Той изнесе реч за изкуствения интелект

OFFNews 14 юни 2024 в 21:01 1488 1

Папа Франциск се обръща към световните лидери по време на работна конференция по теми като ИИ, енергетиката, Африка и Близкия Изток в рамките на срещата на върха на Г-7 в Борго Еняция, Италия, 14 юни 2024 г.

Снимка АП/Andrew Medichini/БТА

Папа Франциск се обръща към световните лидери по време на работна конференция по теми като ИИ, енергетиката, Африка и Близкия Изток в рамките на срещата на върха на Г-7 в Борго Еняция, Италия, 14 юни 2024 г.

Папа Франциск днес стана първият понтифик, присъствал на среща на Г-7, където повдигна въпроса за надеждите, които се възлагат на изкуствения интелект, и рисковете, които той крие, предаде Асошиейтед прес. Папата беше поканен на срещата в Бари, Пулия, от италианския премиер Джорджа Мелони.

Папата призова лидерите на държавите от Г-7 да поставят човешкото достойнство на първо място при разработването и развитието на изкуствен интелект и предупреди за опасностите на тази нова технология, която има потенциала да превърне дори човешките взаимоотношения в алгоритми.

Светият отец предложи етична гледна точка към тема, който присъства все по-често в дневния ред на международни срещи на върха, правителствени политики и корпоративни ръководства.

"Бихме обрекли човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем на хората възможността да вземат решения за себе си и за живота си, като ги обречем [на това] да зависят от решенията на машини", каза папата. "Трябва да осигурим и да запазим пространство за подходящ човешки контрол върху избора, който правят програмите за изкуствен интелект: Самото човешко достойнство зависи от това“, заяви понтификът.

Папа Франциск имаше намерението да използва случая да се присъедини към многото държави и международни организации, които настояват за по-строги регулации по отношение на ИИ след широкото разпространение на генеративния изкуствен интелект, отприщен от чатбота ChatGPT на OpenAI.

В годишното си послание за мир аржентинецът призова за международен пакт, който да гарантира етичното разработване и използване на ИИ, припомня АП. Според папата, това е технология, в която не присъстват човешките качества на състрадание, милосърдие, морал и прошка, което я прави прекалено рискова, за да бъде развивана безнадзорно.

Папата заяви, че ИИ трябва на първо място има загрижеността за опазване на основните човешки права, за насърчаване на мира и за предпазване от дезинформация, дискриминация и изопачаване на истината.

На миналогодишната среща на Г-7 в Хирошима, Япония, беше започнат процесът за ИИ, който трябва да изготви международни насоки и кодекс на поведение за разработващите ИИ. Японският премиер Фумио Кишида представи миналият месец рамка за глобалното регулиране на генеративния ИИ.

Освен речта си за изкуствения интелект, папата има планирани срещи с президента на Украйна Володимир Зеленски, с поканени лидери от Алжир, Бразилия, Индия, Кения, Турция, и с членовете на Г-7, включително американския президент Джо Байдън, който е католик, канадския министър-председател Джъстин Трюдо и френския президент Еманюел Макрон.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов