ЕС обеща помощи за засегнатите от земетресенията в Турция

Янка Петкова 13 февруари 2023 в 08:19 1247 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка Getty Images

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Европейският съюз ще изпрати още палатки, одеяла и печки, за да помогне на хората, засегнати от унищожителното земетресение в Турция.

Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

Европейската комисия  призовава частния сектор да предостави необходимата подкрепа възможно по-скоро, заяви неин говорител след разговора между двамата лидери.

Механизмът на ЕС за гражданска защита разреши изпращането на 38 спасителни екипа с участието на 1651 души и 106 кучета.

Отделно 12 държави членки на ЕС вече предоставиха 50 000 семейни палатки за зимни условия, 100 000 одеяла и 50 000 печки.

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че е поднесла в разговора си с Ердоган съболезнования към народа на Турция за загубените човешки животи и унищоженията.

Потвърдените жертви от земетресението в Югоизточна Турция и съседните части на Сирия надхвърлиха 33 хиляди души. Група спасители от България продължава да издирва оцелели в град Хатай. 

Сирийците с право се чувстват изоставени, заяви по-рано заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс, който координира хуманитарните операции след като бунтовниците, контролиращи областта Идлиб, ограничиха достъпа на помощ от правителствените територии.

12-годишният конфликт в Сирия е допълнително предизвикателство за хуманитарните работници, които се опитват да достигнат северните райони на страната.

От отчетените до момента 3500 смъртни случая в Сирия повечето са в северозападния район, който до голяма степен се намира под контрола на опозиционни сили. От ООН заявиха, че продължават да работят, за да получат достъп хората, които имат нужда от помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови