Топ журналисти и политици подслушвани с израелски шпионски софтуер

OFFNews 19 юли 2021 в 11:24 4428 0

Снимка pixabay

Шпионски софтуер на израелска компания е бил използван за многобройни опити и успешното хакване на 37 смартфона, принадлежащи на журналисти, държавни служители и правозащитници по целия свят, според разследване на 17 медийни организации, публикувано в неделя.

Една от разследващите медии, The Washington Post, заяви, че шпионският софтуер Pegasus, лицензиран от израелската компания NSO Group, е бил използван за откриване на телефони журналисти, активисти и бизнесмени.

Открито е, че са проследявани и телефоните, принадлежали на две жени, близки до журналиста Джамал Хашоги. Те са били следени преди и след убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Турция през 2018 г. 

Друга от медиите, The Guardian, заяви, че разследването предполага "широко разпространена и продължаваща злоупотреба" с хакерския софтуер на NSO. Използван злонамерено, той заразява смартфони, за да позволи извличането на съобщения, снимки и имейли, записи на разговори и тайно активира микрофоните.

Криминологичните анализи на няколко телефона с номера от списъка, показват, че повече от половината са били подслушвани.

Разследването не разкрива кой е направил опитите и защо.

NSO заявиха, че продуктът им е предназначен за използване само от правителствените разузнавателни агенции за борба с тероризма и престъпността.

Компанията публикува изявление на уебсайта си, в което отрича докладите на 17-те медийни партньори, водени от базираната в Париж журналистическа организация Forbidden Stories ("Забранени истории").

"Докладът на" Забранени истории "е пълен с погрешни предположения и непотвърдени теории, които пораждат сериозни съмнения относно надеждността и интересите на източниците. Изглежда, че "неидентифицираните източници" са предоставили информация, която няма фактическа основа и е далеч от реалността," се казва в изявлението на компанията.

"След проверка на техните твърдения, ние категорично отричаме неверните твърдения, направени в техния доклад", се съобщава още в изявлението.

NSO заявиха, че технологията не е свързана по никакъв начин с убийството на Хашоги. 

В изявление правозащитната организация Amnesty International заяви, че липсва регулация и контрол на софтуера за наблюдение.

„Докато тази компания (NSO) и индустрията като цяло не покажат, че са способни да зачитат правата на човека, трябва да има незабавен мораториум върху износа, продажбата, трансфера и използването на технологиите за наблюдение“, се казва в изявлението на групата.

Forbidden Stories и Amnesty International представиха списъка на проследяваните 50 000 номера на 17-те медии без да стане ясно откъде са го получили.

В списъка не се посочва на кого принадлежат номерата. Репортерите обаче идентифицират повече от 1000 души, включително членове на членове на арабски кралски семейства, 65 бизнесмени, 85 активисти за правата на човека, 189 журналисти и повече от 600 политици и държавни служители - включително няколко държавни глави и министър-председатели.

The Guardian съобщи, че в данните фигурират номерата на над 180 журналисти, включително репортери, редактори и ръководители от Financial Times, CNN, New York Times, Economist, Associated Press и Reuters.

„Дълбоко сме разтревожени да научим, че двама журналисти на Associated Press, както и журналисти от много новинарски организации, са сред онези, които може да са били обект на шпионския софтуер Pegasus“, каза директорът на Associated Press Лорън Ийстън.

„Предприехме стъпки, за да осигурим сигурността на устройствата на нашите журналисти и разследваме“, добави тя.

Говорителят на Reuters Дейв Моран каза: "На журналистите трябва да бъде позволено да съобщават новините от обществен интерес без да се страхуват от тормоз или нападения където и да се намират. Ние сме запознати с доклада и проучваме въпроса."

Останалите медийни организации не можаха да бъдат намерени веднага за коментар в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови