Еманюел Макрон е сред потенциалните жертви на послушване със софтуера Pegasus

OFFNews 21 юли 2021 в 14:17 2760 0

Снимка Getty Images

Телефонът на френския президент Еманюел Макрон е в списъка с потенциални жертви за наблюдение и подслушване от страна на Мароко в скандала със шпионския софтуер Pegasus, съобщи във вторник френският всекидневник Le Monde.

От администрацията на президента заявиха, че ако разкритията са верни, ситуацията е много сериозна. Властите ще направят разследване, така че да се хвърли цялата необходима светлина върху докладите, се казва още в съобщението.

Le Monde съобщава, че според някои източници един от телефонните номера на Макрон, който той използва редовно от 2017 г. насам, е в списъка с номера, избрани от разузнавателната служба на Мароко за потенциален кибер шпионаж.

В понеделник Мароко излезе с декларация, в която отрича каквото и да било участие в използването на Pegasus и отхвърля обвиненията, наричайки ги "неоснователни и неверни твърдения". 

Бившият френски премиер Едуар Филип и 14 министри също са били обект на атака през 2019 г., съобщава Le Monde.

Разследване, публикувано в неделя от 17 медийни организации, водени от базираната в Париж журналистическа група Forbidden stories, заяви, че шпионският софтуер, създаден и лицензиран от израелската компания NSO, е бил използван при опити и успешни хакове на смартфони, принадлежащи на журналисти, държавни служители и активисти за правата на човека в световен мащаб. 

NSO публикува изявление в неделя, с което отхвърли докладите на медийните партньори, заявявайки, че са "пълни с погрешни предположения и непотвърдени теории". Продуктът е предназначен само за използване от правителственото разузнаване и правоприлагащите органи за борба с тероризма и престъпността, се казва в съобщението.

Le Monde подчертаха, че нямат достъп до телефона на Макрон и следователно не може да се провери дали наистина е подслушван, но са проверени други телефони, включително на бившия министър на околната среда Франсоа дьо Рюги, който е бил шпиониран. 

Прокуратурата в Париж също започна разследване на твърденията на уебсайта за разследваща журналистика Mediapart и двама негови журналисти, че са били шпионирани от Мароко с помощта на шпионския софтуер Pegasus.

"Единственият начин да стигнем до дъното на това е съдебните власти да проведат независимо разследване на широко разпространения шпионаж, организиран във Франция от Мароко", заявиха от Mediapart в публикация в Twitter.

В изявлението на парижкия прокурор не се споменава Мароко и се казва само, че той е решил да започне разследване след като е получена жалбата от Mediapart и нейните репортери.

The Guardian, една от медиите, участващи в разследването, заяви, че то насочва към "широко разпространена и продължаваща злоупотреба" на хакерския софтуер на NSO. Описват го като софтуер, който недобронамерено заразява смартфони, за да позволи извличането на съобщения, снимки и имейли, записване на разговори и тайно активиране на микрофоните.

Основателят на NSO Group Шалев Хулио заяви по-рано във вторник пред радио в Тел Авив, че публикуваният списък на предполагаемите цели на Pegasus "не е свързан с NSO".

"Платформата, която произвеждаме, предотвратява терористични атаки и спасява животи", каза той в интервюто.

Хулио заяви, че за 11-годишното си съществуване компанията NSO е работила с 45 държави и е отказала сделки с почти 90 държави. Основателят обаче не назова нито една от тях.

"Мисля, че в крайна сметка това ще свърши в съда с правно решение в наша полза, след като подадем искове за клевета, защото няма да имаме друг избор", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!